iohannis-titanul-600x337

Luni, de la ora 20.00, Klaus Iohannis a fost invitat la o Ediţie Specială moderată de Rareş Bogdan alături de realizatoarele Realitatea TV Emma Zeicescu, Andra Miron şi Denise Rifai.
Urmăriți principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Bună seara, vă mulțumesc doamnelor, domnule, pentru invitație. Știți ce îmi place aici la Realitatea Tv? Ca sunteți niște profesioniști și am început această săptămână aici.
Despre Meleșcanu și votul din diaspora

Nu am încredere deloc în acest Guvern, nu am încredere în Victor Ponta. Mii de oameni nu au putut să voteze candidatul lor pe 2 noiembrie. Nu s-a întâmplat nimic, pană când nu a venit BEC să spună că nu se pot mări sectiile de votare. Dacă se dorea, se putea face bine. Aşa cum Guvernul Ponta a putut să vină peste noapte cu tot felul de ordonanţe, şi OUG 45 şi OUG 55 care legaliza migraţia primarilor, de ce nu au putut să vină cu ordonanţă de urgenţă tot aşa peste noapte, să creeze un cadru care este extrem de limpede? Se putea face acest lucru, vă spun, ca să avem un număr mai mare de secţii de votare. Eh, Guvernul Ponta a vrut să găsească un pion de sacrificiu.De ce nu au putut să vină cu ordonanta de urgenta? Domnul Corlatean a fost trimis acasa, iar daca era cineva care trebuia sa demisioneze, acela era Victor Ponta. Noi in continuare vom atrage atenția că multe lucruri nu sunt in regula.Sunt convins că deja mulţi români din diaspora care vor să voteze vor veni mult mai de dimineaţă pentru a preveni acea situaţie care s-a întâmplat în 2 noiembrie Guvernul daca vrea, poate sa rezolve aceste lucruri. Nu cred că domnul Melescanu poate rezolva problema.
Cel mai mare pericol în România

Cel mai mare pericol este sa iesim din sistemul democratic pe care il avem, Ponta este un pericol pentru Romania, nu spun gratuit aceste lucruri, si mai ales dupa primul tur, cand Ponta cheama alaturi pe Vadim Tudor, care ne spune ce pacat ca a fost arestat Adrian Năstase.
Despre JUSTIȚIE și Chiuariu

Sa stiți ca in Romania se poate si adevarul este ca in aceste saptamani s-au facut progrese semnificative, va pot spune ca in domeniul justitiei si consolidarii statului de drept s-au facut progrese. Dar aceste lucruri sunt foarte valoroase pentru noi, dar in ce ma priveste eu voi asigura independenta Justitiei. Colegului meu, Tudor Chiuariu nu i s-a interzis sa nu facă parte din Comisie sau din Parlament. Eu l-am sunat si parerea mea, ar face bine sa se retraga.
Despre grațiere și amnistie

Această lege a amnistiei și grațierii, noi am scos-o din Parlament. Această lege nu are ce să caute în Parlament. Voi cere Comisiei pentru Modificarea Constituției să renunțe la articolul în care se face referire la imunitatea presedintelui. Dl Antonescu este presedintele acestei comisii, si cred ca nu va vrea sa renunte la a fi președintele Comisiei. În calitatea mea de presedinte voi putea sa vorbesc cu oricine. Am avut un schimb de mesaje, pe telefon.
Despre Parlament

Avem un Parlament mult prea mare, de 600 de persoane aproape, mai avem puţin şi avem un parlament de dimensiunea Parlamentului European. Este nevoie de altă lege de alegere a Parlamentului, pentru că avem o aberaţie. Nici nu contează dacă au fost liberalii sau pesediştii, cred că amândoi au negociat, avem un sistem uninominal proporţional, sunt parlamentari care au ajuns de pe locul trei să fie parlamentari. Cum ajunge cineva într-un sistem uninominal de pe locul trei, în circumscripţia în care a candidat, să fie în Parlament
Despre pensii

Să stiti ca sunt două minciuni: Doar Ponta a mărit pensiile și Iohannis vrea să taie pensiile. Nici vorba. Dar de ce a fost crezuta acesta minciuna? Ponta a mințit, o acțiune de nesimțire. Imaginati-va ce soc pe saracii oameni care au crezut ca este o instiintare oficială de la Posta, ca li se va taia pensia.
Ar fi ceva destul de hazardat sa le promit eu pensionarilor, pentru ca nu presedintele creste sau scade salariile. Dar presedintele poate să fac in asa fel incat Guvernul, cel al PNL-ului să poate da aceste cresteri. El poate face în aşa fel ca guvernul PNL să aducă economia într-o altă situaţie, nu ca acum, când România este în recesiune tehnică. Aceste pomeni electorale ale lui Victor Ponta costă 15,3 miliarde de lei bugetul de stat. Va trebui să acoperim, în 2015 vor creşte impozite şi taxe.
Vă dau un exemplu, soacra mea are o pensie de 300 de lei, nu se poate trăi cu așa o pensie. La fel și tinerii care au un salariu apropiat de salariul minim pe economie.
Despre președinție și cobitarea cu Ponta

Sunt unele lucruri care se pot rezolva prin consens politic. Eu vrea sa fiu un presedinte mediator si integrator, nu voi fi eu presedintele care dicteaza Guvernul, dar voi consulta societatea civilă si specialistii cu privire la sabilirea miniștrilor sau a premierului. Este evident ca voi gasi un Guvern al PSD, este evident, cand voi fi președinte. O vreme, sper ca putina. Nu o sa ma vedeti ca ma cert cu premierul la tv. Ne certam la Cotroceni sau la Victoria, pana rezolvam problema. Nu voi coabita, voi colabora instituțional. Nu este nevoie de nicio fițuică.
Despre Băsescu, PREMIER

Nu vreau sa il vad pe Traian Băsescu premier, deci nu îl voi pune.
Despre regionalizare și descentralizare

Este o marlanie, domnilor de la PSD sa puneti așa ceva in discutie, împărtirea Ardealului. Singura metoda este reginalizarea pur administrativă pe criterii economice și administrative. Cum să vorbească cineva de rupt Ardealul.
Este o mârlănie să vii cu astfel de texte, domnilor de la PSD. Iată că avem un candidat, Ponta, care este dispus să arunce România în aer, numai să iasă preşedinte. Şi regionalizarea se va face numai pe criterii administrative şi economice, nu pe criterii etnice.
Despre dezvoltarea economică

Dacă eram la guvernare, aş fi avut deja un buget pe 2015. Reducerea TVA la 19% este posibilă în paralel cu îmbunătăţirea colectării. Evaziunea fiscală este de 16,2% din PIB, conform datelor oficiale. Dacă vrem să avem o evaziune mai mică, trebuie scăzut TVA-ul şi colectare mai bună. Nu se poate însă cu acest guvern.Una la mână, punem un Guvern care să vrea să facă asta. Ponta a dat banii de investitie la primarii migratori.
Despre atacurile PSD

Niciunul dintre atacuri nu m-a dezechilibrat, dar întreaga campanie a PSD a fost o mizerie, nu la adresa mea ca om politic, ci la adresa mea ca persoană. Au venit cu gașca de vorbitoare și au spus că am vândut copii. Copiii sunt bine, m-am interesat, am vorbit cu neamurile din Rășinari, cu primarul de acolo și copiii sunt bine. Am verificat în anul 2000, iar oamenii sunt bine-mersi. Asta este o minciună sfruntată a PSD. Au mai spus că nu pot fi președinte pentru că nu am copii. Așa ceva nu se face, nu se spune.
Despre relația cu socrul

Dacă ați avut vorba de socrul meu, vă pot spune că a fost un om cu stare materială bună, m-am bucurat de acest lucru. Din păcate nu mai este.
Despre zonele în care nu a obținut voturi
Am avut întâlniri în zone în care lumea nu mă cunoaște suficient de bine, și eu și echipa mea suntem conștienți de asta. Am fost în Brăila, am fost în Galați.
Despre negocierea voturilor

Eu nu vreau să negociez cu cineva ceva ce nu se poate negocia. Cum pot eu nogocia votul dvs, sau pe al domnului Rares Bogdan? Eu nu vreau să negociez voturile românilor, eu vreau să le merit. Aici este simplu, românul ori votează Klaus Iohannis ori voteaza Ponta și pe Vadim sau pe altul cu care s-a asociat el. Domnul Blaga știu sigur că nu va face o alianță cu PSD.
Despre a fi omul baronilor

Eu nu sunt omul nimănui, eu sunt omul românilor. Eu sunt un om liber, eu nu sunt un om al baronilor. Socrul lui Victor Ponta a spus că a fost dorința baronilor ca Ponta să candideze. Eu sunt un om liber.
Un orizont de timp in care românii pot trăi mai bine
Avem în 2018 un eveniment special. Sper ca in 2018 să putem spune că românii trebuie să traiască în țara care merită să trăiască.
Despre refuzul de a veni la dezbaterea cu Ponta

Un motiv concret este că între doi candidați din turul doi trebuie să existe o dezbatere publică pe o platformă neutră, accesibilă tuturor jurnaliștilor indiferent de tipul de media, indiferent că sunt de la TV, radio, internet, presa scrisă. (…) Îmi doresc, și cred în continuare că mâine, poimâine, cel târziu, poate reușim să organizăm o dezbatere care este accesibilă oricărui jurnalist, să fie o dezbatere din care toată lumea să aibă acces. Nu voi fi in situația de a candida cu UNPR.
Despre redevențe

Eu cred în acest lucru, timp de 14 ani am reprezentat aceste comunități locale și sper ca comunitățile să poată primi o partea din redevențe. Dacă mă alegeți pe mine vă pot garanta că acțiunile DNA pot merge mai departe.

Sursa: realitatea.net

(107 accesari)