3.2 C
Chișinău
joi, 28 octombrie, 2021

La sfat nocturn cu capul mafiei // Val Butnaru

Must read

Comentarii recente

Val Butnaru CabinetulS-a spus demult că în detaliu stă necuratul. Sau minciuna. Sau viclenia. Întrebat fiind de ziarişti dacă s-a întâlnit cu Plahotniuc, Mihai Ghimpu a evitat răspunsul. De ce? Fiindcă el ştie că a te întâlni pe ascuns cu acest individ monitorizat de Interpol e dezonorant.

A discuta la miezul nopţii cu capul mafiei din Moldova înseamnă să pui cruce pe reputaţia ta de politician onest. Iată de ce Ghimpu a ales să evite răspunsul la o întrebare tranşantă. În loc să se comporte civilizat, ca un politician european, aşa cum se pretinde, ce face Ghimpu? Smulge microfonul din mâna reporterului şi o ia la fugă prin păpuşoaie. Bruta se amuză. Aşa se amuză toate brutele din politica moldoveneasca.

Îl mai ţineţi minte pe Marian Lupu cu gestul lui bădărănesc făcut în plenul Parlamentului? Şi repetat la şedinţa Biroului Legislativului? De ce, însă, şi Ghimpu a procedat astfel? Cine ştie… Poate lipsa educaţiei i-a jucat festa… Poate lipsa celor şapte ani de acasă. Incultura cronică sau lipsa lecturilor elementare. Oricum ar fi, neisprăvitul rămâne neisprăvit până moare.

Dar nu despre apucăturile mârlăneşti ale politicienilor noştri este vorba, de fapt. Întrebarea este alta: Ce se ascunde dincolo de gesturile obscene şi mugetele monosilabice? Actuala clasa politică crede că i se permite să spună orice gogomănie, iar noi s-o credem. Ţineţi minte cum am fost speriaţi la televizor că poliţia a găsit într-un subsol din Chişinău nişte sticle cu coctail Molotov?

Ministrul de Interne a declarat că aceste sticle cu inflamabil au fost pregătite pentru mitingul din 7 iunie al Platformei DA. Înseamnă că avem treabă cu nişte terorişti, nu-i aşa, domnule ministru? Şi dacă e aşa, de ce nu pui agenţi deghizaţi în boschetari, o ambuscadă, ceva, să prinzi teroriştii când vor veni să ia explozibilul? De ce nu-i filmezi cu o cameră ascunsă, dar te dai într-un spectacol dezgustător? Asta se numeşte manipulare.

Un alt exemplu. Prim-ministrul Gaburici face publică o scrisoare prin care cere demisia factorilor de răspundere de la Procuratură, BNM, etc., adică a acelor care se fac vinovaţi în primul rând de participare la jaful secolului. Imediat apare comunicatul Procuraturii Generale cum că ei au terminat investigaţiile şi au constatat că diploma lui Gaburici e falsă. Nu, zău? Voi aţi investigat două luni ceea ce putea fi demonstrat în două minute? Vă credeţi ai naibii de hâtri, nu-I aşa? Asta se numeşte manipulare.

Un alt exemplu. După ce a primit asigurări că va avea acces la banii publici, Ghimpu a prins a filozofa. Pentru PL e rău să facă o nouă alianţă cu PD şi PLDM, dar pentru destinul european al Moldovei… Aici trebuie de gândit, spune Ghimpu. Dar imediat după 30 noiembrie, nu trebuia de gândit?

Pe atunci destinul european al Moldovei nu conta? Sau, poate, postul de ministru al drumurilor era mai important? Bineînţeles, fiindcă anume acolo sunt cei mai mulţi bani de furat. Asta se numeşte manipulare. Imediat după 30 noiembrie Ghimpu a ales să împingă R. Moldova în haos, iar acuma, brusc, i-a zbârnâit cerebelul adormit. Ce s-a schimbat de atunci până acum? Simplu, a intervenit întâlnirea de taină la ceas de noapte.

ŞI ca să înţelegeţi exact ce s-a întâmplat, să analizăm o situaţie. Platforma DA a organizat, într-un interval de o lună, două mitinguri. La ambele, PL îşi rezervase Piaţa pentru întâlniri electorale. La mitingul din 3 mai, PL a fost de acord să încheie acţiunea lor la ora 13.00. Dorin Chirtoacă a îndemnat lumea să participe la mitingul de protest, spunând că el împărtăşeşte dezideratele Platformei DA.

A trecut doar o lună şi la mitingul din 7 iunie, PL nu mai este de acord să elibereze Piaţa, iar Dorin Chirtoacă spune că Platforma DA este finanţată de Viorel Ţopa care a furat un milion de dolari. Bine, bine, dar acum o lună, de ce aţi tăcut? De ce n-ai suflat un cuvânt despre miliardul furat? De ce ai salutat mitingul de protest şi ai declarat că îl sprijini? De ce? Fiindcă nu există nici un milion furat de Viorel Ţopa. iar întâlnirea de taină la ceas de noapte s-a produs mai târziu. Stăpânul v-a dat indicaţii ce să spuneţi şi cum să dregeţi. Şi asta se numeşte manipulare.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. E ceva straşnic ce se intimpla acum in ţara noastra. Mă simt aşa, de parcă ca aşi fi stropită cu glod. Oare politicienii noştri şi cei din procuratura nu se gândesc ce nume va rămâne în urma lor. Vor zdohni şi ei cândva şi vor rămâne blestemaţi pe veci: ei şi neamul lor.
    Opriţi-vă oameni buni.
    Ţara se duce pe râpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri