3.2 C
Chișinău
joi, 28 octombrie, 2021

Invazia din micile ecrane şi propaganda fascistă a Rusiei, de Val Butnaru  

Must read

Comentarii recente

foto Vip Magazin
foto Vip Magazin

Zilele trecute, discutam cu un coleg despre meandrele politicii moldoveneşti. Dar şi mai mult ne-a interesat să înţelegem dacă electoratul nostru este sincer atunci când votează cu cine votează. În acest sens, nu-mi iese din cap o emisiune de la TVR în care moderatoarea se căznea să pătrundă o taină mare a alegătorului moldovean. De ce, întreba şi se întreba dânsa, satul Costeşti, raionul Râşcani, sat care a beneficat cu mult peste un milion de euro de granturi europene, a votat în proporţie de 56 la sută pentru partidele proruseşti?

Într-adevăr, de ce? Şi iată că analiştii, comentatorii şi pur şi simplu oamenii de bine încep a ghici în bobi. Cum se explică, domnule, se întreabă oamenii de bine, că moldovenii generează nonşalant un asemenea paradox? Teorii, variante, supoziţii, presupuneri, speculaţii şi câte şi mai câte…

Bine, am să încerc şi eu să dezleg enigma satului Costeşti, dar şi a altor sate care au votat partidele proruseşti în pofida investiţiilor europene. Ştiu ca am mai avansat această idee. Ştiu că unii mă pot considera bine înşurubat. Să fie, dar convingerea mea este că nu vom reuşi să edificăm nimic consistent în Republica Moldova, nu vom reuşi să ne mişcăm cu niciun pas pe calea independenţei şi a integrării europene până când „telivizoarele” ruseşti vor fi oaspeţi nepoftiţi în casele moldovenilor. Atât timp cât în fiecare seară propagandiştii Kremlinului se aciuează în minţile moldovenilor, atât timp cât li se toarnă otravă în urechi, atât timp cât li se formează convingerea că valorile europene sunt rele, iar cele ruseşti – salvatoare, să nu vă aşteptaţi ca satul Costeşti să voteze altfel.

Republica Moldova este ocupată nu de armata rusa, nu de tancurile din Transnistria, ci de televiziunile care seară de seară cheamă oamenii să lupte contra ucrainenilor, contra georgienilor, contra americanilor, contra europenilor. Adevărata bătălie pe care o dă astăzi Rusia este pentru minţile oamenilor. Şi atunci când repet obsesiv că CCA trebuie, în modul cel mai democratic, să închidă televiziunile ruseşti, mă gândesc în primul rând la salvarea acestei naţiuni de propaganda fascistă a Rusiei.

Dacă am fi fost un stat cu adevărat independent, dacă am fi avut politiceini cu demnitate naţională, nici nu am fi vorbit azi despre aceste lucruri evidente. Ne-am fi văzut de treabă şi am fi consolidat economia naţională, bunăoară. Politicienii noştri însă, toţi fără excepţie, tremură în faţa lui Putin şi se gândesc cu groază la ce sancţiuni ar mai putea inventa micul kgb-ist. Politicienii noştri cred că embargoul la fructe şi legume este suprema pedeapsa cerască. Ei cred că dacă se vor purta frumos, poate-poate vor obţine vreo indulgenţă.

În cel mai bun caz ei sunt naivi. De fapt, ei sunt nişte trădători care se prefac că luptă pentru independenţa şi integrarea europeană a Republicii Moldova. De ce spun asta? Fiindcă noi, Chişinăul politic, dispunem de o adevărată armă de distrugere în masă. Sau, mai exact, armă de salvare în masă. Arma aceasta se numeşte interzicerea posturilor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este singura armă atomică de care se tem ruşii. În clipa în care, ipotetic vorbind, închidem canalele ruseşti, să vedeţi ce reacţie o sa aibă Moscova! Mai întâi, ne va ameninţa că nu ne vinde gazele, că majorează preţurile… Ce altceva ştiu ei să facă? Pe urmă însă vor veni cuminciori la tratative. Şi ne vor întreba blând care sunt condiţiile noastre. Şi vor negocia civilizat. Şi toate astea se vor întâmpla nu fiindcă sunt ei atât de buni. Nu! Toate acestea se vor întâmpla fiindcă: 1) Vor înţelege că au de a face cu un popor cu caracter. 2) Fiindcă Rusia poate neglija orice sancţuni internaţionale, dar nu poate ignora faptul că i se închide gura mincinoasă.

Până nu se va întâmpla acest lucru, nu se va schimba nimic bun în Republica Moldova. Poţi să faci încă zeci de tronsoane de tipul celui Sărăteni-Soroca! Poţi să tragi apeducte în toate satele Moldovei! Poţi chiar să-l bagi pe Plahotniuc la închisoare! Degeaba! La viitoarele alegeri votul prorusesc va fi şi mai masiv. Ne vedem la urnele de vot!

Sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri