10.2 C
Chișinău
marți, septembrie 21, 2021

Liderii PPDA, PAS şi PLDM: Campania pentru prezidenţiale deja este fraudată; Candidatul unic – singura şansă de a-l opri pe Plahotniuc să-şi promoveze pionii în turul doi

Must read

Comentarii recente

candidat unicCandidatul unic al forţelor antioligarhice este unica şansă de a câştiga alegerile prezidenţiale în condiţiile unui stat capturat, a unei prese controlate şi a unei guvernări capabile să fure voturile chiar în ziua alegerilor.  Declaraţiile au fost făcute de liderii PPDA, PAS şi PLDM în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.  

Andrei Năstase, Maia Sandu şi Viorel Cibotaru şi-au explicat astfel decizia de a face front comun la scrutinul din 30 octombrie. Liderii celor trei partide au precizat că numele candidatului va fi anunţat mai târziu, în limitele impuse de legislaţie.

„Pe lângă faptul că ne sporim şansele de a purcede în turul doi, micşorăm şansele lui Plahotniuc să-şi numere şi să-şi împartă candidaţii.  Ştim sigur că nu va fi doar un candidat pe care va miza Plahotniuc. Declaraţia de azi demonstrează că nu ne dorim Preşedinţia ca pe un trofeu, am demostrat că ne interesează să scăpăm de acest regim. Plahotniuc vrea să ajungă în turul doi cu doi pioni de-ai săi. În asemenea condiţii, nu putem să ne ne jucăm cu soarta poporului. Declaraţia noastră comună dă un semnal de unitate forţelor antioligarhice, democratice şi reformatoare. Suntem deschişi pentru alte entităţi politice, pentru societatea civilă, pentru a participa la scrutin ca o societate consolidată”, a declarat preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, lider al mişcării protestatare.

„Ne dăm seama că de unii singuri, şansele candidaţilor noştri de a trece în turul doi sunt destul de mici, pentru că această campanie electorală deja este una fraudată. Este limitată la o singură lună. De asemenea, ştim care este situaţia cu presa. Fiind concentrată în mâinile unei singure persoane, asta însemnă condiţii inechitabile pentru ceilalţi candidaţi. Această guvernare este capabilă să fure voturile şi în ziua alegerilor”, a menţionat liderul PAS, Maia Sandu.

Experţii invitaţi în cadrul emisiunii i-au întrebat pe liderii celor trei formaţiuni politice dacă nu au luat în calcul indentificarea unui candidat din afara partidelor.

„Problema este că cele două partide nu au un electorat verificat. Întrebarea este dacă aţi putea merge cu un nume din afara celor două partide”, a spus jurnalistul Ion Terguţă.

„Am discutat din prima zi despre posibilitatea de a căuta şi a identifica un candidat care nu face parte din cele două partide. După mai multe discuţii, inclusiv cu experţi din domeniu, s-a ajuns la concluzia că dată fiind durata campaniei care începe pe 1 octombrie, pentru o persoană nemediatizată, insuficient de cunoscută, este foarte puţin probabil să poată să ajungă la toţi alegătorii. Mai ales în condiţiile unei prese controlate de o singură persoană”, a explicat Maia Sandu.

„În urma discuţiilor am analizat şi alte variante, dar alegerea preşedintelui, în condiţiile statului capturat, a unui regres enorm în parcursul european,  în condiţiile unei guvernări autoritare, acest proces trebuie să-i includă pe toţi. Am examinat şi alte candidaturi, este adevărat.  Ne-am limitat la ei doi pentru că nu avem timp. Orice vot care va merge pentru candidatul unic, va fi un vot pentru Republica Moldova”, a menţionat liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

„Candidatul guvernării va fi lansat pe ultima sută de metri. Vor fi mai mulţi candidaţi, care vor face acelaşi joc. Nu cred că există şanse de a găsi un candidat din extern.  Nu este o variantă fiabilă, care ar putea aduce la rezultat pozitiv. Prin această consolidare, aţi făcut un lucru enorm de mare”, a comentat şi analistul politic Victor Ciobanu.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri