big-aniversarea-a-75-a-a-lui-eugen-doga-sarbatorita-la-chisinauEugen Doga se află timp de mai multe decenii în rîndul reprezentanților de seamă ai artei muzicale. Anume aici, în această ramură a culturii, avansează odată cu trecerea timpului. Aici a legat multe prietenii, a colaborat cu personalități din acest domeniu. Astăzi marele compozitor împlinește 77 de ani.

Regizorul C. Bălan: „Eugen Doga e un compozitor național pînă în măduva oaselor. În muzica lui se simte mereu o libertate. Doga este un aruist veritabil. Cu dumnealui e foarte uşor să lucrezi, înţelege imediat intenţiile regizorului şi caracterul filmului, moment deosebit de important în creaţie…”

Compozitorul Anatol Chiriac: „ Eugen Doga este un simbol. Atunci cînd asculți celebrul vals al lui Doga din filmul „Dulcea și tandra mea fiară” ai impresia că e o muzică cosmic, parcă-i venită de pe altă planetă, pe care Doga a ascultat-o și a pus-o pe note. Cred că Eugen Doga este un om extraordinar de fericit. Muzica lui vine de undeva, din alt spațiu. Îmi spunea o clarvăzătoare că oricît de talentat ar fi omul el nu poate crea ceva genial fără a avea un contact cu Divinitatea. Pe Doga cu valsul său eu pot să-l pun alături de orice compozitor al lumii și nimeni nu va spune că are o valoare mai mică față de clasicii recunoscuți. Cred că atât timp cît va exista lumea, atât timp va exista și valsul lui. Astfel de piesă se naște poate odată la o suta de ani. E o muzică genială de care nu poți să te atingi”.

Compozitorul Gheorghe Mustea: „Prin profunzimea și lirismul muzicii sale, compozitorul Eugen Doga ne demonstrează marea sa dragoste față de pamântul strămoșesc și istoria Neamului nostru. El a promovat sufletul și valorile noastre în lume, dîndu-le o nouă viață în stilul său inconfundabil, STILUL DOGA”.

Dirijorul român Dorel Pascu- Rădulescu: „Muzica lui Eugen Doga este o muzică a oamenilor, nu doar a unui public superspecializat, e o muzică a tuturor celora care au o sensibilitate artistică și curiozitatea de a asculta,marcată de o puternică originalitate, realizată în mod firesc, fără ostentație…”

Dirijorul Nicolae Botgros: „“Cu muzica lui Eugen Doga am fost familiriazat de timpuriu și am înțeles că este foarte valoroasă și poate să ajungă la suflet. Ascultam, în mod special, melodiile în stil popular, cele inspirate de folclorul nostru nepereche, căruia îi dădea o nouă încărcătură emotivă. Acele cîntece interpretate de Anastasia Istrati, Nadejda Cepraga, Maria Codreanu și alți interpreți, tineri pe atunci, confirmau talentul lui Eugen Doga, dar și dorința lui de a valorifica tradițiile noastre populare. L-am cunoscut personal în 1968, realizînd că este și un om deosebit, cu suflet mare, cu care ai putea comunica de la inimă la inimă. Sinceră este și muzica sa, este o muzică luminoasă, de aceea cucerește inimile oamenilor. Creația sa rezistă în timp, fiind audiată cu același viu interes de multe generații de melomani. Ea aparține tuturor timpurilor, avînd aceeași încărcătură emotivă ca și folclorul nostru peste care nu poate trece uitarea.”

 Regizorul Emil Loteanu: „De compozitorul Eugen Doga mă leagă o veche prietenie de creație. În muzica sa mă atrage, în primul rind, seva pamântului, autenticitatea, spontanietatea și plenititudinea sentimentelor. Râvna de armonie, de frumos. Aidoma unei scoici de mare, el sties a păstreze ecoul trecutului adânc și să-l împărtășească în mod admirabil în sonorități contemporane. Posibil, să ne fi apropiat unul de celalalt aspirația firească a moldoveanului pentru frumos și gîndire poetică.

sursa: doga.md

(304 accesari)