iohannis.s986t2muloRomânia trebuie să susţină la prima etapă parcursul european al Republicii Moldova. Astfel a comentat preşedintele României, Klaus Iohannis, mitingul de duminică de la Chişinău, în cadrul căruia zeci de mii de oameni au cerut unirea cu România.

Preşedintele României a fost solicitat de jurnaliştii de la Bucureşti să transmită un mesaj pentru oamenii care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Mi se pare că este dreptul lor de a-şi manifesta o opţiune politică. Mai mult, în această fază este greu de transmis. M-am referit la aceste chestiuni legate de unire şi cred că trebuie să fim conştienţi că prima etapă pe care trebuie să încercăm să o îndeplinim împreună este cea spre Europa. Trebuie să sprijinim Republica Moldova acum în parcursul ei european”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni.

Precizăm că potrivit organizatorilor, la mitingul de duminică s-au adunat aproximativ 20 de mii de oameni. Poliţiştii spun, însă, că numărul protestatarilor nu a trecut de 10 mii.

Oamenii au scandat „Unire!”, „Basarabia e România!”, dar şi lozinci antiguvernare. Potrivit manifestanţilor, doar uniţi cu România vom avea un trai decent, iar guvernanţii care au jefuit poporul vor ajunge după gratii, au spus manifestanţii.

Organizatorii manifestaţiei, mai multe structuri non-guvernamentale unioniste printre care „Acţiunea 2012” şi Mişcare civică „Tinerii Moldovei”, au anunţat că au constituit un bloc comun pe care l-au numit Blocul Unităţii Naţionale. Organizaţia va avea drept scop promovarea valorilor naţionale şi Unirea cu România. Totodată, reprezentanţii noului bloc format au anunţat că pe 5 iulie va avea loc Marea Adunare Naţională.
Sursa:jurnal.md

(85 accesari)