16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Ion Sturza: „Cei de la guvernare nici nu au de gând să realizeze condiţiile impuse de FMI, pe care încearcă să le ţină în mare secret”

Must read

Comentarii recente

sturza 1Omul de afaceri Ion Sturza consideră că autorităţile de la Chişinău încearcă să ţină în secret condiţiile Fondului Monetar Internaţional, menţionând că guvernarea nici nu are de gând să îndeplinească aceste condiţii.

„Cel mai păzit secret – înţelegerile preliminare cu FMI. Din start vreau să menţionez, sunt în favoarea unui acord cu FMI! Este singura oportunitate a Republicii Moldova de a păstra o brumă de stabilitate macroeconomică în condiţiile unei politici bugetar-fiscale şi economice jalnice. Dar FMI nu ar fi FMI dacă nu ar pune, după multe tergiversări şi umiliri din partea Moldovei, şi nişte condiţii draconice”, a scris Ion Sturza pe o reţea de socializare.

„Tot mai mult mă conving că cei de la guvernare nici nu au de gând să realizeze aceste condiţii. În scrisoarea semnată de cei patru de la Răsărit au fost acceptate 19 precondiţii care trebuie realizate până la mijloc de septembrie. 14 dintre ele se referă la activitatea BNM, aparent, sunt condiţii tehnice: guvernare corporatistă (vot pentru viceguvernatori şi consiliul de supraveghere), transparenţă, dar şi împuterniciri de redresare şi rezoluţie a băncilor, legea Depozitarul Central. O fi fiind ei, deputaţii, docili, dar nu şi imbecili. Cum să voteze în câteva ore sute de pagini de legi extrem de complexe de care depinde soarta sectorului financiar?! Nu au votat nici pe 17 iulie, amânând votul pe …nu ştiu când”, a declarat Ion Sturza.

În acest context, omul de afaceri vorbeşte şi despre aceste condiţii: „în plus, până la şedinţa bordului trebuie să fie vândut pachetul „vitreg” de acţiuni de 42% de la banca „a”. Unui investitor strategic! Să-l văd! În banca „i” de separat activele proaste cu tot cu acţionarii, iar cele bune vândute unui strateg. Să-l văd! Nu cred că FMI şi alţi sponsori externi vor accepta, ca în trecut, bomji din Donbas. Şi la banca „v”, dorită foarte mult de BERD (din disperare), lucrurile pe neaşteptate s-au înrăutăţit. Portofoliul de neperformanţe a ajuns la 35%. Numai un „client” are datorii de 800 de milioane MDL! În gaj, piaţă de flori, sală de nunţi şi alte prostioare”.

„Dar cea mai importantă precondiţie este preluarea prin lege la datoria de stat a 13,2 miliarde de lei rezultate din furtul miliardului şi rectificarea bugetului (secvestru) cu aproape 4 miliarde de lei după calculele mele. Sincer, aceasta abia de ajunge pentru salarii şi pensii nemajorate. Statul are însă multe alte nevoi, dar şi arierate enorme. Este posibil, politic vorbind, aşa ceva?! Nu cred, chiar dacă maşina de vot e unsă bine cu dolari. Cei care s-au opus unui acord cu FMI, demolând pe rând 4(!) guverne, să-şi facă harakiri?! Să o văd şi pe asta şi îmi scot pălăria în faţa Ambasadei SUA la Chişinău! Aşa şi fac, cât sunt în căutarea unei pălării, domnul ambasador – în încercarea de a convinge FMI că moldovenii pot primi bani şi fără precondiţii”, a mai adăugat Sturza.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri