1.6 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Ipocrizia ca angajament// Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile-214x165De cum ajung la Bruxelles sau în alte mari capitale europene, politicienii moldoveni devin, brusc, un alt soi de oameni. Te uiți la ei și nu-ți vine a crede cît sunt de determinați și plini de vervă, gata să dărîme Himalaya. Adică să lupte pe viață și pe moarte cu flagelul corupției. S-a ajuns pînă la a promite că judecătorii criminali vor fi eliminați din sistem, vor fi trași la răspundere. Harnici pînă la epuizare acolo, în străinătățuri. 

Aici, însă, pe plaiurile noastre mioritice, guvernanții moldovenești preferă să lupte „eroic” cu Stalin și Beria, cu popa Gapon și alte hiene apuse ale istoriei…

Îmi imaginez cum „magistrații” (în continuare acest cuvînt se va citi cu sensul lui adecvat de criminal) de tip raider rîdeau în hohot auzind discursul înflăcărat al domnului Timofti. Dădeau sonorul televizoarelor la maximum, se ciupeau de locul obrazului să vadă dacă aşa ceva se întîmplă cu adevărat, îşi dădeau telefoane și mușcau cu dinții de mese de atîta umor de „calitate”. Corochii și Poalelungi, alături de Catiușa Palanciuc, au chemat salvarea, nu se puteau opri din rîsul lor hidos, homeric, nepotolit. Pleșca, Druță, Sternioală, Orîndaș și Plămădeală, Șpac, Grib, Lâsâi, Melniciuc, Iovu, Micu și Simciuc, Ursachi, Rotari, Nicolaev și întreaga listă Magnișki se cutremura de rîs de parcă însuși șeful statului îi gîdila personal, pe fiecare în parte, la tălpi, subsuori și alte locșoare vulnerabile!

Ha-ha-ha! Ha-ha-ha!

Hă-hă-hă! Hă-hă-hă!

„Chemați salvarea, Timofti promite oficialilor de la Bruxelles că ne va elimina din sistem!”

Ha-ha-ha-ha! Ha-ha-ha-ha!

Hă-hă-hă-hă-hă! Hă-hă-hă-hă-hă!

Probabil că tot drumul înapoi șeful statului s-a bătut cu mîna la gură pentru ce a trebuit să declare.

Știți cum sună promisiunea domnului Timofti, văzută prin prisma unei metafore? Ca a unui medic care spune că va trata un pacient după ce îl va contamina cu antrax. Sau că-i va injecta medicamente în piciorul de lemn. Sau ca-l va trata de cancer cu descîntece băbești…

Înțeleg că pentru a elimina corupții din sistem, domnul Timofti are un plan strategic – îi numește în funcții, ca apoi să-i poată să aibă de unde-i elimina!

Să ne aplecăm puţin peste cazul de rezonanță publică Melniciuc. Judecătorul din infern, cloșca de aur a mafiei, (vezi cazul Norma, Bârlădeanu și altele), marele maestru al conflictelor de interese, finul drag şi mereu protejat al lui “Mihal Denisîci” Poalelungi, tot el bogătanul cu șapte terenuri, mașină de lux, cu nu știu cîte apartamente și un palat de milioane adunate pic cu pic din sistemul bugetar, care și-a permis să numească jurnaliștii “răpănoși” a fost înscăunat de domnul Timofti drept șef de instanță, argumentîndu-și gestul prin imperativitatea legii. Și dacă legea e strîmbă, ce facem, o executăm fără discernamînt? Dacă idiotul, prin absurd, se năştea într-o ţară civilizată, în Belgia, bunăoară, şi-i numea pe jurnaliştii de acolo răpănoşi, mai mult de spălător de vase nu ajungea! Mă rog, Moldova e ţara tuturor posibilităţilor pentru infractori şi nesimţiţi! Ce s-ar fi întîmplat dacă domnul Timofti refuza semnarea decretului monstruos? Cu argumentarea că o lege strîmbă nu poate produce efecte juste, că măria sa Constituția interzice oricărei persoane suspectate de corupție ( și în acest sens avem o hotărîre a Curții Constituționale din 22 aprilie) să dețină o funcție de asemenea dimensiune și importanță ca cea de judecător. Constituția, știe orice începător de la drept, este superioară oricăror alte legi. Mai mult decît atît, legislația internațională, în special cea reglementată de CEDO, la care Republica Moldova a aderat, este superioară întregii legislații naționale. Există, însă, o posibilitate, absurdă la prima vedere, de a depăși, delicat vorbind, această situație deplorabilă și anume ca Președintele să-și conteste propriul decret la Curtea Constituțională.

Așteptam un gest temerar de la președintele Timofti ca un pahar de apă pe caniculă. După care să propună foștilor colegi, în rîndurile cărora se bucură de o meritată stimă și apreciere, să organizezse o adunare extraordinară a breslei la care “puciștii” de la CSM să fie destutuiți și deferiți justiției.

Un Președinte care a declarat anterior că judecătorii au pierdut lupta cu corupția avea obligația morală și legală să-l respingă pe Melniciuc și, în mod firesc, să ceară în mod categoric debarcarea insului din sistemul pe care l-a pătat pînă la dezonoare.

Dacă asta s-ar fi numit imixtiune, cum va încerca sa-l sfătuiască vreun consilier vigilent, atunci cum să interpretăm declarația de la Bruxelles care mai nu i-a omorît de rîs pe alde Corochii, Poalelungi și Catiușa Palanciuc, Pleşca şi întrega listă Magniţki? Nu e vorba, oare,de aceeași imixtiune? Cum poți să declari în fața unor oficiali europeni că vei elimina din sistem judecătorii corupți dacă, pe de altă parte, susții că nu te poți opune băgării lor cu de-a sila în sistem? Doar știm foarte bine că mafia criminală intitulată CSM are această prerogativă exclusivă de a-şi proteja casta rău famată, de a se numi în funcţii, unii pe alţii, la sfîrşit de mandat dezonorat şi compromis, cu o justiţie adusă la statutul de crimă organizată? Sau, mai la urma urmei, nu v-ați gîndit la o demisie de onoare, domnule Președinte?  „Mai bine plec cu demnitate, decît să accept accederea în asemenea funcție a unui individ incompatibil!” Așa cum ați declarat, de fapt, prima dată, cînd l-ați respins.

Și atunci care este mecanismul prin care judecătorii corupți vor fi eliminați? Prin modificarea legislației? Prin tragerea declarativă şi nimic mai mult la răspundere a celor corupți? Cine va da verdictul? Cine-i va incrimina? Vă imaginați, poate, că va veni să dea o mînă de ajutor vicepreședintele Comisiei naționale de reformare a sistemului de ocrotire a normelor de drept, alias Ulinici-Păpușarul cu brigada sa de execuţie de la CNA, Procuratură și de peste tot locul și de pretutindeni, și pe care domnul Președinte nu vrea cu orice preț să-l demită, ca un bărbat curajos ce este!

Ha-ha-ha-ha! Ha-ha-ha-ha!

Hă-hă-hă-hă-hă! Hă-hă-hă-hă-hă!

Păi nu vedeți că tocmai ei, corupții, sunt promovați zilnic în funcții cheie, devin judecători, adică torționari la CSJ. Nu vedeți că întreg sistemul este condus de torționari?!

Îmi amintesc de proverbiala frază a personajului jucat de marele și nemuritorul Gheorghe Dinică: „Mîna întinsă care nu spune o poveste, nu primește nimic”.

Și ati spus și dumneavoastră, domnule Președinte, o poveste de adormit Bruxellesul, nu-i așa? Și Bruxellesul a scăpat printre degete niscaiva șaizeci de milioane de euro pentru tratarea cu spirt a cancerului din justiție.

Corochii și Poalelungi, alături de Catiușa Palanciuc, au chemat salvarea, nu se puteau opri din rîsul lor hidos, homeric, nepotolit. Pleșca, Druță, Sternioală, Orîndaș și Plămădeală, Șpac, Grib, Lâsâi, Melniciuc, Iovu, Micu și Simciuc, Ursachi, Rotari, Nicolaev și întreaga listă Magnișki se cutremura de rîs de parcă însuși șeful statului îi gîdila personal, pe fiecare în parte, la tălpi, subsuori și alte locșoare vulnerabile!

Ha-ha-ha-ha! Ha-ha-ha-ha!

Hă-hă-hă-hă-hă! Hă-hă-hă-hă-hă!

„Chemați salvarea, Timofti promite oficialilor de la Bruxelles că ne va elimina din sistem!”

Ha-ha-ha-ha! Ha-ha-ha-ha!

Hă-hă-hă-hă-hă! Hă-hă-hă-hă-hă!

Și, domnule Președinte, ar mai fi o soluție pentru Dvs. E simplu, faceți un exercițiu de imaginație. Ca să-i puteți elimina din sistem pe judecătorii corupți, deschideți ușa și vedeți că în antecameră e coadă mare!

Au venit la Dvs., și la CSM o pleiadă de candidați la funcția de magistrat! (În sensul pe care l-am convenit, bineînțeles!) Parcă-l zăriți pe Corneliu Creţu, feciorul braconierului Creţu, inculpat ca țap ispățitor pentru omorul colectiv din Pădurea Domnească. Este important să știți că “păpicu”, Gh. Creţul, la momentul înmatriculării la INJ, ar fi fost preşedintele colegiului care a aprobat lista de admitere. Că nu era tîmpit să-și respingă propria odraslă, n-așa? Așa și scrieți în decret: “Pentru meritele deosebite ale tatălui față de justiția Păpușarului, și mai departe după text! O vedeți mai în față pe  Maria Cozma, şefa cancelariei lui Melniciuc, și, foarte important, nepoata lui Mihal Denisîci Poalelungi, tartorul justiției, a cărei mamă și-ar fi găsit de lucru, ca jurist, la banca Păpușarului, Victoriabank! Gineraşi, fecioraşi şi papuaşi- e plină tinda justiţiei cu progeniturile protipendadei…

Recitesc în presa republicană un articol despre declarația politică a deputatului Ion Butmălai, în care secretarul Comisiei de Securitate a statului susține că Tănase și Poalelungi sunt complicii raiderilor.

Domnule Președinte, iată ce aflăm noi, cetățenii simpli. “Beneficiari finali ai atacului raider din 2011 sunt Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, și a fost pus în aplicare cu concursul și pe baza unor scheme ale judecătorului din partea R. Moldova la CEDO, Mihai Poalelungi, până la desemnarea acestuia ca președinte al Curții Supreme de Justiție, realizate de un grup de judecători ce au acționat la comanda lui Veaceslav Platon, a finului de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorel Damir și a președinților judecătoriei Centru, mun. Chișinău, Ion Țurcanu, al judecătoriei Buiucani, Oleg Sternioală și al Judecătoriei Botanica, Ion Druță. Atacul raider asupra Băncii de Economii a fost realizat de judecătorii – Gheorghe Marchitan (judecătoria Căușeni), Garri Bivol (judecătoria Centru), Victor Orândaș și Natalia Plugari (Judecătoria Economica Chișinău)”.

Se ocupă cineva de acești indivizi, domnule Timofti? Dacă tot declarați la Bruxelles că vreți să eliminați din sistem judecătorii corupți. Nu știu de ce, dar metoda Dvs., de eliminare prin băgare e aplicată cu succes si de mafioții din CSM. Cum? Simplu! Judecătorii- raider despre care a vorbit parlamentarul sunt propuși de CSM ca magistrați (în sensul în care am convenit!) la CSJ!

Ceilalți, după ce și-au făcut mendrele, adică au jefuit bănci și întreprinderi, s-au dus de bună voie, lăsînd în urma lor efemeră și puturoasă porcării inimaginabile.

Iese, domnule Președinte că una declarăm în capitala Europei, și alta fumăm la Chișinău! 
Revenind la candidaturile pe care vi le-ați imaginat, nu ne rămîne decît să vă îndemnăm să le acceptaţi. Să semnați și să parafați, ca la Vilnius, ca să aveți, ulterior, ce elimina din sistem! Cu asemenea reformă, ştim cu certitudine unde vor ajunge milioanele de euro, sărmanul Bruxelles va pompa bănet în justiția lui Plahotniuc pînă va da faliment!

Domnule Timofti, cît de inteligentă și clarvăzătoare e totuși Victorița Iachim, absolventa de liceu, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat! A ales să meargă la medicină, nu la drept. Șansa ei de a ajunge judecător ar fi fost invers proporțională propriilor capacități. Adică, zero! Ca să ajungi judecător, în timpurile noastre, în Republica Moldova, trebuie să fii raider, nu eminent!

P.S. Vom expedia acest material tuturor instituțiilor internaționale și mai ales europene interesate pentru a se informa cu privire la reformele „adînci și profunde” din domeniul canceroasei justiții moldovenești.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri