-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Jurnal TV este un post incomod pentru Plahotniuc

Must read

Comentarii recente

pageS-a produs o crimă comandată împotriva unui popor din moment ce Jurnal TV a fost exclus din grila de emisie a mai multor operatori de cablu. Este o acțiune antidemocratică, împotriva legii. Concluziile au fost făcute în cadrul emisiunii de ieri ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Vasile Năstase, președintele Asociației APOLLO: Consider că este un derapaj antidemocratic, aici putem să întrunim toți termenii specifici democrației – libertatea de exprimare, accesul la informație, libertatea cuvântului. Toate aceste valori universale europene au fost călcate în picioare de cizma murdară al acestui Plahotniuc și prin complicitatea lui Filat. Această guvernare este una dictatorială, una ticăloșită, una mult mai proastă decît guvernarea comunistă. Consider că ceea ce fac ei acum, nu se deosebește cu nimic de ceea ce face așa-zisul lider al Coreei de Nord sau ceea ce se întîmplă în Cuba.

Toți acești cabliști au luat această atitudine, pentru că au fost obligați de criminalii de la guvernare. Nici măcar n-au așteptat să intre în vigoare noua decizie, care îl avantajează pe deplin pe Plahotniuc, întrucît toate posturile cu acoperire națională sunt ale lui.

Angela Aramă, jurnalist: Eu întotdeauna am spus că Codul Audiovizualului a fost făcut cu anumite intenții de dezvoltare a pieții audiovizualului. Dată fiind conjunctura politică de atunci, cînd trebuia să obținem votul comuniștilor, în 2006, nu am reușit să intruducem toate reformele pe care am fi dorit să le vedem în domeniul audiovizualului. Una dintre reformele cele mai inportante cred că ar fi fost posibilitatea pieței audiovizualului de a fi pluralistă și oferirea condițiilor de creare a posturilor locale de televiziune. Speram foarte mult ca această guvernare democratică va ține cont de aceste lucruri, despre care am scris nu o dată în presă și va face acele amendamente la Codul Audiovizualului pe care nu am reușit să le facem pe timpul nostru. Din păcate lucrurile au fost altfel, acolo unde am sperat să fie introdus pluralismul s-au adăugat cele cinci licențe pe care poate să le posede un singur proprietar pe o unitate administrativ – teritorială și iată că vedem punctul 2, care vorbește despre obligativitatea de includere în pachetele de servicii a posturilor locale, care sunt de fapt restricționate. Acest proiect de decizie despre care vorbim, pare a fi la prima vedere unul democratic. Este vorba despre românizarea posturilor din Republica Moldova. S-ar părea c-ar trebui să apaludăm. Mă fac să cred că este un proiect de decizie, care servesc unor interese foarte clare. Mă refer la punctele care vorbesc despre posturile cu acoperire națională și frecvențe terestre. Asta înseamnă că în acele pachete de servicii vor fi incluse acele posturi care au fost favorizate și pe timpul guvernării comuniste, dar și în timpurile dincoace, care prin anumite tertipuri au reușit să obțină frecvențe. Nu toate posturile au reușit, fac referință aici și la Jurnal TV. Tot acele posturi vor fi protejate și în continuare. Ele vor fi obligatoriu incluse în pachetele de serviciu, pe cînd celelalte posturi pot fi excluse. Sigur că în acest proiect nu este introdus addlitteram acest punct de interzicere a Jurnal TV, dar lucrurile sunt făcute mai delicat și mă face să cred că vrea să se ajungă la excluderea unor posturi nonconformiste, care iată ne spun adevărul.

Dorin Scobioală, producător general Jurnal TV: Este un complot. Este o acțiune consolidată și orchestrată. și acest proiect al CCA era din start unul abuziv, pentru că nu înțeleg ce relevanță are deținerea de frecvențe terestre, din moment ce anul viitor, în 2015, odată cu digitalizarea, avantajul acestor frecvențe terestre practic dispare și mai ales că acea decizie încă nu a intrat în vigoare – nu a fost votată, nu a fost adoptată, respectiv, nu are efecte juridice. Faptul că într-o noapte, majoritatea cabliștilor din țară le-a venit în tărtăcuță ideea de a scoate Jurnal TV din grilă nu poate să ne facă naivi. Este un sabotaj, o crimă comandată împotriva acestui popor și a acestei țări, mai ales că Jurnal TV este unica televiziune nedirijată și necontrolată politic în această țară. Este singura televiziune, care nu este filială de partid. Exact Jurnal TV a devenit ținta, este cel incomod, atunci cînd am zis că este o metodă bandițească și criminală. Criminalul, atunci cînd se simte amenințat, cînd știe că se dețin informații și probe despre ilegalitățile comise de el, atunci preferă să lichideze martorii. Exact asta face actuala guvernare coruptă și mafiotizată, încearcă să anihileze martorii care au spus constant și consecvent fără să aleagă între ai noștri și alții. Încearcă să ne închidă gura, pentru ca oamenii să nu mai afle despre judecători corupți, despre justiție nefuncțională și controlată, despre guvernare hoață.

S-a sărit calul. E prea mult pentru Republica Moldova. Nu valorează doi bani parafările voastre de la Vilnius, mitingurile regizate cu sute de oameni aduși cu bîta la Chișinău. Imaginați-vă că mîine, dacă vă duceți planul la bun sfîrșit și închideți acest post de televiziune, această ultimă speranță a omului de a vedea și a auzi adevărul. Imaginați-vă că 300 de angajați ai Jurnalului merg in-corpore și depun cerere de azil politic la Ambasada Germaniei. Să văd unde veți fi cu parafările, cu aderările ș.a.m.d. Vă sigur că vom face tot posibilul ca această problemă să fie auzită. Am distribuit această informație și la toate marile agenții de presă și la toate televiziunile, inclusiv din țările vecine și ultima șansă a acestei guvernări, prin reacția CCA și a primului ministru de a se spăla de suspiciunea de a fi complici, dacă nu chiar co-autori ai acestui atac este astăzi în regim de urgență să ia atitudine și să-i sancționeze pe acei cabliști, să-i oblige să intre în norma legală. În caz contrar, CCA ne va demonstra bănuielile noastre.

Svetlana Chesari, jurist: Dacă s-ar fi pus legea în capul mesei, nu s-ar fi întîmplat ceea ce avem astăzi, indiferent de domeniu. Puterea acționează fără a avea vreo frică, nici de furia poporului. Audiovizualul este un mediu de business, or, știm că în mediul de afaceri există totdeauna tentația asta de a comite careva abuzuri. Iată CCA urma să fie un arbitru în acest business, însă s-a demonstrate că CCA este un jucător în acest mediu, iar membrii Consiliului sunt cu certitudine corupți și nu vorbesc în interesul cetățeanului.

Într-un stat de drept, guvernanții se îngrijesc de asigurarea unui spațiu informațional vast. Or, la noi totul este invers. Noi suntem victima războiului geopolitic. Este ușor de dedus că aparține totalmente Rusiei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri