9.2 C
Chișinău
luni, 29 noiembrie, 2021

Jurnalistul Vasile Năstase sesizează instituţiile naţionale şi internaţionale privind filajul la care este supus şi intimidările la adresa membrilor Platformei DA

Must read

Comentarii recente

vasile nastase la mcrofonJurnalistul Vasile Năstase, reprezentant al Platformei Demnitate şi Adevăr şi deputat în primul Parlament, a adresat o sesizare publică ambasadelor acreditate în RM şi structurilor internaţionale privind filajul la care este supus personal şi familia sa, dar şi referitor la intimidările în adresa membrilor structurii civice.

În mesajul său, membrul Platformei DA aminteşte despre o sesizare precedentă, făcută pe 17 iunie curent, privind starea de captivitate a organelor de drept din Republica Moldova. Mai exact, sesizarea se referea la faptul că Ministerul de Interne a făcut presiuni teribile asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal de regimul autoritar pentru a-i determina să facă depoziţii false împotriva lui Vasile Năstase şi a altor lideri ai Platformei DA.

„Reiterez că pe 24 aprilie personal am depus toate eforturile pentru a convinge cetăţenii provocaţi de poliţie, dar în special de detaşamentele paramilitare ale lui Plahotniuc să se retragă din strada Bulgară şi să-şi continue traseul prestabilit de cetăţeni către GBS, lucru care a reuşit. Folosirea gazelor paralizante, lovirea bătrânilor, incitarea oamenilor şi aruncarea cu pietre au fost câteva dintre acţiunile scutierilor şi sportivilor plătiţi de Plahotniuc cu sume între 500 şi 1200 de lei pentru fiecare persoană care a acceptat să provoace protestatarii”, spune jurnalistul.

Totodată, Vasile Năstase vorbeşte despre intimidările la adresa jurnaliştilor Constantin Cheianu şi Natalia Morari, dar şi la persecutarea fostului angajat al Poştei Moldovei, Sergiu Cibotaru, care a dezvăluit schema de contrabandă cu anabolizante prin intermediul PM şi care a fost reţinut chiar în momentul în care mergea la Parlament pentru a depune probele la Comisia parlamentară. Ultimul exemplu este cu totul şi cu totul ieşit din comun, susţine Vasile Năstase, referindu-se la tentativa de mituire şi cumpărare a protestatarului Gheorghe Toma din Paşcani, Hânceşti.

„Sesizez Procuratura Generală, MAI, SIS să intervină prompt în depistarea indivizilor respectivi. De asemenea, cer Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice minuţios şi să-mi răspundă în termeni legali dacă mobilul meu a fost sau este ascultat, de către cine şi în ce condiţii, dacă automobilul meu este urmărit, de cine şi de ce şi cine şi în ce condiţii exercită filajul surprins în mai multe rânduri în privinţa mea şi a familiei mele”, scrie jurnalistul. Vedeţi mai jos sesizarea:

Ambasadei SUA
Delegaţiei Uniunii Europene
Oficiului Consiliului Europei
Ambasadei Marii Britanii
Ambasadei Germaniei
Ambasadei României
Ambasadei Suediei
Ambasadei Poloniei
Ambasadei Lituaniei
OSCE
PNUD
FMI
Presei libere şi independente
Parlamentul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova
Procuratura Generală a Republicii Moldova
Centrul Naţional Anticorupţie
Ministerul Afacerilor Interne 

  SESIZARE PUBLICĂ

În data de 17 iunie curent, în calitatea mea de cetăţean al Republicii Moldova, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, deputat în Parlamentul Independenţei, jurnalist, am sesizat instituţiile naţionale şi internaţionale privind starea de captivitate a organelor de drept din Republica Moldova. care au fost partajate în totalitate unui singur partid, Partidul Democrat, subordonate prin corupere şi şantaj unui singur individ, Vladimir Plahotniuc.

Respectivul s-a încoronat coordonator al guvernării, fiind totodată beneficiarul atacurilor raider, conform justiţiei din Marea Britanie, cu active de 70 de milioane de euro sechestrate de justiţia din Olanda, cetăţean al cel puţin trei state, inclusiv Federaţia Rusă, proprietar ilegitim a cel puţin 10 radiorifuzori care practică linşajul mediatic asupra Opoziţiei democratice şi a liderilor acesteia, urmărit de Interpol pentru relaţiile sale dubioase cu gruparea criminală Solnţevskaia din Moscova, beneficiar al mai multor proprietăţi ale statului prin mijloace dubioase cum ar fi hotelul Codru, insulele La izvor, cafeneaua Guguţă şi multe altele, iar acum aflat în atenţia serviciilor secrete americane şi a parlamentului Marii Britanii în calitate de beneficiar al furtului miliardului, conform declaraţiilor din presa internaţională.

Depunând Sesizarea, contam eminamente pe intervenţia promptă şi categorică a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care au finanţat sistemul de drept, au investit zeci de milioane de euro ai contribuabililor europeni şi americani, (furaţi de regimul criminal moldovenesc), pentru reformarea acestuia şi au dreptul moral de a atrage atenţia asupra ilegalităţilor şi încălcării brutale a normelor de drept.

În fapt, Sesizarea se referea la faptul că Ministerul de Interne, recent acaparat politic de către Plahotniuc prin numirea unei echipe dubioase la conducere ca Jizdan şi Pînzari, ambii implicaţi în dezordinile în masă din 7 aprilie 2009, a făcut presiuni teribile asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal de regimul autoritar pentru a-i determina să dea depoziţii false asupra mea personal şi a altor lideri ai Platformei DA.

În această ordine de idei, reiterez că în data de 24 aprilie personal am depus toate eforturile pentru a convinge cetăţenii provocaţi de poliţie, dar în special de detaşamentele paramilitare ale lui Plahotniuc să se retragă din strada Bulgară şi să-şi continue traseul prestabilit de cetăţeni către GBS, lucru care a reuşit. A se vedea filmul evenimentelor surprinse de camerele de luat vederi, în special de la minutul 8:05.

Folosirea gazelor paralizante, lovirea bătrânilor, incitarea oamenilor şi aruncarea cu pietre au fost câteva dintre acţiunile scutierilor şi sportivilor plătiţi de Plahotniuc cu sume între 500 şi 1200 de lei pentru fiecare persoană care a acceptat să provoace protestatarii.

Deţinutul politic Valeriu Caşu a fost scos în afara instituţiilor de drept de către A. Bacalu, ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, şi presat să depună mărturii false împotriva mea personal şi a altor lideri ai Platformei.

Conştientizând că mărturiile false constituie un delict, Valeriu Caşu a decis să le retracteze în faţa anchetei. Astfel, acesta a declarat că a depus depoziţii false în urma presiunilor vehemente ale numitului Bacalu, dar că şi le-a retras în mod benevol şi legal.

Înţelegând că prin aceste crime comise de Bacalu şi superiorii său, comandate de oligarhul Plahotniuc se urmăreşte incriminarea, la un moment dat, a liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr, ca o răzbunare nestăpânită a caracatiţei criminale care a uzurpat ţara, solicitam instituţiilor internaţionale, partenerilor de dezvoltare să întreprindă măsurile ce se impun pentru a descuraja acţiunile ilegale ale lui Plahotniuc şi sculele sale obediente din organele coercitive ale statului.

Deşi au trecut aproape  două (!!!) luni de la depunerea sesizării, nici până acum nu am primit vreun răspuns de la Procuratura Generală sau alte instituţii privind măsurile luate împotriva numitului Bacalu!

Mai mult, structurile coercitive ale lui Plahotniuc continuă intimidarea jurnaliştilor indezirabili, inclusiv a lui Constantin Cheianu şi Natalia Morari, vizitează mamele protestatarelor, le sperie şi le hărţuiesc.

Martorul cheie în dosarul drogurilor şi anabolizantelor, în urma cărora au decedat 4 cetăţeni americani, Sergiu Cibotaru, a fost reţinut chiar în momentul în care mergea la Parlament pentru a depune probele la Comisia parlamentară în frunte cu deputatul Cobzac. Făptaşii de la Poşta Moldovei i-au ameninţat mama la domiciliu.

Ultimul exemplu este cu totul şi cu totul ieşit din comun. Mă refer la tentativa de mituire şi cumpărare a protestatarului Gheorghe Toma din Paşcani, Hânceşti căruia i s-a cerut să dea declaraţii mincinoase şi false despre subsemnatul, că chipurile, l-am îndemnat să arunce cu pietre, în schimbul unor avantaje materiale, după care a fost agresat fizic de ciracii lui Plahotniuc.

http://jurnaltv.md/ro/news/2016/8/9/sustinatorii-platformei-da-intimidati-10234501/

http://jurnaltv.md/ro/news/2016/8/9/intimidari-si-dosare-fabricate-10234506/

Conştient de consecinţe, acesta a refuzat oferta, a fost lovit şi ameninţat şi consider că integritatea sa fizică este, la ora actuală, într-un permanent pericol. Nu am certitudinea că alte persoane, interpuse, nu au dat declaraţii false miliţiilor lui Plahotniuc.

Sesizez Procuratura Generală, MAI, SIS să intervină prompt în depistarea indivizilor respectivi. Până la identificarea şi găsirea acestora, consider că respectivii sunt angajaţi ai structurilor de forţă, cărora li s-a ordonat să falsifice şi să fabrice probe inventate privind implicarea mea şi a colegilor mei în presupuse şi inexistente instigări.

De asemenea, cer Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice minuţios şi să-mi răspundă în termeni legali dacă:

  • Mobilul meu a fost sau este ascultat, de către cine şi în ce condiţii;
  • Automobilul meu este urmărit, de cine şi de ce;
  • Cine şi în ce condiţii exercită filajul surprins în mai multe rânduri în privinţa mea şi a familiei mele.

În acest sens, solicit încă o dată instituţiilor internaţionale, personal domnilor ambasadori James Pettit şi Pirkka Tapiola să ia act de aceste fărădelegi ale lui Plahotniuc şi să intervină pentru a preveni orice abuz la adresa mea şi a colegilor mei protestatari.

Vasile Năstase,

Chişinău, strada 31 august nr. 15
10 august 2016

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri