7.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Josep Borrell: Rusia a încercat să influențeze alegerea Moldovei de a-şi consolida parteneriatul cu UE

Must read

Comentarii recente

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a acuzat Rusia că a exercitat presiuni politice asupra Chişinăului în cadrul negocierilor privind livrările de gaze către Moldova, relatează agenția Infotag.

„Rusia a încercat să influenţeze alegerea Moldovei de a-şi consolida parteneriatul cu UE în negocierile cu Moldova privind gazele”- a spus Borell.

„De-a lungul anilor, am văzut încercări ale producătorilor de petrol şi gaze de a-şi folosi exporturile ca „arme” în relaţiile internaţionale. Cel mai recent exemplu este Moldova, unde Rusia a încercat să lege negocierile pentru un nou contract privind furnizarea de gaze cu considerente politice, precum alegerea părţii moldoveneşti în favoarea consolidării relaţiilor cu UE”, a scris luni Borrell pe blogul său.

În acest sens, Borrell a cerut accelerarea „tranziţiei ecologice, care ar trebui să slăbească influenţa producătorilor de hidrocarburi asupra altor ţări”.

Săptămâna trecută, după şedinţa Consiliului de Asociere RM-UE, el a mai spus că „Uniunea Europeană vede încercări ale Gazprom de a exercita presiuni politice asupra Moldovei în schimbul scăderii preţurilor la gaze”.

Financial Times a scris că, în timpul negocierilor, Gazprom a înaintat drept condiţie Moldovei de a renunţa la implementarea celui de-al Treilea Pachet Energetic şi la Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE, precum şi aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică. Premierul Natalia Gavriliţa a negat categoric această afirmaţie într-un interviu acordat ziarului.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri