-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

INTERVIU/Vasile Simileanu, director al revistei GeoPolitica de la București: Republica Moldova este un stat și atât. Avem state mult mai mici, dar mult mai puternice

Must read

Comentarii recente

De curând Republica Moldova a beneficiat de o guvernare pro-europeană și, în consecință, de o deschidere tot mai dinamică spre vest. Totuși, trăim timpuri extrem de versatile, situația geopolitică se schimbă de la o zi la alta, evenimentele politice, sociale (în special, legate de provocările pandemice), dar și cele climaterice ne surprind aproape zilnic și acest iureș crează incertitudine și, mai ales, speculații de proporții și de o diversitate impresionantă. Încercăm să definitivăm niște repere geopolitice mai puțin volatile în context, privind actuala situație a Republicii Moldova, cu domnul Dr. Vasile Simileanu, director al revistei „Geo­Po­litica”, președintele Asociației de Geopolitică Ion Conea, membru al UZPR și AOȘR.

Dle Simileanu, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne oferiți acest interviu și, pentru început, vă rog să ne spuneți în ce măsură, în calitate de director al presitigioasei reviste „GeoPolitica”, sunteți interesat de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Republica Moldova are un rol important în formatele geopolitice generate de către România. În acest sens, actuala guvernare de la Chișinău trebuie să înțeleagă că Parteneriatul Estic și colaborarea cu UE și statele membre NATO pot să ducă la relansarea economică, prin dezvoltarea de programe și atragerea de fonduri europene. Din punct de vedere geopolitic, importanța Republicii Moldova era mult mai de impact dacă avea ieșire la Marea Neagră și la gurile Dunării. Cu toate acestea, Republica Moldova a făcut subiectul unor mese rotunde, conferințe și școli de vară, în contextul geopolitic al Mării Negre, organizate de către Asociația de Geopolitică „Ion Conea” și Revista GeoPolitica, la București, Cernăuți și Chișinău.

Spuneam la început că astăzi avem o guvernare pro-europeană neîntinată de alianțe conjuncturale. Ceea ce e de bine. La câteva luni bune de la instalarea acesteea, considerați că Republica Moldova și-a refăcut imaginea pe exterior? Ce anume a reușit guvernarea noastră în acest sens? Ce arată realitățile seci?

Da! Întradevăr s-au făcut niște pași importanți, dar nu suficienți! Vedeți, cu o floare nu se face primăvară! Îmi pare rău să spun, dar a dispărut acel spirit național de promovare a intereselor comune! Lumea, în general, a uitat de etnos. Tradițiile sunt perimate, naționalismul nu mai este la modă, globalizarea a fost prost înțeleasă, iar multiculturalismul nu a generat rezultatele așteptate. Influențele politice ale diferitelor state a distrus sentimentul național. Tinerii care au studiat în Europa, nu s-au mai întors în Republica Moldova, cu unele excepții, și nu s-au mai implicat în reconstrucția propriului stat. Au rămas să lucreze în străinătate. Și am foarte multe exemple. Această fugă de responsabilitate a avut efecte negative în modificarea bazinului electoral și în structura etinică a populației.

Actuala conducere pro-europeană, ar tebui să îi atragă pe acești tineri, cu foarte multe catene în Occident, pentru relansarea proiectelor guvernamentale. Este necesar ca aceștia să nu fie ignorați! Veți vedea că vizibilitatea va crește. Realitățile seci: da, sunt! Sunt inerente și necesare ca să ne modelăm guvernarea, dacă dorim acest lucru. Imaginea este, oricum, în ceață…

Multiplele speculații insinuează că victoria Maiei Sandu și al partidului său este, de fapt, rezultatul unei înțelegeri pe axa Berlin-Moscova. Fără a fi oculți și conspirativi, putem vorbi de probe în acest sens?

Nu am informații în acest sens. În această lume în perpetuă schimbare totul este posibil! Dar să nu uităm că alianțele sunt de conjunctură și nu sunt veșnice. Republica Moldova trebuie să își urmărească propriile interese pe care, sincer, nu le văd clar conturate în politica internă și cea externă. Aș dori să văd strategii regionale și nu numai…

Mulți consideră că Republica Moldova este interesantă pentru UE doar în măsura în care este o zonă de tampon la granița UE cu regiunea controlată mai mult sau mai puțin de Moscova. Doar atât? Atât de mici suntem?

Nu am să contrazic această informație. Da, în noul context geostrategic, Republica Moldova și Ucraina sunt în inetriorul acestei zone tampon. Asta nu înseamnă că sunteți mici, dar nici importanți. Vedeți, jocurile geopolitice, strategice și economice sunt de amploare în regiunea Mării Negre, unde sunt actori de genul Rusiei, Turciei și României. Nu mai discutăm de formatele GUUAM și nici de ZCEMN. Tensiunile geopolitice regionale determinate de Rusia prin conflictele înghețate, ocuparea Crimeei și a zonei Donbas-Lugansk, ne îndreptățesc să admitem că o viitoare acțiune militară rusă în regiune va avea drept scop realizarea joncțiunii între aceste spații ocupate ilegal și Transnistria. Ori, această nouă acțiune militară va schimba configurația regională, iar Republica Moldova va fi, sigur, în zona tampon! Asta este realitatea, pe care Chișinăul va trebui să o aibă în vedere atunci când negociază cu UE și NATO.

Neutralitatea Republicii Moldova, în condițiile în care are trupe ruse pe teritoriu nu există. Neutralitatea trebuie să îndeplineacă prevederile Dreptului Internațional, nu a sistemului legislativ național.

În ce măsură „harța” dintre marile puteri ale lumii, care schimbă periodic balanța politică (evenimente din Afganistan, de exemplu, sau șantajul Rusiei cu gazele naturale), poate afecta sau afectează atitudinea (și interesul) acestora față de Republica Moldova și, implicit, schimbă viitorul nostru ca stat?

Sincer, nu văd cum evenimentele din Afganistan pot afecta Republica Moldova, dar șantajul energetic este o mare problemă. Acest șantaj nu este îndreptat numai împotriva Republicii Moldava, ci împotriva statelor europene. Rusia, în zvâcnirea sa, joacă o carte – câștigătoare pe termen scurt, dar care se poate întoarce împotriva sa pe termen mediu și lung.

Problema importantă pentru Republica Moldova este această iarnă, care va afecta în egală măsură și alte state. Nu am văzut, până în prezent, strategii energetice și alianțe consistente care să ducă la independența energetică. De ce? Cred că totuți, influența rusă în Republica Moldova este, în continuare, foarte puternică. Ori, această realitate duce la o teamă a investitorilor occidentali pe piața moldoveană. Poate această influență rusă să satisfacă cerințele energetice ale Republicii Moldova, sau o va transforma într-un stat vasal? Moldova a pierdut, din nefericire startul la declararea independenței, datorat unor așa ziși lideri cu ochelari de cal, subordonați Moscovei.

Republica Moldova este, deocamdată, lipsită de mari perspective de prosperare. Mă refer la creșterea prețurilor (spre exemplu la carburanți, ceea ce va conduce la scumpiri în lanț) care va înrăutăți situația populației și așa aflată de limita pauperizării. Cum procedăm? Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede – este despre noi și nu avem ce face?

Republica Moldova este un stat și atât. Avem state mult mai mici, dar mult mai puternice! De ce? Datorită leadership-ului și bunei guvernări. Este dificil pentru noua orientare de la Chișinău să schimbe peste noapte ce s-a distrus în atâția zeci de ani de guvernare sovietică și rusă. Economia Republicii Moldova nu este una de succes, corupția va fi foarte greu oprită – datorită evoluțiilor și oblăduirii moscovite și nu numai, hemoragia de capital către oligarhii ruși și migrația populației catre Rusia și UE sunt tot atâtea cauze care pot determina colapsul unui stat. Dacă vom suprapune aceste cazuri concrete peste actuala situație inetrnațională, într-adevăr, Republica Moldova va fi grav afectată de noile crize care sunt la orizont. Și orizontul este întunecat…

Lupta politică se acutizează firesc în campaniile electorale. V-aș ruga să ne spuneți ce credeți despre enunțul categoric al partidelor proclamate unioniste precum că singura soluție pentru Republica Moldova este Unirea cu România. În ce măsură acest mesaj este bazat pe realitățile geopolitice? Mai putem spera la un asemenea curs al istoriei, la un asemenea deznodământ politic? Și dacă, da, ar asigura Unirea un viitor strălucit, peste noapte, basarabenilor?

Unirea… veșnica unire! Am mai afirmat acest lucru: Unirea este un eveniment istoric datorat voinței poporului! În rest sunt lozinci! Folosim acest obiectiv în campaniile electorale, iar după ce ne vedem la putere îl abandonăm. În actualul context geopolitic, Unirea este necesară și în același timp imposibilă! S-a pierdut spiritul anilor 1990-1991… Trăim și unii și alții cu speranța. Dacă Unirea s-ar fi făcut imediat în același timp cu Declarația de Independență, eram în altă dimensiune. Acum politic, economic, militar și energetic este sinucidere…

Transnistria. Ce înseamnă, de fapt, această regiune secesionistă în aspect geopolitic și cum credeți că ar trebui să fie soluționat acest conflict latent?

Enclava rusă Transnistria este în conservare! Probabil, va fi folosită – în egală măsură – în conflictele posibile ale Rusiei cu Ucraina și/sau Republica Moldova. Dacă discutăm postfactual, eroarea transnistreană putea fi evitată la declarația independenței. Oligarhii din producția de armament au făcut un deserviciu Republicii Moldova. Republica Moldova trebuia să fie Basarabia istorică! Ce s-a stricat atunci, prin negocierile cu Ucraina și Rusia nu mai poate fi reparat.

Din nefericire situația nu este benefică Chișinăului. Consider că ar trebui intensificat dialogul cu Kievul și UE, având în vedere că Transistria reprezintă o problemă comună de frontieră între cele două state. Rusia nu mai are ce căuta în această enclavă, în care istoria națională a fost rescrisă în avantajul Moscovei.

Are șanse actuala putere din Republica Moldova să satisfacă cerințele cetățenilor, să-și îndeplinească promisiunile electorale, să nu ajungă coruptă de sistem? Să realizeze, după eșecul cu guvernarea, la fel de plenară și așa-zis proeuropeană, a lui Plahotniuc, proiectul de succes Republica Moldova?

Proiectul de succes Republica Moldova are multe paliere: economic, social, politic, istoric, energetic, educațional, inter-confesional, militar și diplomatic. Toate acestea trebuie să fie coordonate de o echipă lucidă, care să dețină puterea deplină și să aibă sprijinul masiv al populației. Credeți că actuala echipă își poate asuma aceste eforturi? Este foarte mult de „reparat”! Fără sprijin internațional și fără dezicerea de Moscova nu veți putea supraviețui…

În actualul context, diplomația moldoveană ar trebui să uziteze toate căile de atac în scopul realizării stabilității și securității naționale. Dialogul cu Bucureșiul și Bruxelles-ul ar trebui să fei pemanent, sincer și fără sincope!

Ce ar mai trebui să se producă pe dimensiunea interconectării celor două state românești, cum ne place să spunem, în vederea reunirii în pași mici? Ce mai poate să întreprindă Republica Moldova? Ce ar mai trebui să facă România și în ce constă interesul acesteea raportat la noi ca stat?

O studentă la master, rusoaică, la întrebarea mea: „Ce s-a întâmplat cu podul de flori?”, mi-a răspuns sincer: „S-a ofilit!” Era la Chișinău în anul 2014. Din nefericire dialogul nu este unul constructiv. Sunt multe probleme de negociat și trebuie să înțelegem că abordarea de Unire este una eronată! Corect este revenirea la Țara Mamă: România! Când vom înțelege aceste aspecte, putem vorbi de România reÎntregită…

Dle Simileanu, vă mulțumesc mult, și pentru răspunsurile diplomatice, și pentru cele tranșante. Sper să revenim cât de curând la discuția privind Republica Moldova, permiteți-mi să zic, în condiții mai optimiste!

Interviu realizat de Angela Aramă

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri