bbc„Un traseu bizar leagă o republică săracă, ex-sovietică, şi malul mărginit de palmieri al Oceanului Indian, cu tranzit într-un apartament din Scoţia – acesta fiind traseul unui miliard de dolari furat din Moldova, cea mai săracă ţară din Europa. Pentru prima dată, proprietarul apartamentului a vărsat mai multă lumină asupra acestui mister”, scrie BBC, într-o nouă ivestigaţie legată de jaful miliardului de dolari din sistemul bancar al RM.

O locuinţă scoţiană umilă nu este un loc evident unde să cauţi un miliard de dolari dispărut dintr-o ţară mică de la celălalt capăt al Europei. Cu toate astea, un apartament modest, cu două odăi, din Pilton, o zonă locativă din nordul Edinburghului, este casa unei misterioase firme care deţine dreptul de a colecta această sumă enormă furată de la fosta republică sovietică Moldova. Mai mult, în respectivul apartament din Pilton este înregistrat un număr exorbitant de firme – 530 la număr.

„Bine aţi venit în lumea bizară a companiilor-paravan, care pot fi utilizate pentru a ascunde proprietarii reali ai activelor şi agenţii care creează aceste firme”, notează BBC.

Probabil zona Pilton este mai bine cunoscută pentru apariţia sa în Trainspotting, un roman scris în 1993 de Irvine Welsh, despre dependenţa de droguri, criminalitate, sărăcie, crime şi dependenţa de heroină, decât ca un portal suprarealist către un paradis tropical în Oceanul Indian. BBC afirmă însă că Pilton asta a şi devenit.

Una dintre companiile înregistrate pe adresa apartamentului cu pricina este Fortuna Unite LP, care figurează într-un raport al Băncii Naţionale a Republicii Moldova ca firma cu drepturi la miliardul de dolari dispărut anul trecut de la trei bănci din ţară. Fortuna Unite LP a fost menţionată şi în raportul companiei de investigaţii Kroll drept beneficiară a fraudei din sistemul bancar al RM. Este evident însă că Fortuna Unite nu face nicio afacere în apartamentul din Pilton.

Singura firmă care funcţionează aici pare a fi Royston Business Consultancy, un agent de formare a companiilor sau un furnizor de servicii corporatiste, o companie care fondează alte companii şi compania care a înregistrat Fortuna Unite şi toate celelalte firme adăpostite oficial la acea adresă.

„Royston Business Consultancy este condusă de Viktorija Zirnelyte, o lituaniancă de 36 de ani care detine apartamentul, şi partenerul ei de afaceri, Remigijus Mikalauskas. Cei doi spun că nu doar că au pornit Fortuna Unite, ci şi că sunt directori la alte două firme din spatele acesteia, chiar dacă aceste firme sunt oficial ale lor şi aflate la mii de km distanţă, pe Insulele Seychelles. Fortuna Unite este o societate formată din două companii de pe Seychelles – Brixton Ventures Ltd, al cărui director este Mikalauskas, şi Trafford Unite Ltd, al cărui director este Zirnelyte. Ei însă nu au fost niciodată pe Seychelles şi nici ştampilele oficiale de pe Seychelles, utilizate la înregistrarea Fortuna Unite la Casa Companiilor din Marea Britanie nu au fost trimise de pe insule”, scrie BBC.

De menţionat că în Marea Britanie este extrem de simplu să înfiinţezi o companie, iar unii agenţi o pot face şi într-o oră, pentru doar 25 de lire. În conformitate cu reglementările privind spălările de bani din Marea Britanie, agenţii fondatori trebuie să se asigure că clienţii lor nu sunt implicaţi în activităţi ilicite, precum şi să cunoască „beneficiarul” oricărei întreprinderi pe care o înfiinţează – cu alte cuvinte, cine controlează cu adevărat activele.

Viktorija Zirnelyte spune că ştie cine controlează în ultimă instanţă Fortuna Unite, dar că nu poate dezvălui identitatea. Potrivit ei, firma sa nu a cerut detalii despre ce fel de afaceri va face compania pe care o înfiinţează.

„Ce sunt companiile fictive? Sunt firme care există doar pe hârtie şi sunt utilizate pentru a canaliza fonduri sau active fără a avea angajaţii sau a administra afaceri semnificative. Furnizorii de servicii corporative adesea înfiinţează companii fictive pentru o anumită taxă, uneori oferindu-le adresă poştală şi directori. Furnizorii de servicii juridice trebuie să cunoască identitatea „beneficiarului efectiv” din spatele oricărei companii pe care o înfiinţează şi trebuie să se asigure că clienţii lor nu sunt implicaţi în activităţi ilicite”, precizează publicaţia.

BBC a constatat că furnizorii de servicii corporative în străinătate preferă anume Marea Britanie, mai ales parteneriatele limitate scoţiene, ca fiind o variantă ideală pentru clienţii care doresc confidenţialitate. „Din cele 48 de firme din Marea Britanie despre care s-a spus că au fost implicate în frauda bancară din Moldova, 28 sunt parteneriate limitate scoţiene”, mai notează BBC.
Sursa:jurnal.md

(30 accesari)