start_1159016Judecătorii Curţii de Apel Chişinău, Tudor Micu, Eugenia Conoval şi Iurie Iordan, cer pedeapsă penală pentru un procuror şi trei avocaţi pentru faptul că le-au pus la îndoială integritatea.

Magistrații sunt nemulţumiţi că au fost criticaţi pentru faptul că au schimbat măsura preventivă a unui bărbat prins cu 64 de kilograme de haşiş în arest la domiciliu.

Micu, Conoval şi Iordan au expediat o cerere procurorului general, Uniunii Avocaţilor şi Consiliul Superior al Magistraturii prin care subliniază:

„Solicităm tragerea la răspundere penală (…) a procurorului Procuraturii municipiului Chişinău – Viniţchi Pavel, a ofiţerilor operativi şi persoanelor responsabile pentru efectuarea urmăririi penale, precum şi a altor persoane implicate în aceste acţiuni. (…) Solicităm cercetarea şi tragerea la răspundere, conform legislaţiei în vigoare, a avocaţilor Ana Ursachi, Andrei Năstase şi Roman Zadoinov , care (…) în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „Jurnal TV”, (…) au încălcat normele deontologiei profesionale atunci când au afirmat, fără a aduce dovezi, că judecătorii din cadrul Curţii de Apel Chişinău sunt corupţi, iar nouă, subsemnaţilor ni s-ar fi achitat sume impunătoare”.

Cei trei magistraţi au fost acuzaţi de un ofiţer operativ că ar fi luat mită 20 de mi ide euro pentru a-l elibera din penitenciar pe suspect. Ei însă spun că ofiţerul ar fi acţionat la comanda procurorului care instrumentează cazul, Pavel Viniţchi. Acesta califică plângerea judecătorilor drept neîntemeiată.

„Nu știu dacă o pot considera o intimidare asupra organului de urmărire penală. Hotărârea deja era expusă, nicidecum nu am putut să fac amestec în acea hotărâre. Imediat dupa ce a fost eliberat, temerile mele s-au confirmat prin depunerea de către o parte din martori pe cauza penala data a plângerilor referitor la faptul că au frica în continuare și nu au încredere în instanța de judecată”, a declarat procurorul Pavel Vinițchi.

La rândul lor, avocaţii vizaţi califică solicitarea magistraţilor drept un gest de disperare.

„Nu arată nimic altceva decât disperarea lor, aflându-se în pragul deconspirării publice, pentru că în spatele avocaților stă o întreagă societate și, în premieră, avocaților li s-a alăturat un procuror. Judecătorii respectivi au încălcat două principii foarte clare: ei sunt cei care au violat legea pentru că au mers împotriva principiului de liberă exprimare și au mers peste independența organului de urmărire penală și a procurorului, intimidând în mod direct avocații și procurorii”, afirmă avocatul Ana Ursachi.

„Le calific ca pe niște apucături, niște atitudini a unor Homo sovieticus. Este o simplă disperare. Ei știu foarte bine că aceste cereri nu pot avea finalitate, iar dacă mă gândesc că solicită și urmărirea noastră penală sunt niște aberații, niște inepții. Au demonstrat-o pe parcursul timpului că sunt niște judecători controversați, care trebuie să fie criticați ori de câte ori vor emite sentințe ilegale, iar în cazul lor, eu personal am participat la ședințe de judecată în care au luat decizii absolut ilegale”, a menționat avocatul Andrei Năstase.

„Prin acest fapt se confirmă încă o data ceea ce am spus pe parcursul a mai mulți ani, că în Republica Moldova nu există libertate de exprimare. Plângerea depusă de judecători nu corespunde standardelor internaționale și naționale. Adresările din partea persoanelor juridice se fac nu de către judecători, dar de către președinții instanțelor de judecată. Judecătorii nu pot depune pur și simplu cereri. De aceea aceste plângeri vor fi respinse din start de organele competente”, a spus și avocatul Roman Zadoinov.

Şi unii experţi în drept consideră că demersul magistraţilor contravine principiilor de bază ale democraţiei. Printre aceştia şi Stanislav Pavlovschi, care, la fel, riscă sancţiuni pentru faptul că a declarat în cadrul unui interviu că justiţia din Republica Moldova este într-o stare deplorabilă.

„Este vorba de o ambiție nesatisfăcută. Ei s-au obișnuit că nimeni nu poate să-i atraagă la răspundere, nimeni nu poate nici să discute cea mai mica posibilitate a implicării lor în acțiuni de corupție. Din păcate, practica și mass-media arată că nu există nicio zi în care să nu vedem la ecrane ba castelele lor de milioane, ba mașinile luxoase”, spune Stanislav Pavlovschi.

„A declara faptul că se fac presiuni asupra sistemului judiciar din partea anumitor persoane este pur și simplu deplasat. Pe de altă parte, a face presiuni asupra avocaților din partea judecătorilor este o imixtiune. Sistemul judiciar din Republica Moldova are nevoie de mult timp pentru a demonstra că nu este corupt”, susține analistul politic Valentin Dolganiuc.

Cererea magistraţilor este în curs de examinare atât la Procuratura Generală, cât şi la Consiliul Superior al Magistraturii.

sursa: jurnal.md

(301 accesari)