googleFiliala din Timișoara a unei companii americane a colaborat cu Google la realizarea unui procesor care ar putea juca un rol important în dezvoltarea realității augmentate. Atunci când este conectat la mai multe camere de filmat, procesorul ajută la scanarea mediului înconjurător. Sistemul poate fi folosit inclusiv la realizarea unui sonar electronic, care să avertizeze persoanele nevăzătoare despre obstacolele pe care le au în cale.

Ființa umană percepe imaginile tridimensionale în momentul în care creierul combină ceea ce văd cei doi ochi. Pe un principiu asemănător funcționează și sistemul dezvoltat de IT-știi din Timișoara ai companiei americane Movidius, în colaborare cu Google.
Creierul sistemului este procesorul conceput de informaticienii români. Imagini captate de camerele video sunt combinate într-o hartă 3D a spațiului înconjurător.

Sistemul poate avea aplicații multiple.
Zsolt Biro, programator: „Putem, să zicem, pentru un om orb că aici este un obstacol și putem să ajutăm deplasarea în spațiu printr-o hartă”.
Și poate fi folosit și la realizarea de ochelari de realitate augmentată, în care obiecte virtuale sunt proiectate în spațiul real. Cu acest procesor, IT-iștii din Timișoara au lucrat la proiectul Tango, prin care Google dorește să producă telefoane și tablete capabile să înțeleagă mediul din jurul lor.
Val Mureșan, managerul Movidius Timioșara: Bineînțeles că și cei de la Google se uită la tehnologiile inovatoare și atunci au ales procesorul nostru ca o componentă importantă pentru a procesa o grămadă de informații de la senzori”.

Pentru o mai bună colaborare, Google a organizat chiar și stagii de pregătire pentru IT-iștii români. Dezvoltarea procesorului a durat destul de puțin, șase luni. Dar inovația pe care o aduce ar putea avea un efect pozitiv pe termen lung.

Sursa:digi24.ro

(20 accesari)