kalman-mizseiCandidatul comun al forţelor de centru-dreapta la prezidenţiale, Maia Sandu, a obţinut un scor foarte bun la alegeri, în ciuda campaniei de denigrare orchestrată de posturile de televiziune controlate de Vladimir Plahotniuc.

Declaraţia a fost făcută de fostul reprezentant al UE la Chişinău, Kalman Mizsei. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, acesta a menţionat că Igor Dodon a fost, în mod clar, sprijinit de guvernare, iar de acum încolo, Uniunea Europeană va stabili condiţii dure înainte să acorde sprijin Republicii Moldova.

„Vladimir Plahotniuc l-a făcut pe Marian Lupu să se retragă în favoarea Maiei Sandu, dar, în mod evident, posturile de televiziune pe care le controlează l-au susţinut cu vehemenţă pe Igor Dodon, în mod foarte necinstit prezentând-o pe Maia Sandu ca fiind ceea ce nu este. S-a inventat şi povestea cu refugiaţi sirieni şi, desigur, jumătate din populaţia Moldovei, care trăieşte la ţară, a crezut acestei ştiri false”, a declarat fostul reprezentant al UE la Chişinău.

Având în vedere toate aceste obstacole, rezultatele obţinute de Maia Sandu sunt impresionante, crede Kalman Mizsei.

„Trebuie să vă spun că am fost impresionat să văd campania foarte onestă şi serioasă a Maiei Sandu, care ea însăşi exemplifică ideea de guvernare bună şi reprezintă valorile europene. Maia Sandu, fără prea mari resurse, a obţinut rezultate foarte bune”, susţine Mizsei.

Important este că în această campanie electorală a luat naştere o mişcare politică de alternativă, mai spune fostul reprezentant al UE la Chişinău.

„Ceea ce ar fi, desigur, important pentru Moldova este că până în 2018, la alegerile parlamentare, să existe o alternativă puternică care să poată sa promoveze dorinţele poporului. Cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, a apărut o mişcare politică foarte puternică, care vrea, în mod clar, să lecuiască Moldova de cea mai gravă boală a ei şi anume corupţia generalizată şi centralizată”, a declarat Kalman Mizsei.

Potrivit fostului reprezentant al UE la Chişinău, Uniunea Europeană nu va mai tolera mimarea standardelor comunitare. „Problema acestor ultimi şase ani a fost că guvernele şi-au pus standardul european deasupra, dar nu au respectat valorile promovate de UE. Dezamăgirea moldovenilor este imensă, după entuziasmul din 2009 şi neîncrederea care a venit apoi. Trebuie să constat că am avut dreptate atunci când spuneam că Uniunea Europeană trebuie să pună condiţii clare, dure pentru a-şi acorda sprijinul, mai degrabă, decât să-şi satisfacă nevoia de a-şi justifica sloganurile. Şi mă bucur să văd acum că Uniunea Europeană se îndreaptă ferm în această direcţie”, a punctat Kalman Mizsei, fost reprezentant special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în perioada 2007-2011.

Sursa:jurnal.md

(39 accesari)