4.4 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Jocul de-a sistemul electoral continuă; Aşa-zisul compromis favorabil PD – sistemul MIXT, anunţat de Dodon

Must read

Comentarii recente

dodon-plaha-1Preşedintele Igor Dodon propune implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova. Acesta a anunţat cu puţin timp în urmă că va semna o iniţiativă legislativă în acest sens. Astfel, aşa-zisa variantă de compromis, sitemul mixt, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD, a fost lansată în spaţiul public de Dodon.

Şeful statului propune ca 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul – în circumscripţii uninominale. Totodată, 25 la sută dintre circumscripţii ar urma să fie deschise în Diasporă şi regiunea transnistreană.

În ceea ce priveşte procesul electoral în Transnistria, votul ar urma să aibă loc în secţiile de votare aflate sub jurisdicţia Chişinăului, a precizat Igor Dodon.

Şeful statului şi-a justificat propunerea de trecere la sistemul electoral mixt prin faptul că în această săptămână, potrivit unor „surse de încrere”, majoritatea parlamentară intenţionează să voteze uninominalul.

„În zilele următoare,  vor să pună pe agenda Parlamentului şi să voteze votul uninominal. Au deputaţi suficienţi. Aceasta ar fi o crimă împotriva sistemului democratic. Înţeleg că o parte a cetăţenilor doresc schimbări inclusiv în sistemul electoral”, a explicat Dodon.

Proiectul privind implementarea sistemului electoral uninominal propus de oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost calificat anterior drept o momeală aruncată cetăţenilor pentru a ascunde adevărata intenţie a şefului PD – sistemul mixt. Şi asta în condiţiile în care Plahotniuc nu are nicio şansă să treacă în Parlament doar în baza unui sistem uninominal.

Anterior, în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV, deputatul PSRM, Vladimir Ţurcanu, a dat asigurări că socialiştii nu vor vota, alături de Plahotniuc, pentru un sistem mixt.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri