parlamentul europeanRepublica Moldova, din nou subiect în Parlamentul European. La următoarea şedinţă plenară, europarlamentarii vor discuta despre situaţia de la noi din ţară, în special despre oligarhia şi elitele corupte de la putere, precum şi despre furtul miliardului din sistemul bancar. Subiectul a ajuns pe ordinea de zi la cererea grupului europarlamentar GUE/NGL.

„Am solicitat această dezbatere pentru că suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al ţării a dispărut prin conturi off-shore şi unde protestele în masă fără precedent au dus la căderea Guvernului pe 29 octombrie”, se spune în mesajul preşedintelui grupului europarlamentar, Gabi Zimmer.

În Parlamentul European se va vorbi şi despre oligarhii de la Chişinău, care s-au ascuns ani de zile sub paravanul „proeuropenismului”.

„Partidele din fostul Guvern au folosit termenul de „proeuropean” drept o frunză de smochin pentru dominaţia oligarhică a ţării. Republica Moldova este profund tulburată de această elită coruptă care domină sistemul politic, mass-media şi economia ţării”, mai afirmă europarlamentarul.

Totodată, Gabi Zimmer îşi exprimă îngrijorarea şi în legătură cu „prizonierii politici”, referindu-se la preşedintele Partidului Casa noastră – Moldova, Grigore Petrenco, şi cei şase activişti arestaţi în timpul unei demonstraţii în masă pe 6 septembrie curent, la sediul Procuraturii Generale. „Este prima dată în istoria modernă a unei Moldove independente când liderul unui partid de opoziţie a fost arestat”, mai anunţă grupul europarlamentar.

Amintim că Republica Moldova a fost subiect discutat pe tonuri grave în cadrul şedinţei Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European de la începutul acestei săptămâni, la care a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu „oligarhul Plahotniuc, finanţatorul PD”, şi de ce a demis propriul Guvern. Deputaţii europeni au declarat, că din cauza clasei politice de la Chişinău, Republica Moldova a ratat o oportunitate de a se apropia de Uniunea Europeană, iar procesele politice au ajuns sub controlul oligarhilor.

Ce-i drept, odată revenit la Chişinău, speakerul Andrian Candu a răstălmăcit mesajele oficialilor europeni. „Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene. Există un angajament ferm, atât la nivelul Parlamentului European, cât şi la nivelul Comisiei Europene, de a sprijini RM. Mesajul de bază al colegilor din UE este să depăşim criza politică şi în timpul cel mai apropiat să fie formată o majoritate parlamentară confortabilă pentru susţinerea unui Guvern eficient şi pentru continuarea reformelor începute. Ei înţeleg bine contextul politic din RM şi ne încurajează”, a declarat Candu, făcând bilanţul vizitei sale.
Sursa:jurnal.md

(41 accesari)