9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Ion Muruianu își construiește castel

Must read

Comentarii recente

muruFostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

Potrivit Platformei Moldova Curată, casa cu două nivele și cu o suprafață de 212 metri pătrați încă nu este finalizată. Cei cinci ari de pământ din jurul casei sunt năpădiți de buruieni, semn că stăpânii nu au mai dat pe aici de ceva timp. Potrivit vecinilor, construcțiile s-au oprit acum un an, cam în perioada în care Muruianu a fost transferat de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chișinău. Deși nefinisată, experții imobiliari estimează costul lucrărilor deja efectuate la peste un milion de lei. Când va fi terminată, prețul vilei lui Muruianu va fi de cel puțin trei ori mai mare.

Terenul pe care este construită casa a fost cumpărat încă în 1999 de Ion Muruianu, contra sumei de 350 de mii de lei. Un timp, acesta a figurat în declarațiile de avere ale magistratului, dar în urmă cu câțiva ani a dispărut. În 2009, îndată după alegerile care a înlăturat de la guvernare Partidul Comuniștilor, Muruiau și-a donat terenul fiicei, Mihaela, care pe atunci avea 19 ani. Tot atunci a început construcția casei, care a fost înregistrată la Cadastru peste trei ani, în iunie 2012.

În ultimii ani, Muruianu nu indică în declarația sa de avere niciun imobil. Cu toate acestea, până în primăvara acestui an judecătorul a avut în proprietate un apartament în sectorul Buiucani, amplasat nu departe de casa pe care și-o construiește acum. Apartamentul cu patru odăi a fost vândut în luna martie curent. Iar acum un an, magistratul își gajase acest imobil la bancă, în baza unui contract de ipotecă de 41,5 mii de euro.

foto: moldovacurata.md
foto: moldovacurata.md

Potrivit unor surse, Muruianu ar mai deține în proprietate un apartament pe str. P. Movilă din capitală. Moldova Curată nu a reușit să afle adresa exactă a imobilului. Pentru că nu indică în declarație că ar deține vreun imobil, nu se știe unde ar locui acum magistratul.

În cartierul în care își construiește Muruianu palatul, are casă și o altă judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, Nelea Budăi. Castelul acesteia este de departe cel mai frumos din zonă.  Potrivit datelor întreprinderii Cadastru, casa are 131 de metri pătrați și a fost estimată în 2005 la valoarea de 1,5 milioane de lei. Experții imobiliari spun însă că locuința ar costa peste cinci milioane de lei, iar suprafața reală este de circa două ori mai mare.
Nu departe de Budăi are casă și șeful Direcţiei Poliţie Criminală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Tretiacov.

Casa are 224 de metri pătrați și astăzi este înregistrată pe fiul (19 ani) și fiica (9 ani) ai funcționarului, decorat anul trecut de Rada Supremă de la Kiev cu distincția „Onoare, bărbăție și lege”, pentru asistenţa în reţinerea unui grup criminal deosebit de periculos, înarmat, care a comis 15 atacuri asupra cetățenilor regiunii raionului Novoseliskii, regiunea Cernăuţi, în apropierea zonei de frontieră cu Republicii Moldova.
În prezent, imobilul este oferit în arendă.

Ion Muruianu ne-a închis telefonul atunci când l-am sunat să comenteze subiectul.

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică în prezent proprietățile lui Ion Muruianu la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut verificarea compatibilității lui Muruianu cu funcția de judecător sub aspectul integrității, în temeiul Legii privind declararea și controlul veniturilor și proprietăților.

Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI Victor Strătilă a declarat că sesizarea venită de la CSM nu se referă la vreun caz concret care ar demonstra că Muruianu și-ar tăinui proprietățile. „Urmează să vedem dacă există astfel de cazuri”, a menționat Strătilă.

sursa: www.moldovacurata.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri