Moldova-UE-steaguriAcordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb, va genera în timp o creştere economică importantă, iar exporturile se vor dubla.   

Totodată, se vor diminua prețurile la produsele de larg consum, va crește competitivitatea producătorilor autohtoni și se vor diversifica relațiile cu partenerii economici străini. În consecinţă, vor creşte şi salariile moldovenilor.

Sunt doar câteva rezultate ale semnării şi ulterior ratificării de către Parlament a Acordului, pe care le-au punctat specialiştii Centrului analitic independent „Expert-Grup”.

Cea mai importantă componentă a Acordului de Asociere este crearea Zonei de Liber Schimb şi anularea tuturor tarifelor vamale la import.

Aceasta va duce la ieftinirea produselor importate, scăderea preţurilor la produsele de consum, dar va creşte și competitivitatea producătorilor autohtoni.

Efectul, estimat de experţi, este o creştere economică de 6,4% pe termen lung, importurile vor creşte cu 6 la sută, iar exporturile – cu11,3%, majorându-se, de fapt, de două ori.

Acordul de Asociere va avea un efect pozitiv şi asupra economiei din stânga Nistrului. Experţii au estimat o creştere economică de 3,5% în regiunea transnistreană.

Modernizarea ţării, odată cu creşterea şi racordarea economiei naţionale la standardele europene, va duce şi la majorarea salariilor cu până la 6 la sută.

Acordul de Asociere va obliga producătorii autohtoni să adopte standarde de calitate europeană, iar aceasta îi va disciplina şi îi va face mai competitivi.

Economiştii susţin că e nevoie de aproximativ 3-5 ani ca antreprenorii moldoveni să se adapteze la cerinţele Uniunii Europene, pentru a fi acceptaţi pe piaţa comunitară, în condiţiile în care două treimi din standarde nu sunt încă armonizate.

Cu toate acestea, 46 la sută din exporturile moldoveneşti sunt deja orientate spre piaţa europeană, iar această cifră va creşte semnificativ în următorii ani.

Temerea că, odată cu semnarea Acordului cu UE, Republica Moldova va pierde piaţa estică este un mit, pentru că Acordul de Asociere cu UE este compatibil cu Acordul de Liber Schimb cu ţările CSI.

La modul practic, acest lucru înseamnă, de exemplu, că producătorii de vin își vor putea exporta produsele şi în Federaţia Rusă.

Mai mult decât atât, experţii susţin că vom avea regim facilitat de comerţ atât cu Estul, cât şi cu Vestul.

În plus, vom obţine acces la pieţe netradiţionale, cum sunt, de exemplu, Statele Unite ale Americii sau China.

În domeniul energetic, Acordul de Asociere prevede paşi concreţi pentru modernizarea infrastructurii de transport, proiecte de asistenţă financiară şi tehnică pentru diversificarea furnizorilor și resurselor de energie.

Drept exemplu poate servi construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este un tratat internațional care va crea un cadru de cooperare între Republica Moldova şi statele membre UE, care va duce la modernizarea ţării noastre, cu efecte pozitive nu doar asupra economiei, dar şi calităţii vieţii fiecărui cetăţean în parte.

sursa: jurnal.md

(164 accesari)