-2.8 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Jean-Claude Junker: UE trebuie să semneze în următoarele săptămâni acordul cu Republica Moldova, pentru a-l opri pe Putin să facă ce a făcut în Crimeea

Must read

Comentarii recente

JUNCKER EXCLUT UNE AUGMENTATION DES PLANS DE RELANCE EUROPÉENSUniunea Europeană ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova în următoarele săptămâni, pentru a se evita ingerinţe ale Rusiei similare cu cele din Ucraina, afirmă Jean-Claude Junker, candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

UE ar trebuie să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova „în următoarele săptămâni, pentru a o lua înaintea (preşedintelui rus) Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să facă în R.Moldova ce a făcut în Crimeea”, a declarat fostul premier luxemburghez pentru Die Welt am Sonntag, conform EUObserver.

„După evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii să semneze Acordul de asociere cu R.Moldova foarte rapid, în următoarele săptămâni. Altfel, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii ruse. Putin reacţionează doar la acţiuni concrete ale UE, doar atunci când îi spunem clar că nu acceptăm comportamentul lui”, a explicat Juncker.

Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie 2014, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, după lucrările Consiliului European de la Bruxelles, că a solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru cel târziu luna iunie, dar posibil şi în mai. „Cel mai târziu în luna iunie (vor fi semnate acordurile, n.red.), dacă nu, în mai, numai că problemele sunt şi tehnice şi mai intervine un lucru, nu o să poată fi semnat dacă se reuşeşte pregătirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna în luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, şi atunci se semnează la nivel de ambasadori. Este şi opţiunea Repubicii Moldova, aici”, a anunţat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, această devansare a fost primită pozitiv şi la Summit-ul PPE, care s-a desfăşurat cu o zi înainte de Consiliul European. „Pentru noi este important că am constatat deschidere şi la PPE, când am ridicat problema, şi acolo obţinusem deja acordul doamnei Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy, dar şi azi-noapte, în Consiliu, toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova”, a spus preşedintele Băsescu.

sursa: mediafax.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri