24.4 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

Klaus Iohannis, despre inflație și scumpiri: „Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”

Must read

Comentarii recente

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Vladimir Putin este „vinovat” de criza economică actuală, care a dus la inflație și scumpiri în toată lumea, după declanșarea războiului în Ucraina, a scris digi24.ro

„Inflaţia este doar un factor şi ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun”, a declarat Klaus Iohannis joi, întrebat de fenomenul inflației și scumpirile tot mai mari care afectează populația.

El a spus că inflaţia, situaţia economică dificilă, preţurile la energie „nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba”, ci din cauza războiului.

„Toate acestea au o singură cauză – și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”, a afirmat șeful statului.

El a mai adăugat că problema inflației este globală, dând ca exemplu și alte țări unde inflația este mare. 

„Guvernul, Parlamentul, politicienii – la modul general – îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.

Cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi (peste 40%), iar la energie, gazele aproape și-au dublat prețul (85%).

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri