Iohannis si Monica„Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România“Klaus Iohannis acceptă condiţiile Monicăi Macovei.
Klaus Iohannis acceptă condiţiile Monicăi Macovei şi va primi susţinerea fostului candidat la prezidenţiale în turul doi al alegerilor, programat pe 16 noimebrie. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a anunţat, joi, că va semna scrisoarea Monicăi Macovei, în care aceasta şi-a prezentat condiţiile pe care Iohannis ar trebui să le îndeplinească pentru a avea parte de susţinerea ei în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale 2014, Klaus Iohannis, alături de co-preşedintele ACL, Vasile Blaga, s-au întâlnesc joi, 6 noiembrie, la Cluj-Napoca, cu toţi co-preşedinţii ACL din Transilvania şi Banat. Liderii ACL au discuta despre rezultatele din primul tur de scrutin şi au pus la punct strategia de campanie pentru cel de-al doilea tur de scrutin. În urma reuniunii, candidatul ACL calificat în turul doi al alegerilor prezidenţiale a susţinut o declaraţie de presă în cadrul căreia a anunţat că va semna scrisoarea Monicăi Macovei şi, dacă va fi nevoie, va da un document scris în acest sens: „Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmaţiile doamnei Monica Macovei în care spune că doreşte să mă sprijine în situaţia în care eu îmi asum o serie de puncte. Foarte bine. Sunt bucuros să reafirm că toate aceste lucruri se găsesc în programul meu prezidenţial. Şi unele dintre ele au fost reafirmate chiar astăzi de mine: independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi. Cred că prin asta am dat un răspuns rezonabil domnei Monica Macovei. Pot să reconfirm, cu mare plăcere, aceste lucru şi într-un document scris. Deci, da. Sunt aceleaşi lucruri pe care mi le doresc şi eu pentru România, pentru o societate dreaptă, să ajungem o dată şi o dată în punctul în care să avem sentimentul că este o societate dreaptă cea în care trăim, nu o societate a şmecherilor”.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis Reacţia Monicăi Macovei după anunţul lui Iohannis „Mă bucur ca domnul Iohannis a declarat că acceptă Acordul pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România pe care i l-am propus ieri. Aştept cu interes şi semnătura domnului Iohannis pe cele 10 principii şi proiecte pe care oamenii, prin votul lor, mi le-au cerut să le promovez şi să le susţin. Eu îl voi vota pe domnul Iohannis. Marele pericol pentru România, în acest moment, este Victor Ponta“, a scris Macovei, pe Facebook. „Domnul Victor Ponta este un pericol pentru economia românească, promite pomeni în stânga şi-n dreapta, este incapabil să prezinte un proiect de buget pentru anul 2015. Aceste lucruri vor duce la împovărarea populaţiei. Economia se va contracta, iar în 2015, cetăţeanul de rând va plăti nota de plată pentru o campanie electorală deşănţată din partea lui Victor Ponta. Domnul Victor Ponta este un pericol pentru orientarea pro-occidentală, pro-euroatlantică a României prin felul în care domnia sa face politică şi conduce Guvernul şi, doamne fereşte, să conducă şi statul, ne îndepărtează de idealurile care ne leagă de partenerii noştri din Europa şi SUA”. Victor Ponta este un pericol pentru România „Îmi permit să afirm aici, în faţa dumneavoastră, că domnul candidat Victor Ponta este un pericol pentru România, pentru democraţia din România prin modul în care ştie să conducă propriul partid, prin modul în care reacţionează la nevoile societăţii, şi prin felul în care vrea să deturneze natura problemelor”, a declarat Iohannis.

„Legat de cum îl va susţine Crin Antonescu, Iohannis a spus: „Cu siguranţă că mă va susţine şi mă votează”. Nu vreau să rup Ardealul „Nu vreau să rup Ardealul sau să învrăjbesc pe ardeleni împotriva oltenilor sau alte prostii. Acestea sunt minciuni, dar minciuni periculoase ale lui Victor Ponta care sper să nu fie crezute de români. Vreau să fiu preşedintele tuturor românilor (n.r. din toate regiunile), şi al ardelenilor şi al bănăţenilor şi al moldovenilor şi al muntenilor şi al dobrogenilor, şi al tuturor românilor din diasporă. Nu e admisibil ca, în 2014, cineva să vină în campania electorală cu un text care a fost specific începuturilor anilor 90, specific vremii iliesciene când, din nefericire, această învrăjbire etnică a ajuns aproape să fie politică”, a continuat Iohannis.

Iohannis a spus că se bucură că Adrian Papahagi, purtătorul de cuvânt al Monicăi Macovei de la Cluj, a anunţat, pe Facebook, că îl va susţine. „Mă bucur să aud aceasta”. Acesta a mai afirmat că nu a vorbit cu Emil Boc, dar se aşteaptă ca acesta să îl susţină în al doilea tur de scrutin. „Cariera lui Victor Ponta se va termina pe 16 noiembrie”, a spus Iohannis. El a mai afirmat că propriul partid al lui Ponta îl va „trimite” acasă. „Aţi văzut acest mariaj contra naturii dintre PSD şi PRM?. E un semnal destul de rău” Mesaj către etnicii maghiari „Aici, în Cluj, o parte semnificativă din populaţie, ca şi în restul Ardelaului sunt etnici maghiari şi vreau să le transmit un mesaj foarte clar: schimbarea pe care vreau să o fac este spre binele României. Schimbarea este pentru o Românie a respectului, pentru Românie prosperă, pentru locuri de muncă şi venituri decente, pentru toţi cetăţenii români. Şi pe dumneavoastră vă priveşte această schimbare. Cu toţii, români, maghiari, germani, şi toate celelalte minorităţi, toţi suntem cetăţeni români. Pentru toţi e nevoie de o Românie a respectului. Judecaţi bine atunci când votaţi!”

„Imunitatea. Avem în momentul de faţă multe discuţii în jurul ei. Primul lucru la care vreau să renunţ este imunitatea preşedintelui României. E nevoie, pentru acest lucru, de discuţii cu partidele politice. Voi solicita să se renunţe la alineatul care stabileşte că preşedintele se bucură de imunitate. Apoi, a doua chestiune la care vreau să mă refer e imunitatea parlamentarilor. Toată lumea înţelege şi este de acord că trebuie să existe o protecţie pentru opinia politică. Suntem de acord că parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere pentru opinia lor politică, dar dincolo de aceasta, este inadmisibil ca prin procedură parlamentară să poată fi împiedicată justiţia să-şi facă treaba. Aici, lucrurile trebuie schimbate. Aceste lucruri se pot face simplu dacă noi, toţi, ni le dorim. Atunci o să vedeţi că politicienii vor fi şi ei primii care şi le doresc fiindcă vor votul dumneavoastră”

„Nu voi accepta o lege a amnistierii şi graţierii. Nu voi graţia un politician condamnat pentru fapte de corupţie”
„În anul 2015 ne aşteaptă creşteri de impozite şi taxe. Până şi Comisia Europeană a avertizat public România în această direcţie. Există pericolul să avem o abordare care nu ne satisface în privinţa cotei unice, există pericolul renunţării la cota unică şi revenire la impozitare progresivă, lucru care ar fi o eroare mare. Există, dacă ar fi ales Victor Ponta preşedinte, există pericolul clar să ne trezim cu toţi corupţii amnistiaţi şi graţiaţi”

„Dacă Ponta foloseşte Poşta Română ca să trimită alături de cuponul de pensie un afiş cu Klaus Iohannis că le taie pensiile… Oamenii aceia s-au speriat. E o mârlănie şi minciună mare. Eu nu fac afirmaţii gratuite. Domnul Ponta e un mincinos”

”Nu am nimic de reproşat colegilor mei din ACL (n.r. în privinţa alegerilor). Asta nu înseamnă că sunt foarte mulţumitoare rezultatele, dar aceste lucruri le-am discutat. Am găsit soluţii pentru fiecare caz în parte. Organizaţiile ştiu ce au de făcut şi sunt foarte optimist” „Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră îşi amintesc de anii comunismului, dar, într-un fel, discursurile de pe scena politică seamnă cu cele de atunci. Conducătorii statului, în special ai Guvenului, spun că albul este negru, că roşu este galben, că o ducem excepţional de bine, că avem toate libertăţile, că viitorul este de aur şi că în 2015 va curge lapte şi miere. Şi vă spun: este nevoie acum, după 25 de ani de la Revoluţie, de o schimbare totală de sistem, Trebuie să punem punct şi să o luăm de la capăt. Este nevoie de o schimbare totală: alt preşedinte, alt Guvern, alt Parlament, alte persoane promovate în funcţii publice. E nevoie de un suflu proaspăt în România. Vedem în jur corupţie, minciună, deziluzie.

Aceste lucruri nu pot fi schimbate decât dacă noi, împreună, ne hotărâm să schimbăm România. Nu există altă soluţie, iar schimbarea trebuie să înceapă cu preşedintele. Când ne uităm în sus vedem şi lucruri bune, lupta anticorupţie este în toi şi continuă. E bine, e foarte bine, dar noi, politicienii, trebuie să gândim şi ce va fi după. Trebuie să vedem dincolo de acest orizont. Trebuie să fim capabili să admitem că după ce se curăţă clasa politică trebuie să avem nişte principii pe care construim ceva durabil şi ceva mai bun decât e acum. Aceste lucruri se referă la schimbarea preşedintelui, a Parlamentului, a Guvernului, a modului în care chiar partidele în interior îşi promovează oamenii. Dacă vrem politicieni care să schimbe sistemul, este nevoie ca schimbarea să înceapă din interiorul partidelor”
Sursa: adevarul.ro

(118 accesari)