3.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Ion Sturza, gata să-şi lase temporar afacerile şi să pună umărul la depăşirea crizei din RM; „Revenirea lui Plahotniuc în spaţiul public ar fi un dezastru”

Must read

Comentarii recente

sturza ionRevenirea oligarhului Vladimir Plahotniuc în spaţiul public ar fi un dezastru pentru întreaga clasă politică. Afirmaţia îi aparţine fostului premier Ion Sturza, care spune că situaţia în Republica Moldova este de aşa gen că cineva trebuie să-şi suflece mânecile.

„Şi eu sunt gata să pun umărul la trecerea acestui hop”, declară Sturza, care este dispus chiar să renunţe temporar la afacerile sale pentru a contribui la depăşirea acestui moment de „maximă cumpănă” în care se află RM.

„Eu poate pentru prima dată o spun public, deşi în ultimele mele vizite la Chişinău am spus-o în cercuri mai înguste: situaţia în Republica Moldova este de aşa gen că, indiferent cine, unde şi cum, trebuie să-şi suflece mânecile. Şi eu sunt gata să pun umărul la trecerea acestui hop. În continuare nu sunt interesat de niciun proiect politic de termen lung, nu am ambiţii politice, dar dacă este nevoie de a veni cu expertiza, cu experienţa, cu relaţiile, cu un suflu nou, pentru a depăşi anume perioada aceasta de maximă cumpănă şi criză, atunci eu sunt gata, bineînţeles, să las temporar inclusiv afacerile mele de succes”, a declarat fostul prim-ministru.

Solicitat să comenteze declaraţia preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a atras atenţia asupra faptului că Ion Sturza ar fi spus că Plahotniuc ar fi un bun prim-ministru, fostul premier a menţionat: „Pe domnul Diacov îl cunosc de mulţi ani, este un lupoi experimentat, îi place să arunce nişte lucruri în spaţiul public, după aceea noi să le jumulim zile sau ore întregi. Eu m-am referit la figuri gen Plahotniuc, Filat şi alţii că ar trebui să-şi ia responsabilitatea pe bune, în faţă, nu în spatele cortinei. Şi atunci se va vedea cine şi ce reprezintă şi cât lui de tare îi arde de ţară, ce „muşchi” are, care sunt viziunile. Eu des folosesc afirmaţia lui Petru cel Mare: pune-l să vorbească, ca să vedem cât e de prost sau invers, cât e de deştept.”

În context, Ion Sturza a declarat că în sondaje Plahotniuc are un antirating „cum nu au avut nici cei mai odioşi oameni”. „Nu vreau să-i fac un proces de intenţie, dar dacă este cineva raţional, nu poate veni cu aşa propuneri. Cred că nu este fezabilă, indiferent ce jocuri se joacă la Chişinău, că ar stârni cele 90% de antirating, sunt oameni reali, care au ajuns la această concluzie pe măsura ce au evoluat situaţiile la Chişinău. Şi ele se asociază, cele negative, în mare măsură cu câteva figuri, una dintre dânsele este domnul Plahotniuc. Eu cred că totuşi în al 12-lea ceas el este raţional şi nu va accepta să revină iarăşi în spaţiul public. Cred că va fi un dezastru şi atunci nu ştiu dacă va supravieţui nu numai clasa politică, dar şi clădirile unde se află clasa politică”, a mai spus Sturza, în interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la condiţiile în care în Republica Moldova ar putea avea loc o minimă depolitizare a instituţiilor de stat şi la un eventual Guvern tehnocrat, Ion Sturza a menţionat că acest lucru este foarte puţin probabil, reieşind din ambiţiile şi atmosfera din partidele politice de la Chişinău.

„Aceste grupări economice nu au nimic comun cu interesul de dezvoltare a ţării, cu poziţionarea geostrategică, cu alte lucruri. Cum se spune în armată, ziua a trecut şi slavă Domnului. E greu. Dacă ar fi un pic de raţiune la partidele politice, ar găsi o soluţie. Ori să depăşească criza şi să se aşeze să o rezolve în cadrul politic, adică un guvern politic cu reprezentanţi ai partidelor de centru-dreapta, ori o soluţie aşa cum s-a procedat în România. Ar fi o soluţie pentru Republica Moldova”, a conchis Ion Sturza.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri