sturza nastase cheianuDecizia preşedintelui Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza candidat la postul de premier reprezintă rodul protestelor de amploare organizate pe parcursul acestui an în Republica Moldova. Ion Sturza poate să fie premierul care va satisface revendicărilor populare. Declaraţiile aparţin reprezentanţilor Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi ai Consiliului Marii Adunări Naţionale, invitaţi în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

La rândul său, prezent la emisiune, candidatul desemnat la postul de premier a dat asigurări că va purcede la demontarea sistemului, dacă este votat de Parlament, iar asta o va face cu echipa de oameni integri din nou Guvern. Ion Sturza a mai spus că, în urma protestelor care au mobilizat o ţară întreagă, cetăţenii Republicii Moldova au început să conştientizeze altfel lucrurile. Întrebat dacă va ieşi în stradă în cazul în care va fi pus în aplicare scenariul speculat tot mai des în ultimele zile privind demiterea preşedintelui, premierul desemnat a răspuns: „Bineînţeles”.

„Am considerat că este esenţială o întâlnire cu cei care au mobizilizat 50 de mii de oameni la o mişcare de protest şi care consider că sunteţi deponenţii cerinţelor populare. A fost o Mare Adunare Naţională. Eu nu pot să nu iau în considerare ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anului. Acum nu mă cramponez de ideea dacă voi fi votat sau nu. Vreau să fac un exerciţiu public de abordare atât a problemelor cu care se confruntă RM în sfera economică şi socială, o nouă abordare de formare a Guvernului pentru o perioadă de maximă cumpănă, dar şi o nouă abordare faţă de membrii echipei. Pe zi ce trece mă conving că ceea ce mi-am asumat de a aduce o nouă abordare privind Guvernul şi formarea unei echipe este o idee corectă. Am un singur aliat. Nu am partid, echipe. Unicul meu aliat este opinia publică, de aceea sunt tranparent la maxim. Voi face tot posibilul pentru a deschide calea pentru oamenii tinerii şi oneşti în politica din Moldova”, a declarat Ion Sturza.

„Să nu fie niciun dubiu că profilul celui de-al doilea candidat va fi ca şi la primul. Ştiu care este poziţia preşedintelui şi a partenerilor de dezvoltare, ştiu care este atmosfera în societate. Să nu ne temem nici de alegeri. Spaima despre ruşi este doar o spaimă. Majoritatea oamenilor îşi doresc un viitor prosper european. Noi trebuie să venim cu o ofertă pentru ei, cu o altfel de politică. Le ofer partidelor politice un răgaz pentru a se reseta. Eu nu vin ca să preiau puterea politică, dar să preiau administrarea ţării cu un mandat foarte clar ca conţinut şi ca termen pentru a stabiliza situaţia economică care este extrem de complicată. Cu cât mă uit mai mult peste cifre, am impresia că revenim la anii 97-98. Nu trebuie să ne sperie alegerea sau nealegerea. Trebuie să facem acest lucru altfel. Dacă nu ne lăsăm de Satana, nu ştiu ce se va întâmpla că această ţară”, a adăugat premierul desemnat.

Ion Sturza este premierul care poate satisface revendicările protestelor de amploare organizate în acest an, a punctat Constantin Cheianu în cadrul emisiunii. Problema este însă, a adăugat jurnalistul, cum întreaga societate va ajuta candidatul la funcţia de premier să obţină acest post.

„Domnul Sturza poate satisface aceste aşteptări ale populaţiei într-un mod excelent. Sunt convins. Nu poate satisface aşteptările celor care urmează să-l voteze, asta e o altă problemă. Împărtăşesc tot ceea ce spune şi promovează. Este un gest eroic şi plin de curaj în situaţia actuală. Eu cred că atât noi cei din Consiliul Marii Adunări Naţionale, cât şi toţi cetăţenii trebuie să ne punem problema cum îl ajutăm pe acest om să ne ajute pe noi. Nu am întrebări către dânsul, am întrebări cum facem noi ca să fie votat. Nu ştiu ce concurs de împrejurări vor fi, dar noi trebuie să câştigăm. Nu trebuie să ratăm această şansă. Ne-am tot reunit la proteste anul acesta şi am tot căutat un lider care să ne satisfacă revendicările. Acest om a apărut, iar misiunea noastră este ca el să fie susţinut şi să ajungă prim-ministru. Avem instrumentele pe care le-am încercat în acest an. Acestea sunt protestele. Aş vrea să-l întreb pe domnul Sturza: aveţi un model cam cum aţi vrea să se întâmple lucrurile? Dacă veţi fi votat, asta înseamnă că ulterior trebuie să tăieţi ca în varză în cei care acum trebuie să vă voteze”, a remarcat Constantin Cheianu.

„Da, este o situaţie grea pentru parlamentari şi eu nu am vrut să-i împing în această dilemă existenţială „a fi sau a nu fi”. Nu putem să abordăm situaţia actuală într-un mod de rutină, ca pe un proces politic, cu negocieri, alianţă, etc. dintr-un simplu motiv că ţara se află într-o situaţie extrem de dificilă indiferent cine va veni Sturza, Ivanov, Plahotniuc, etc. El se va confrunta cu nişte lucruri de care trebuie să fie conştient. Riscăm din februarie să nu mai plătim pensiile şi salariile. Intrăm cu nişte datorii enorme pentru anul viitor. Nu avem finanţare de vreo 4 miliarde. Este o avalanşă de probleme care trebuie rezolvate. Problema noastră fundamentală nu este în zona Guvernului, dar în sistemul financiar. Eu i-am întrebat azi: voi, politicienilor, consideraţi că mai puteţi să luaţi măcar un leu la datorie de stat din ceea ce se prefigurează. Au spus că nu. Atunci o să vă desfacă oamenii în centimetri, în milimetri dacă nu. Oamenii încep să conştientizeze că RM este unica ţară care a luat 12 din PIB la datoria de stat. Şi de la 12 procente cu care ne mândream, am ajuns la 60% din PIB. Este inredibil. Am devenit de două ori mai săraci”, a explicat Ion Sturza.

„Scenariul meu nu este unul de reforme politice profunde. Sunt de acord cu privire la instituţiile de stat, corupţie, că cineva trebuie să răspundă pentru situaţia asta. Scenariu meu este să rezolvăm nişte lucruri. Dacă în următoare luni se stinge lumina în RM, vă spun că „malo ne pakajusta”. Sau dacă întârziem cu o lună pensiile şi salariile la bugetari, ce o să zică aceşti oameni. Misiunea mea este să rezolv aceste probleme şi să ofer o perspectivă. După aceea sunt băieţi tineri care să vină şi să continue”, a adăugat Sturza.

În context, jurnalistul Vasile Năstase a accentuat că implicarea lui Ion Sturza a pus beţe în roate oligarhului Vladimir Plahotniuc care îşi doreşte cu orice preţ să pună mâna pe putere.

„Faptul că v-aţi implicat în acest proiect este foarte bun, pentrucă aţi barat, aţi oprit posibilitatea ca acest individ să devină premier. El doreşte cu orice preţ să pună mâna pe putere. Pe dânsul nu-l interesează că mâine oamenii nu vor primi salariile sau pensiile. El de cinci ani ne fură cu miliardele, de cinci ani controlează fluxurile financiare, face atacuri raider, deţine monopol la Metalferos, etc. Toate aceste lucruri le face un individ care a capturat statul, iar acest lucru îl spune Consiliul Europei, toată lumea. Aceste proteste au început tocmai din cauza hoţiilor de miliarde la baza căreia stă tocmai această oligarhie criminală. Pe el acum îl interesează cum să pună mâna pe MAI, pe celelalte fluxuri financiare, cum să controleze Guvernul, pentru că doar asta nu-i ajungea”, a menţionat Vasile Năstase.

„Este absolut clar, dar nu vreau să fiu patetic ca unii când vorbesc despre oligarhie şi statul capturat. Am fost aici şi ştiu cum s-a început acest proces în anii 90. Problema e de atunci, întotdeauna au exista „borsetce”. Ceea ce s-a întâmplat acum este mult mai grav, pentru că s-au privatizat funcţiile statului. Acestor băieţi nu le-a fost de ajuns să fure din fluxurile financiare, prin corupţie, etc. Ei au mers la mega proiecte. Şi ne-am făcut de râs în toată lumea, cu spălări de bani, trafic. Noi am permis să fie privatizate funcţiile de bază în stat, de a emite bani, de a controla hotarele, etc. Astăzi cinismul e la maxim. Moldovenii sunt vinovaţi că au ajuns parte a acestei matrice. Chiar un om poate să ne subjuge mentalitatea, economia, etc”, a menţionat candidatul la funcţia de premier.

Vasile Năstase l-a întrebat pe Ion Sturza cum ar putea să activeze un premier în condiţiile în care celelalte instituţii sunt capturate.

„Acest cerc pe care îl treceţi acum l-am trecut şi noi, prin acest sistem defectuos şi criminal. Cu aceşti oameni este imposibil să implementezi revendicările populare care sunt sociale, economice, anticorupţie. Cum vedeţi situaţia? Să admitem că ajungeţi premier. Un prim-ministru nu are pârghii pentru a lupta cu Procuratura, CNA, cu toţi cei de la Parlament. Cum scăpăm de ei? A doua variantă ar fi alegerile anticipate, dar nu le acceptăm dacă nu avem CEC, CCA şi televiziunea publică nu sunt independente. Asta ar însemna voturi în continuare pentru aceste partide criminale”, a spus Vasile Năstase.

„Agenda mea nu este una politică. Nu vreau să dau jos pe nimeni şi să urc pe nimeni. Înţeleg care sunt provocările legate de sistemul judecătoresc, de justiţie. M-am expus ca cetăţean nu o dată. Scopul meu este să rezolv nişte lucruri în zona economicului. Bineînţeles că asta nu dă răspuns la întrebările pertinente care le pun cetăţenii: că a fost cedat aeroportul, că s-a furat miliardul, că este injustiţie, etc. Nu o să putem la infinit să fugim de aceste întrebări. Dar eu nu voi fi acoperirea acestui sistem, perpetuarea şi acoperirea lui. Voi încerca să-l demontez punct cu punct. Am o strategie care se bazează pe integritatea oamenilor cu care vreau să vin la Guvern. În ceea ce priveşte alegerile. Cineva spunea că am venit pe cal alb. Eu am fost de fapt paraşutat într-un sistem extrem de ostil. Cu cât mai mult înaintez în teritoriu cu atât simt că inamicii se aliniază. Nu în faţa mea, dar în spate. În faţa mea este doar un pluton de execuţie, pe diverse căi, inclusiv mediatice. Eu am în spate sute de mii de oameni. Dacă trag în Sturza, trag în oameni”, a menţionat Ion Sturza.

Reprezentantul Platformei DA, Alex Cozer, a menţionat în context că decizia preşedintelui privind desemnarea lui Sturza drept candidat la postul de premier reprezintă rodul protestelor de amploare. Cozer l-a întrebat pe Sturza dacă acesta va ieşi în stradă în cazul în care se recurge la demiterea şefului statului.

„Este adevărat că toţi suntem vinovaţi de situaţia în care am ajuns, nu doar Plahotniuc. Am avut atâţia ani în care am putut să stopăm acest fenomen. Pe de altă parte, că s-a ajuns aici se datorează poporului, pentru în 2015 am demonstrat că putem să avem demnitate, că ne putem trezi şi putem ieşit în număr mare în stradă. Faptul că s-a ajuns la 21 decembrie la nominalizarea dvs. îl consider un rod al protestelor extraordinare şi a mobilizării populaţiei. Preşedintele Nicolae Timofti şi partenerii occidentali care vă susţine candidatura au văzut că în Moldova se mai poate conta pe cineva. Este un prim pas făcut. Acum este problema şanselor. Din păcate, văzând cum acţionează PD şi celelalte partide vasale acestei formaţiuni politico-mafiote, şansele dvs. să fiţi premier sunt din păcate foarte mici. Dacă se întâmplă că la 4 ianuarie să fie lipsă de cvroum sau nu vă vor vota, care vor fi paşii următori? Sunt sigur că dacă se va face sfidare, poporul se va mobiliza, mai ales că avem tot felul de indicii că această grupare mafiotă vrea să meargă mai departe să înceapă o procedură de demitere a preşedintelui. Oamenii vor ieşi în stradă, dvs veţi fi alături de noi, de popor?”, l-a întrebat Alex Cozer pe Ion Sturza.

„Bineînţeles. Eu din start am declarat că vreau să fiu alături de poporul meu şi de preşedintele meu. Am avut chiar astăzi o discuţie cu domnul preşedinte în care el a fost categoric pe poziţii, ca niciodată. Presiunile continuă. Mulţi „prieteni” vin şi presează, cârtiţele interne. Sper că se va respecta Constituţia, bunul simţ şi opinia publică”, a răspuns Ion Sturza.

Referindu-se la presiunile PD asupra preşedintelui Nicolae Timofti în privinţa promovării lui Vladimir Plahotniuc la şefia Guvernului, şeful statului fiind chiar ameninţat cu dosare pe numele membrilor familiei sale, Ion Sturza a menţionat că acesta este un caz fără precedent.

„Cel mai bun răspuns în acest sens l-au dat preşedintele în comunicat şi ambsadorii ţărilor europene. Este un lucru absolut fără precedent în istoria diplomaţiei nu doar în RM, dar şi în cea mondială, când preşedintele ţării expres spune despre presiuni, iar ambasadorii ţărilor europene, în acelaşi comunicat, spun că preşedintele va fi susţinut, protejat şi că el are tot suportul ţărilor respective”, a spus Ion Sturza.

„Există instituţii în acest stat precum Procuratura care, atunci când preşedintele se plânge în faţa întregii ţării este ameninţat, ar trebui să se autosesizeze. La noi însă în locul procuraturii şi al justiţiei intervin ambasadorii”, a intervenit Constantin Cheianu.

„Un procuror general responsabil trebuia a doua zi să iasă într-o conferinţă de presă şi să spune că începe o urmărire penală. La ei preşedinte este Plahotniuc, alţii nu contează şi au demonstrat-o nu o singură dată”, a spus şi Alex Cozer.

În altă ordine de idei, candidatul la funcţia de premier a dat asigurări că odată cu venirea sa la Guvern va investiga modul în care a fost gestionat patrimoniul de stat, iar toate crimele economice împotriva statului, începând cu concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi devalizarea băncilor, vor fi penalizate.

„Cetăţenii ştiu că există un Guvern şi vor cere socoteală de la ei. Nu există nicio garanţie că acţiunile noastre nu vor fi sabotate. Eu mizez pe raţiune şi transparenţă maximă. Vreau să fac altfel de administrare a Guvernului, cu maximă mobilizare a societăţii civile. Putem să avem o aministie fiscală, pe contravenţii civile, comerciale, am tras linia. Dar tot ce s-a dobândit criminal, şi aici mă refer la Aeroport, o parte din bănci, trebuie ras o dată şi pentru totdeauna. Şi aici nu trebuie să fie niciun dubiu că Sturza va insista să se facă ordine în patrimoniul statului, să se facă o investigaţie clară cum a fost gestionat, cum a ajuns în concesiune. Toate crimele economice care au fost făcute împotriva statului vor fi penalizate”, a menţionat Ion Sturza.

Fostul premier a mai spus că Moldova a ajuns în prag de faliment din cauza furtului din sistemul bancar, iar modul în care sunt trataţi pensionarii din ţara noastră este un genocid. „Nu se doreşte astăzi o soluţionare în favoarea RM nici la Aeroport, nici în sistemul bancar. Orice procuror poate demonstra că toate băncile au fost preluate fraudulos, cu încălcarea legislaţiei”, a adăugat Sturza.

Candidatul la funcţia de premier a menţionat în cadrul emisiunii că deja a identificat candidaturile pentru pentru viitorii miniştri la Justiţie şi Interne.

„Va fi o surpriză şi pentru voi. Un om extrem de experimentat, cu onoare, demnitate, cu o carieră profesională foarte bună care va fi propus la Ministerul Justiţiei. Persoana deja este identificată. La Ministerul de Interne va fi o mare surprinză pentru ţara asta cine va fi pus acolo. Va fi un om extrem de integru, care şi-a făcut o carieră absolut impecabilă în domeniul poliţiei. Este un om foarte integru şi ştiu că va fi primit bine de societate, dar şi de sistem. În afară de faptul că este profesionist în domeniu, are profilul unui om integru şi patriot indiferent de naţionalitatea care o are. Vor fi reprezentanţi ai tuturor minorităţilor”, a menţionat premierul desemnat.

Ion Sturza a comentat şi sesizarea celor 14 deputaţi transfugi din PCRM, care au cerut Curţii Constituţionale să anuleze decretul preşedintelui privind candidatul la funcţia de premier.

„Aceşti 14 transfugi sunt acum folosiţi ca o minge pentru experimente politice. Vai de steaua lor săracii. Au rămas fără tătuca Voronin şi acum sunt folosiţi ca „izdelia nomer dva”. Eu nu aştept surprizele cu găleata. Există o expertiză foarte serioasă a posibilelor scenarii de acest fel. Am nu doar opinia personală, dar şi a experţilor în domeniul constituţional. Nu există absolut niciun risc. La Curtea Constituţională sunt oameni cu multă experienţă de viaţă, care şi-au făcut o carieră profesională bună. S-a făcut un lucru important anul acesta ca oamenii să se mobilizeze, să conştientizeze anumite lucruri. Nu cred că în ţara aceasta, cu excepţia plutonului de execuţie a lui Sturza, există cineva care va sfida Constituţia şi opinia publică, că sunt oameni care să rişte cu onoare şi reputaţia profesională. Sunt încrezător că se va respecta Constituţia, legile care trebuie să fie interpretate şi opinia publică”, a mai spus Ion Sturza.

„Greşeala majoră a PD a fost operaţiunea aşa-numiţilor social-democraţi care a compromis toată povestea. Dacă PD rămânea în banca lui cu câţi deputaţi avea, putea să facă o construcţie inclusiv cu partidele de dreapta. Încercarea asta cusută cu aţă albă de a redenumi nişte comunişti în social-democraţi a complicat lucrurile. Niciun partid nu vor face alianţă cu transfugii comunişti. Deci sunt nu mai mult de 34 de deputaţi care eventual vor pretinde că au o majoritate”, a adăugat premierul desemnat.
Sursa:jurnal.md

(51 accesari)