plaha si tanaseDecizia Curții Constituționale, de a-l obliga pe președintele Nicolae Timofti să desemneze un premier agreat de majoritatea parlamentarilor, face parte din scenariul unei „lovituri de stat”, crede jurnalista Natalia Morari.

Potrivit acesteia, Curtea practic l-a lipsit pe Timofti de dreptul său de a se opune încercării Partidului Democrat și a altor deputați fideli acestei formațiuni, de a impune candidatul la funcția de premier.

„Am aşa o senzaţie că printre fluxul mare de selfie-uri cu brazii şi motănei, nu observăm cum în Republica Moldova se produce o adevărată lovitură de stat. O instituţie cade după alta, oamenii de stat, judecătorii, depuatii sunt cumpăraţi angro. N-a rămas nimic neviciat de “cancer”. Preşedintele chiar dacă ar dori se se opună în turul doi, nu mai poate. Actorii sunt clari, regizorul este clar, tot el va fi şi benificiarul. Întrebarea: aşa şi vom înghiţi totul împreună cu şampanie, de sărbători?”, se arată în reacția Nataliei Morari.

Jurnalistul Constantin Cheianu crede că, prin decizia Curții, s-au creat premizele necesare ca Plahotniuc să-i fie impus președintelui Timofti.
„Aşa cum am spus, luni Sturza va fi respins, după care Timofti va trebui să propună candidatura majorităţii, adică a lui Plahotniuc. Vă mai puneţi întrebări, apropo, de omul cui este A. Tănase?…”, a scris Cheianu pe Facebook.
Și Vitalie Cojocari a avut o reacție la această decizie.

„Așadar, în Moldova are loc o lovitură de stat! Voi nu simțiți, voi nu vedeți. Instituțiile statului au fost capturate de ceva vreme. Și nu de soldați cu AK în mână. Din când în când, unii pioni răspund la apel când șeful le cere. Cine și unde mai emigrează? Să ne auzim de bine, La mulți ani, sărmanii mei moldoveni. Nici nu știți ce vi se pregătește!”, avertizează Cojocari.
Vitalie Călugăreanu a fost mai scurt: „Mătincă lovitura de stat în MD s-a produs fără tancuri”.
Marți, Curtea Constituțională a hotărât că președintele țării este obligat să propună un candidat agreat de către fracțiuni, în momentul în care în Parlament s-a format o majoritate absolută.

„În cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaților care o constituie și notificarea președintelui”, se arată în hotărâre.

Sursa:independent.md

(85 accesari)