-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Joe Biden este în Europa pentru summitul G20 și cel climatic COP26. Președintele SUA a ajuns la Roma și se va întâlni cu Papa Francisc

Must read

Comentarii recente

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, este în Europa pentru două summituri importante. El a ajuns azi-noapte la Roma, însoțit de Prima Doamnă. Este al doilea turneu european al lui Joe Biden, de când a preluat mandatul. Prima sa oprire oficială va fi la Vatican unde va fi primit de Papa Francisc. După această vizită, Joe Biden va participa la reuniunile G20.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a sosit vineri la Roma, unde urmează să se întâlnească cu Papa Francisc şi preşedintele francez Emmanuel Macron înainte de a participa la summitul G20.

Preşedintele american îşi va continua apoi turneul european în Scoţia, unde va participa începând de duminică la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), la Glasgow.

Avionul prezidenţial a aterizat în jurul orei locale 02:25 (00.25 GMT) în Italia. Chiar înainte de a se îmbarca la bordul Air Force One, preşedintele SUA a prezentat un plan ”istoric” ce prevede alocarea a mii de miliarde de dolari pentru infrastructură, tranziţie energetică şi beneficii sociale.

Joe Biden va merge vineri la Vatican, unde va fi primit de Papa Francisc, pentru a patra oară în viaţa sa, dar pentru prima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite, fiind al doilea catolic ales vreodată în această funcţie.

Casa Albă se aşteaptă ca această întrevedere, la care va asista şi Prima Doamnă Jill Biden, să fie ”călduroasă”, potrivit purtătoarei de cuvânt Jen Psaki.

Oficial, preşedintele SUA şi Papa Francisc vor discuta vineri despre teme de interes comun: sărăcia, schimbările climatice şi pandemia.

Joe Biden urmează să aibă apoi o întrevedere cu şeful guvernului italian Mario Draghi. Gazda summitului G20 care are loc sâmbătă şi duminică, fostul director al Băncii Centrale Europene trezeşte mult interes în Statele Unite şi în alte ţări prin planurile sale de reformă în ritm accelerat.

La G20 ca şi la COP26, preşedintele american va trebui să arate că nu s-a distanţat doar de excesele verbale ale predecesorului său Donald Trump, ci şi de tentaţiile de retragere şi unilateralism.  

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri