-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Regina Maria va avea monument și la Chișinău. Proiectul înaintat de Platforma DA a fost votat de majoritatea consilierilor din CMC

Must read

Comentarii recente

La Chișinău va fi edificat monumentul Maria Alexandra Victoria de Saxa-Goburg și Gotha (Regina Maria a României). O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău la propunerea fracțiunii Platforma DA.

Proiectul deciziei a fost elaborat la solicitarea asociației „Monumentum”, iar monumentul va fi amplasat pe terenul aferent liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din str. București, 64, Chișinău.

Inițiativa are ca scop comemorarea reginei Maria. Amintim că regina Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.

Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Robert D. Kaplan, în Fantomele Balcanilor scria următoarele:

„Regina Maria, mai mult decât oricine altcineva, s-a bătut pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România, la sfârșitul Primului Război Mondial. A dormit pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Balcanic și ale Primului Război Mondial, alături de soldații săi. Prin forța de nezdruncinat a voinței sale, această prințesă britanică s-a redefinit pe sine însăși ca româncă oferindu-le supușilor săi o mai bună înțelegere a ceea ce urma să fie România, decât oricare din viziunile fasciștilor sau comuniștilor autohtoni care au urmat după ea.”

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri