27.9 C
Chișinău
duminică, 26 iunie, 2022

Istoria recentă a Renașterii Naționale sau sfărșitul cumătrismului

Must read

Comentarii recente

mitimgÎn data de 25.01.15 în PMAN are loc primul miting de protest organizat contra devalorizării leului. Protest organizat de Dinu Plingau, la care au fost semnată o rezolutie adresată guvernării.

În data de 22 februarie, când euro ajungea la cele mai înalte cote, în Scuarul Catedralei a fost organizat un flash-mob de către alți tineri, Vovc Liviu și Inga Grigoriu . La acel protest s-au alăturat in jur de 700 persoane.

După ce tinerii care au organizat flashmobul l-au contactat, pe d. Cheianu, care se aratase sceptic cu privire la independenta lor, în data de 24 februarie, maestul vine cu o noua emisiune unde ”recunoaște că organizatorii sunt simpli cetățeni, demni de încredere, care dacă vor mai organiza un protest se va alătura și dansul”. În urma acestei emisiuni și entuziasmați de susținerea d-lui Cheianu , tinerii organizatori anunță un nou protest la data de 1 martie, în scuarul Catedralei.

*******
În aceeași zi 24.02.2015, la Infotag este prezentată constituirea unei platforme, Platforma Civică Demnitate și Adevăr, “pentru angajarea într-un dialog larg al segmentelor interesate de depăşirea stării de captivitate a statului şi ancorarea fermă şi nu mimată a Republicii Moldova pe făgaşul integrării europene.”
Din Grupul de inițiativă al acestei Platforme la acea dată făceau parte oameni cunoscuți: Oazu Nantoi, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase. Oazu Nantoi mai tarziu retrăgându-se pentru a intra într-un partid politic.
La protestul din 1 martie, din Scuarul Catedralei, unde au fost prezenți în jur de 1200 persoane, membrii Platformei DA au fost prezenți și ei printre protestatari, iar organizatorii le-au dat și lor cuvântul.
*******
Mai apoi Platforma DA anunță organizarea altui miting de protest în data de 5 aprilie, în cadrul căruia vor fi condamnaţi toţi făptaşii crimelor din aprilie 2009. Se vor identifica şi judeca cei care se fac vinovaţi de distrugerea sistemului financiar-bancar şi sărăcia cetăţenilor. De asemenea, protestatarii vor cere reformarea reală a sistemului de drept şi combaterea reală a corupţiei. La organizarea evnimentului s-au alăturat și organizatorii protestelor din 22 februarie și 1 martie.
La acest Miting de protest au fost prezenți în jur de 7000 persoane. Protestul s-a finalizat cu organizarea unui Marș al tăcerii în memoria victimelor din 7 aprilie 2009.
*********
Primele proteste au fost organizate în Scuarul Catedralei, deoarece acest loc mai rămăsese curat, neprihănit, neprofanat de către partidele politice.
Luând în considerare că partidele de la guvernare nici nu au comentat protestul din 5 aprilie, Platforma Demnitate și Adevăr anunță organizarea unui alt protest, pe 3 mai, la fel în Scuarul Catedralei.
Cetățenii s-au solidarizat cu dezideratele acelui protest, din raioane venind informații ca multe persoane vor participa la miting. Din această cauză, luând în considerare spațiul restrâns din scuar, PC Demnitate și Adevăr scrie la primărie o declarație prealabilă în care solicită Piața Marii Adunări Naționale. Însă aici a apărut o problemă majoră. Câteva partide și-au permis să rezerve PMAN pentru zeci de ani înainte, astfel:

– în mai 2012, Partidul Liberal a rezervat PMAN pentru toate zilele de vineri, sâmbătă și duminică a lunii mai și iunie din anul 2015.
– în aprilie 2014, PSRM a rezervat PMAN pentru toate zilele lunii mai, iunie, iulie.
– în noiembrie 2014, PLDM a rezervat PMAN pentru toate zilele de sâmbătă și duminică a lunii mai din anul 2015.
Deoarece aceste partide au rezervat PMAN mai devreme decat Platforma DA, pentru a obține dispoziție pentru PMAN, a fost necesar ca toate aceste partide să declare în scris ca se dezic de la organizare oricăror manifestații în data de 3 mai.
Probabil pentru că protestul, nolens -volens este și în interesul partidelor din opoziție, PSRM s-a dezis fără multe obiecții.
PLDM prin numele secretarului de partid V.Roșca, inițial a pus întrebarea: ”dacă din punct de vedere juridic societatea civilă are drept sa protesteze cu revendicări politice?”. Mai apoi a declarat, că ”din propria experiență ne asigură ca nu se vor aduna mai mult de 600 persoane”. Fiind sigur că acest protest va fi unul mic și fără nici o influență, totodată de teama unei conferințe de presă unde să fie anunțat ca PLDM-ul nu permite organizarea protestului, ei au semnat ca se dezic de la organizarea oricăror manifestații în data de 3 mai.

Cel mai complicat a fost obținerea semnăturii de la Partidul Liberal. Dânșii zilnic amânau decizia, declarând că biroul politic încă nu a hotărât. Un partid care a rezervat Piața Marii Adunari Naționale în 2012, la data de 29 aprilie 2015 (cu 4 zile înainte de 3 mai, încă nu știa dacă va organiza sau nu). Până la urmă, văzând iminența protestului PC DA, în data de 30 aprilie, Partidul Liberal a schimbat tactica. Dânșii au acceptat să cedeze Piața după ora 13, iar dimineața să organizeze ei un miting în centrul capitalei, pentru a profita de moment și a-și face reclamă în fața miilor de oameni care vor veni la protestul Platformei DA. După aceasta, în acțiune s-a implicat actualul primar de Chisinău, Dorin Chirtoacă, care (prespun la comanda unchiului) nu a dorit sa semneze dispoziția, pe motiv că ar avea informații de la SIS că se pregătesc destabilizări. După lungi discuții cu colaboratorii primăriei și realizând că cetățenii oricum vor ieși la protest (sau primind acceptul unchiului), dânsul a semnat dispoziția în ultimul moment, creând în acest fel o altă problemă: obținerea autorizației pentru curent electric de la Union Fenosa, care avea zi scurtă de lucru și până au fost elaborate toate actele necesare, oficiul s-a inchis. Grație colaboratorilor acestei companii, sâmbătă după masă am primit acceptul Union Fenosa.
În loc să se ocupe cu alte probleme organizatorice, PC DA a fost intenționat purtată pe drumuri până în ultima clipă de către partidele politice.

Chiar dacă automobilele Partidului Liberar au stat până în ultimul minut, mitingul a reușit. În jur de 50 000 cetățeni au ieșit în PMAN.

********
Aceasta a fost un șah-mat pentru cei de la guvernare în frunte cu Plahotniuc. În disperare de cauză, după acest protest ei au început să încerce prin orice metodă sa liniștească spiritele (publicarea raportului Kroll; audierea în Parlament a șefilor CNA, Procuratură, Guvern, SIS; arestarea lui Shor (care a amenințat că spune adevărul și a fost eliberat); arestarea lui Gacikevici (care deasemenea a amenințat că nu va tăcea și a fost transferat în arest la domiciliu)). Văzând că aceste acțiuni nu calmează spiritele, ei au încercat să insinueze că Platforma DA este una unionistă, pentru ca persoanele de alte etnii și alolingve să nu mai susțină această mișcare. Nereușind și în acest fel să compromită numele Platformei, au început înscenările pentru a speria oamenii să nu mai iasă la proteste, precum că se gătesc maidanuri în Chișinău, poliția gasind mai multe obiecte suspecte prin cladirile părăsite din centrul capitalei. Aceste acțiuni (de doi bani) nu au speriat sau liniștit populația.

În data de 14 aprilie, când Platforma a rezervat PMAN pentru 3 mai, a fost scrisă încă o declarație și pentru data de 7 iunie. Luând în considerație că demnitarii nu au îndeplinit nici una din revendicări, iar cetățenii solicitau un nou protest, Platforma a hotărât să organizeze pe 7 iunie următoarea manifestare.

Luând în considerare că aceleași 3 partide au rezervat Piața cu ani înainte, la data de 21 mai Platforma DA a solicitat primăriei, d-lui Pascaru Vasile organizarea de urgența a unei mese rotunde cu toți cei care au rezervat Piața Marii Adunări Naționale în data de 7 iunie (organizarea unui eveniment de așa amploare necesitând timp). Această înâlnire a fost amânată pentru ziua de luni, 25 mai, ora 13.
Având deja un precedent, în care Partidele au amânat luara hotărârii până în ultimul moment, dar și conducându-se de Articolul 13 din Legea întrunirilor care prevede: ” Orice persoană are dreptul, chiar şi înainte de a depune declaraţia prealabilă, de a răspîndi informaţii cu privire la desfăşurarea întrunirii, locul, data, ora şi scopul acesteia sau orice altă informaţie relevantă, de a încuraja publicul să participe la întrunire prin adresări verbale, foi volante, anunţuri, campanii de informare, prin alte metode legale.”, în data de 25 mai Platforma DA a anunțat organizarea protestului din 7 iunie din PMAN.

La întrunirea de la primarie din 25 mai de la orele 13, reprezentatul PLDM nici nu s-a prezentat (declarând prin telefon că dacă PL si PSRM refuză, ei ar putea organiza). Reprezentantul PSRM și-a retras cererea fâră obiecții, iar reprezentatul PL a declarat ca de obicei (pentru a întinde timpul): ”Eu nu hotărăsc nimic, trebuie să discut cu partidul și vă anunț”. Răspuns nu a mai venit. În data de 1 iunie Platforma DA a depus o cerere pentru întocmirea cât mai rapidă a Dispoziției necesare pentru continuarea activităților organizatorice precum și pentru asigurarea securității întrunirilor. La data de 2 iunie a fost convocată încă o masă rotundă la Primărie, la care reprezentanții PL si PLDM nici nu s-au prezentat. Ședința a fost amânată pentru data de 3 iunie.

La ședința din 3 iunie, reprezentatul PL s-a prezentat cu o întârziere de 30 minute și a declarat că vor organiza pe 6 și 7 iunie actiuni în PMAN. La întrebarea ”ce anume vor organiza și la ce oră” el nu a putut spune nimic, declarând că ”biroul politic a hotărât că organizează, el știind ce anume. A veni doar sa informeze” (aceasta la o ședința unde e necesar să vină oameni informați din partea fiecărei părți pentru a duce discuții organizatorice). După finalizarea ședinței au urmat discuții tete-a-tete cu reprezentantul PL, cerându-i-se împărțirea Pieței pe ore. A fost menționat faptul că peste 2 ore, Platforma urmează să organizeze o conferință de presă, unde este necesar să spună cetățenilor cum va decurge protestul și dacă vreun partid se opune. La 11:00 reprezentatul PL a telefonat și a zis că sunt de acord să cedeze PMAN începând cu ora 12:00 și că au informat și primăria deja. Același lucru a fost confirmat și de Vasile Pascaru, persoana responsabilă de la Primărie.

La orele 17, după ce a decurs conferinșa de presă, reprezentanții PL au telefonat din nou la Primărie și au cerut Dispoziție pe toata ziua de 7 iunie, declarând că nu mai împart Piața cu nimeni. Fiin informați telefonic despre acest lucru, reprezentatul Platformei DA a mers la sediul PL pentru a întreba care este cauza acestei schimbări de opinie radicale. D-ul Ghimpu a început sa ridice vocea, declarând ”că nu vrea sa explice nimic și nu are ce discuta. El este în campanie electorală, iar societatea civilă, în special cei care au votat PLDM și PD, iar acum se strâng pentru a plânge de jale, să protesteze în altă duminică”.

Din surse din interiorul partidului, la ora 16 la sediul PL s-a apropiat un sol al lui Plahotniuc. Ce au discutat, nu se știe însă din acțiunile de mai apoi ale PL-ului putem presupune.
Protestul din 3 mai a dus în agonie Păpușarul. El încercînd toate metodele de a liniști spiritele. Văzând că nu îi reușește și din teamă că se apropie sfărșitul ilegalităților sale, el a impus PL să nu cedeze PMAN-ul și sa compromită protestul. Ce le-a promis sau cu ce îi șantajează încă nu știm. Una e cert. Poporul s-a săturat de show-urile și întelegreile din culise ale celor de sus. Cât nu s-ar strădui cei de sus, numărătoarea inversă a început.

P.S. În data de 05.06.15 PL depune un nou demers prin care solicită permisiunea de a parca camioane in PMAN pe 7 iunie. După o ședință organizatorică la INP, unde au participat reprezentanții structurilor de ordine, ai Platformei DA și PL, poliția a refuzat să accepte această cerere. În dimineața aceleiași zile Platforma DA depune la primărie o anexă prin care solicită schimbarea locației în Scuarul Catedralei și Scuarul Arcului de Triumf. Primarul interimar Nistor Grozavu refuză să inregistreze această dispoziție pe motiv că ar fi prea târziu și ar fi prea aproape de PMAN. Menționăm că orice miting are dreptul să fie desfășurat și în baza declarației prealabile. Dispoziția are rol de atenționare a structurilor municipale să acorde ajutor în desfășurarea evenimentului (curent electric, salubrizare, mentinerea ordinii publice, asigurarea cu asistență medicală). Din această cauză reprezentantul Platformei DA a fost nevoit să scrie cerere personal adresată direcției Lumtech pentru a asigura cu energie electrică scena.

D. Nistor Grozavu a acceptat sa avizeze această cerere. Reprezentantul Platformei DA atenționat și de temperatura caniculară de afară și a solicitat prezența ambulanțelor. La această solicitare primarul interimar a declarat ca deja s-a discutat pentru prezența a 2 ambulanțe în PMAN. În data de 06/06/2015, la ora 9:00 reprezentantul Platformei DA a venit la Institutul de Medicină de Urgența, pentru a concretiza câte ambulanțe vor fi în PMAN pe 7 iunie. Vice directorul Institutului a declarat că nimeni nu a depus cerere pentru autosanitare pentru data de 7 iunie. Deoarece prezența ambulanțelor este extrem de necesară, Platforma a scris o cerere, care a fost respinsă pe motiv ca Primăria nu a elaborat dispoziție. A fost telefonat d.Nistor Grozavu și informat despre situația creată. La ora 15:30 reprezentantul DA s-a întâlnit la Primărie cu Vasile Pascaru (responsabil în Primărie pe întruniri) și primarul interimar Nistor Grozavu. Au fost prezentate încă 3 cereri (pentru asigurarea cu ambulanțe, pentru salubrizarea postfactum a locului și pentru asigurarea cu 2 cisterne cu apă potabilă). Toate 3 au fost avizate de dumnealui. Până la ora 18:00 cererile au fost prezentate la instituțiile respective și asigurarea bunei desfășurări a mitingului asigurată. În pofida tuturor impedimentelor, Platforma DA a luptat până în ultimul moment pentru a asigura buna desfășurare a mitingului, fapt reușit.
Liviu Vovc

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri