-0.6 C
Chișinău
joi, 1 decembrie, 2022

Justiția română versus chixul moldovenesc (2), de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile-214x165(Acest serial este „dedicat”, în exclusivitate, celor doi tîlhari de lux, Filat și Plahotniuc, dar și slugilor sale docile, care, în curînd, vor avea soarta “omologilor” de peste Prut).

Astăzi vom dezvolta ideea emisă în primul episod al serialului, și anume că este necesar să conștientizăm că marile condamnări, uluitoare, ale grangurilor politici români, pe care le vom reproduce ulterior, nu ar fi fost posibile în România, dacă sistemul judiciar nu ar fi fost reformat! Și nu doar la nivel instituțional, legislativ, conceptual, ci în primul rând, eliminării din sistem și CONDAMNĂRII unui număr impresionant de magistrați corupți, care, exact ca la noi, în colaborare cu factorul politic concret, mimau, frînau desfășurarea reală a reformei din justiție.

Așadar, am depistat o mulțime de cazuri de condamnare definitivă a mai multor judecători corupți din România, de la diferite niveluri decizionale, pe care le vom reproduce copios și cu multă satisfacție, gîndindu-ne, cum spuneam, la ziua cînd bogătanii din justiția moldovenească, judecători și procurori, polițiști și securiști vor fi condamnați la ani grei de pușcărie, alături de stăpînii lor, criminalii politici care au pus pe brînci nu doar economia, ci, în primul rind, speranțele legitime ale acestei societăți!

“Lista lui Daniel Morar. Cine sunt cei 25 de magistraţi condamnaţi definitive”

În timpul mandatului procurorului-şef Daniel Morar la conducerea DNA, 24 de magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. La începutul acestei luni, pe 4 octombrie 2012, cel de-al 25 magistrat, Ioan Berghezan – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Daniel Morar ocupă în acest moment funcţia de interimar al procurorului general al României.

„Evenimentul Zilei” a făcut publică lista celor 25 de magistraţi corupţi, ce condamnări au primit şi pentru câţi bani au trecut de partea cealaltă a legii.

2006, trei condamnări

I. 15 martie 2006. Andrei Lazăr, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiţie la un an de închisoare cu suspendare. Judecătorii au arătat că Andrei Lazăr, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în mod repetat, cu prilejul întocmirii declaraţiei de martor a lui Mafi Abbas din 10 noiembrie 2003 şi a comunicării nr.5110/P/5.12.2003, a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu referire la calitatea de denunţător a lui Mafi Abbas, faptă comisă în scopul de a ascunde comiterea de trafic de influenţă de către Lazăr Carmen Elena- avocată acuzată de corupţie

II. 22 noiembrie 2006. Flavia Săitiş, fost judecător la Judecătoria Ineu, a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că în perioada noiembrie – decembrie 1998, a pretins suma de 10.000 de mărci germane de la Cristina Daniela Buzincu – asigurând-o că prin intervenţia sa la magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara, va obţine punerea în libertate a soţului ei – Constantin Buzincu (acesta era arestat preventiv din data de 11 noiembrie 1998 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune) – sumă pe care a primit-o în două tranşe de câte 5.000 de mărci germane.

III. 4 decembrie 2006. Aurelia Bunea, fost magistrat asistent la Curtea Supremă de Justiţie a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Judecătorii au arătat că în perioada lunilor iunie – iulie 2000, a pretins şi primit, în două rânduri, sumele de 6.000 de dolari şi, respectiv, 35.000 de dolari de la denunţătorul Nicula Daniel (cu menţiunea că aceste pretinderi au fost mascate sub forma unor „împrumuturi”), asigurându-l că, prin intervenţia sa la magistraţii Curţii Supreme de Justiţie – Secţia penală, va obţine achitarea sa (în dosarul în care denunţătorul era condamnat definitiv pentru infracţiunea de instigare la tâlhărie).

2007, patru condamnări

IV. 14 martie 2007. Marius Suciu, fost judecător la Tribunalul Mureş a fost condamnat definitiv la un an şi opt luni de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie. El i-a promis denunţătorului Arpad Kiss că va interveni la colegii săi – procurori şi judecători – şi va obţine cercetarea sa, în stare de libertate, respectiv va obţine o soluţie favorabilă în dosarul penal în care acesta era cercetat pentru infracţiunea de înşelăciune, pretinzându-i, în schimb, să-i dea diferite foloase materiale, să-i facă anumite servicii – achitarea convorbirilor telefonice, trei tablouri, cumpărarea de băuturi alcoolice, plata unor consumaţii în diverse restaurante, procurarea de miei şi alte alimente, servicii precum menajul la locuinţă, achitarea unor taxe şi impozite – valoarea totală a acestora ridicându-se la suma de 100 milioane lei.

V. 4 aprilie 2007. Vasile Mălăescu, fost judecător la Judecătoria Vălenii de Munte a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare. Magistratul a fost acuzat că a pretins suma de 1.000.000 lei şi la data de 18 ianuarie 2006 a primit suma de 800.000 de lei de la martorul denunţător Constantin Păduraru, după ce, în prealabil, la data de 5 ianuarie 2006, soluţionase cauza civilă în care martorul denunţător avea calitatea de reclamant, act îndeplinit de inculpat în virtutea funcţiei sale la care era obligat în temeiul acesteia.

VI. 27 iunie 2007. Constantin-Cristian Cătană, fost judecător la Judecătoria Piatra Neamţ a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat că la 18 octombrie 2004 a pretins suma de 600 – 700 de euro şi a primit suma de 500 de euro de la denunţătorul Constantin Bordeianu pentru a-i soluţiona favorabil cauza penală pe care o judeca şi în care denunţătorul avea calitatea de inculpat pentru infracţiunea de ameninţare, calomnie.

VII. 4 octombrie 2007. Mihai Viorel, fostul preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Bihor, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Magistratul a fost acuzat că în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă într-o cauză privind pe Viorel Pop (cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni) a pretins şi primit, în trei tranşe, suma totală de 150.000 de mărci germane de la Maria Pop – soţia inculpatului, prin intermediul lui Matei Cornel. După primirea acestei sume, prin decizia penală nr.227/R/1998 din 16.07.1998, Tribunalul Bihor a admis recursul inculpatului Pop Viorel şi a dispus punerea sa în libertate provizorie pe cauţiune (Mihai Viorel a avut calitatea de preşedinte al completului de judecată) iar prin decizia penală nr.835/A/1999 din 10.09.1999 a Tribunalului Bihor (Mihai Viorel a avut calitatea de preşedinte al completului de judecată) s-a admis apelul inculpatului şi s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepselor.

2008, două condamnări

VIII. 31 ianuarie 2008. Rita Branga, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că a primit bani de la doi denunţători, sume între 300-500 de euro, pentru a adopta o soluţie favorabilă celor doi, în sensul de a nu dispune organelor de poliţie continuarea cercetărilor într-un dosar.

IX. 1 iulie 2008. Anuţa Bucur, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dragomireşti (Maramureş), a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că în perioada iulie 2003 – aprilie 2006, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale ar fi primit diferite sume de bani în valută (în total 3900 de euro şi 350 de lire sterline) de la 8 persoane pe care le cerceta penal pentru infracţiuni de trecere frauduloasă a frontierei, la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de uz de fals, promiţându-le că în schimbul banilor va pronunţa soluţii favorabile de netrimitere în judecată.

 2009, şase condamnări

X. 12 ianuarie 2009. Ioan Tupiţă, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetul Marmaţiei (Maramureş), a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Magistratul a fost acuzat că la data de 18 august 2006, a pretins şi primit suma de 500 de lei de la două persoane pe care îi cerceta pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, condiţionând de plata banilor adoptarea unei soluţii de netrimitere în judecată a celor doi. În schimbul sumei pretinse şi primite, inculpatul i-a favorizat pe aceştia dispunând prin ordonanţa din data de 28 august 2006, scoaterea lor de sub urmărire penală şi aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ. Soluţia a fost infirmată, iar în urma trimiterii în judecată, cei doi au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea.

XI. 26 ianuarie 2009. Rodica Magherescu, fost judecător sindic la Tribunalul Timiş, a fost condamnată definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că a exercitat supravegherea şi controlul lichidării averii a şapte agenţi economici aflaţi în procedura reorganizării şi lichidării judiciare, înlesnind efectuarea de către un lichidator judiciar din Timişoara, desemnat preferenţial cu încălcarea regulilor referitoare la incompatibilităţi şi imparţialitate, de operaţiuni financiare materializate prin încasări de onorarii care erau de natură a-i aduce indirect foloase materiale necuvenite, reprezentate de profitul realizat la dividentele în suma de 72.395.500 de lei, cuvenite mamei sale Ciceovean Nedia.

XII. 1 iulie 2009. Viorel Vasile, fost procuror şef al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin,a fost condamnat definitiv la zece luni de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că la data de 21 noiembrie 2008, a pretins de la George Dăneasa suma de 1.200 de lei pentru a-i da soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. La data de 24 noiembrie 2008 el a primit de la George Dăneasa suma de 800 de lei în scopul arătat mai sus, fiind prins în flagrant. De asemenea, procurorul a pretins de la Marinel Lazăr şi a primit, chiar în ziua flagrantului – 24 noiembrie 2008, două pungi cu ciuperci şi un animal sacrificat pentru consum (caprină) pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalului Caraş –Severin în care acesta era cercetat tot pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

XIII. 19 octombrie 2009. Ioan Lazăr, fost judecător la Tribunalul Arad, a fost condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Magistratul a fost acuzat că la data de 14 mai 2008 a pretins denunţătorului Marină Ştefan suma de 30.000 de euro, în mod indirect, prin intermediul inc. Sabău Traian Marius, din care ulterior a primit în două tranşe suma de 25.000 euro, în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar penal aflat la completul său de judecată. Judecătorul Lazăr Ioan, în schimbul primirii acestei sume de bani de la denunţător, a amânat de mai multe ori pronunţarea soluţiei, iar în final a pronunţat o soluţie favorabilă denunţătorului, conform celor convenite.

XIV. 2 decembrie 2009. Lorelia – Matilda Marinescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Câmpina, a fost condamnată definitiv la doi şi şi două luni de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că în perioada 3.06.2005 – 29.06.2006, a primit suma de 56.000.000 lei de la martora-denunţătoare Roncu Maria pentru a interveni pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Prahova şi Curţii de Apel Ploieşti în vederea admiterii apelului, respectiv recursului în dosarele care se aflau pe rolul acestor instanţe şi în care martora era parte. Lorelia – Matilda Marinescu a mai primit şi suma de 300 euro pentru a interveni pe lângă judecătorul care instrumenta o cauză civilă pe rolul Judecătoriei Câmpina în scopul obţinerii unui termen mai lung şi a unei soluţii favorabile.

XV. 15 decembrie 2009. Rita Branga, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, a fost condamnată definitiv la trei ani şi două luni de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că a pretins denunţătorului Silviu Cojocaru suma de 600 euro şi articole de îmbrăcăminte, primind ulterior un parfum marca Chanel în valoare de 55 euro, pentru a adopta o soluţie favorabilă acestuia în dosarul penal nr.773/P/2005 în care avea calitatea de învinuit.

2010, două condamnări

XVI. 6 mai 2010. Alexandru Kiss, fost procuror şef secţie urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. El i-a pretins martorului-denunţător Szekely Karoly, de fiecare dată, suma de 2.000 lei pentru a-i substitui şi restitui patru corpuri delicte ridicate pentru cercetări într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna instrumentat de el, bani pe care i-a primit la datele de 15 decembrie 2009 şi 18 decembrie 2009. Procurorul a înlocuit la datele de 09 decembrie 2009 şi 18 decembrie 2009 trei săbii samurai şi un briceag dintre corpurile delicte ale dosarului nr. 139/P/2008 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna cu produse asemănătoare de serie şi prin aceasta l-a ajutat pe martorul Szekely Karoly să îngreuneze sau să zădărnicească judecata prin punerea instanţei în imposibilitatea de a confisca bunurile originale.

XVII. 17 noiembrie 2010. Doina Bolocan, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că în perioada mai-octombrie 2006, a pretins şi primit de la două persoane un viţel pentru a interveni la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, în vederea înregistrării unei cereri de revizuire şi ulterior, a pretins şi primit, în mod repetat, produse constând în brânză, lapte, ouă, păsări, în vederea soluţionării favorabile a unui dosar penal.

2011, patru condamnări

XVIII. 9 mai 2011. Dinu Nica, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Magistratul a fost acuzat că a pretins, la începutul lunii octombrie 2007, de la denunţătorul Corneliu Mocanu (persoană vătămată în respectiva cauză), prin intermediul a două persoane un folos reprezentând o sumă de bani care iniţial nu a fost particularizată în privinţa cuantumului, iar, la 17.10.2007, a primit, prin intermediul aceloraşi două complice, suma de 17.000 de lei de la Corneliu Mocanu (ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante), în scopul redactării şi trimiterii către denunţător a unei comunicări din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova privind stadiul cercetărilor efectuate în dosarul mai sus arătat, precum şi pentru a-şi exercita prerogativele de efectuare a instrucţiei penale, astfel încât rezultatul anchetei să fie favorabil denunţătorului.

XIX. 21 iunie 2011. Ionel Daniş, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Murgeni (Vaslui), a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Magistratul a fost acuzat că a pretins 500 euro şi a primit efectiv la data de 12 iulie 2007 (în sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Murgeni) suma de 1600 de lei, de la denunţătorul Mustaţea Ionel, pentru a nu fi infirmată o soluţie de scoatere de sub urmărire penală dispusă în cauză. De asemenea, Daniş Ionel l-a determinat pe Carp Constantin, agent şef de poliţie, să falsifice două procese verbale esenţiale pentru soluţionarea unui dosar penal şi, totodată, a sustras din dosarul penal două procese verbale, declaraţii olografe de învinuit, două citaţii, acte pe care ulterior le-a distrus.

XX. 4 noiembrie 2011. Georgeta Buliga, fost judecător la Curtea de Apel Iaşi, a fost condamnată definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că la sfârşitul lunii februarie 2010 – începutul lunii martie 2010, în calitate de judecător la Curtea de Apel Iaşi, a pretins şi primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 euro, susţinând că banii sunt pentru colegele sale de complet, judecătoare la aceeaşi curte de apel. Cu aceeaşi ocazie, judecătoarea a pretins şi o sumă pentru sine, al cărei cuantum nu l-a precizat. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca Liviu Popescu să obţină o soluţie favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea bunurilor aparţinând acestuia şi fostei sale soţii.

XXI. 30 noimebrie 2011. Vasile Zvara, fost preşedinte al judecătoriei Târgu Lăpuş, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Cureta Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că în cursul anului 2000, în calitate de preşedinte al judecătoriei Târgu Lăpuş şi de preşedinte al completului de judecată, a falsificat o adresă a judecătoriei către arestul IPJ Maramureş, consemnând în mod nereal că reprezentantul Parchetului, prezent în şedinţa de judecată, renunţă la calea de atac într-un dosar aflat pe rolul instanţei conduse de el.

2012, patru condamnări

XXII. 18 ianuarie 2012. Laria – Julieta Dragomir, fost judecător la Judecătoria Cornetu (Ilfov), a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă de Justiţie. Ea a fost acuzată că la 27 aprilie 2011 şi 5 mai 2011, a pretins şi a primit de la o persoană denunţătoare, prin intermediul lui Marin Nicolae, sumele de 1.000 de lei şi 2.300 de euro în scopul pronunţării unor sentinţe civile favorabile în dosarele pe care le avea spre soluţionare şi în care denunţătoarea avea un interes direct. În cauzele respective, denunţătoarea contestase executarea silită a unor bunuri imobile cu care aceasta garantase unele împrumuturi încheiate anterior cu persoane fizice.

XXIII. 25 aprilie 2012. Florin – Nicuşor Apostu, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătroia Sibiu, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că, în cursul lunii septembrie 2010, a primit de la un om de afaceri contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. În data de 30 septembrie 2010, în timp ce se afla în biroul său, Apostu i-a indicat unei persoane declaraţiile şi apărările pe care trebuia să le susţină la Poliţia Sibiu pentru a scăpa de orice sancţiuni penale, în condiţiile în care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul având în sânge o alcoolemie peste limita legală. Potrivit acuzaţiilor, Apostu a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte.

XXIV. 8 mai 2012. Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că a achiziţionat prin interpuşi un apartament, care avea un litigiu civil pe care chiar el îl soluţiona şi şi-a traficat influenţa în soluţionarea proceselor. De asemenea, fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie – cu 23 de ani mai tânără decât el – al cărei proces îl judeca. Agenţii SRI le-au ascultat discuţiile telefonice ale celor doi amanţi şi i-au urmărit la motelul unde s-a dat „şpaga”.

XXV. 4 octombrie 2012. Ioan Berghezan, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. Magistratul a fost acuzat că în perioada mai-iunie 2006, pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către un denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit, de la denunţător, în mod eşalonat, suma totală de 40.000 euro. Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori), implicaţi în soluţionarea cererii, Ioan Berghezan a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate.”

Încheiem acest episod nu înainte de a remarca că procurorul-şef Daniel Morar de la conducerea DNA, din România, un fel de CNA din Republica Moldova, nu a mîncat degeaba pîinea poporului român, rezultatele activității sale fiind vizibile și palpabile. Exact invers a procedat alde Chetraru și Zumbreanu, oamenii mafiei lui Plahotniuc, care nu au mîncat degeaba darurile generoase ale stăpînului, lăsînd corupția să dea în floare…

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri