0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Leu moldovenesc se apreciază semnificativ a treia săptămână la rând

Must read

Comentarii recente

Leu moldovenesc se apreciază semnificativ a treia săptămână la rând, față de principalele valute străine, devenind cu 2,7 la sută mai puternic decât la începutul acestui an, constată analistul economic, Veaceslav Ioniță. Într-o analiză publicată pe blogul său, expertul menționează că unul dintre motive îl reprezintă vânzările record de valută din partea populației, care în acest an vor atinge valoarea maximă din istoria Republicii Moldova. Dacă acest nivel se va menține până la sfârșitul anului, rata inflației se va diminua cu cel puțin 1,5 la sută, notează economistul.

Astfel, săptămâna aceasta leul s-a apreciat cu 0,8%, iar cumulativ în 3 săptămâni cu 2,5%. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+2,2%) și zlotul polonez (+1,2%). Totodată leul a cunoscut o ușoară depreciere față de rubla rusească (-0,1%).

De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul românesc (+6,4%). Totodată, de la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%), notează Veaceslav Ioniță.

„Aprecierea leului este determinată de mai muți factori, eu mă voi opri doar la cel legat de vânzările de valută din partea populației, care în ultimele 12 luni au înregistrat un volum record pentru Moldova de peste 4 miliarde USD, în condițiile când procurările de valută din partea populației au crescut mult mai lent. Drept consecință, oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 mil USD, față de august 2020. De la 2 miliarde USD anul trecut, la 2,7 miliarde USD în prezent. Dacă tendințele se vor menține, atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vânzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane USD, vânzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decât în 2013 cu cel puțin 50 mil USD și cu cel puțin 500 mil USD decât la finele lui 2020.

Banca Națională a Moldovei, în aceste condiții, aproape că nu intervine pe piața valutară. Intervențiile ei de 5-10 milioane USD la un volum de 4 miliarde USD vânzări din partea populației poartă un caracter pur simbolic și au rolul de a transmite semnale către piață, că BNM urmărește evoluția de pe piață și nu va admite mișcări bruște.

Această apreciere a valutei va avea un efect benefic în micșorarea ratei inflației, care în prezent cunoaște un ritm destul de ridicat. Aprecierea din ultimele 3 săptămâni, dacă se va menține până la finele anului, ne va permite să diminuăm rata inflației cu cel puțin 1,5%, cea ce este extrem de important în contextul actual”, a explicat expertul economic.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri