8.6 C
Chișinău
joi, 2 decembrie, 2021

„Kommersant”: Renato Usatîi ar fi fost scos de sub urmărire la Moscova

Must read

Comentarii recente

Numele politicianului Renato Usatîi nu mai apare în dosarele deschise la Moscova pe tema așa-zisei „scheme moldovenești” prin care miliarde de dolari din Rusia au fost trecuți și legalizați prin intermediul băncilor moldovenești. În Moldova, schema este cunoscută ca Laundromat. Despre acest lucru se arată într-un articol al publicației ruse „Kommersant”.

Potrivit Kommersant, chiar dacă nu mai figurează în aceste dosare, Renato Usatîi continuă să apară în baza de date a Ministerului rus de Interne ca persoană aflată în căutare. În prezent, în instanțele din Moscova sunt pe rol 2 astfel de dosare. În unul dintre acestea figurează numele lui Alexandr Korkin, un acționar al Victoriabank, iar în altul, apare numele Elenei Platon, sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit aceleași surse, sora lui Platon apare alături de 2 bancheri ruși și toți și-ar fi recunoscut vina și au acceptat un acord cu ancheta, scrie replicamedia.md

Alături de cei trei, înainte ca dosarul să ajungă pe rol, figurau și numele lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi. Într-un final, pe dosar ca organizator al schemei a rămas doar Veaceslav Platon, în timp ce rolul lui Vladimir Plahotniuc a fost schimbat și fostul lider democrat apare ca persoana care a protejat prin influența sa această schemă.

Asta după ce în iulie, anul trecut, Usatîi a primit un mandat de arest în lipsă pe acest dosar fiindu-i incriminate implicarea în spălarea unor sume foarte mari de bani prin intermediul băncilor moldovenești.

Anterior, Renato Usatîi spunea că acest dosare este o făcătură la comanda fostului președinte Igor Dodon care ar fi acționat prin intermediul fiului fostului Procuror General al Rusiei, Igor Ceaika. Usatîi afirma că procesul este bazat exclusiv pe mărturiile a 3 persoane, deținuții Dmitri Bass și „hoțul în lege” Tarkunov, ambii originari din Republica Moldova, dar și a „hoțului în lege” Grigore Karamalak, alias „Bulgaru” originar din Taraclia, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, fiind acuzat de estorcare de fonduri, banditism, tâlhării şi furturi în proporţii deosebit de mari și care se află de mai mulți ani la Moscova.

Usatîi neagă orice implicare și speră că organele de urmărire penală din Rusia au înțeles ce s-a întâmplat exact în acest caz și că totul a fost o înscenare.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri