-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

INTERVIU/Stela Moldovanu, fondatoarea comunității MăiestrIA: IA poate uni cele două maluri ale Prutului, ignorând toate conjuncturile politice ale timpului în care trăim

Must read

Comentarii recente

Stela Moldovanu

Arta IEi, a cămășii naționale românești cusute manual după reguli venite din timpuri demult apuse, este vestită în lume. Unul dintre cele mai apreciate grupuri al celor care îndrăgesc cămașa autentică românească și o crează, respectând tradiția și meșteșugul predecesorilor, estre comunitatea on-line MăiestrIA, în cadrul căreea participantele se adună, se inspiră reciproc, se ajută, se învață a coase IA. Această comunitate  a fost creată de Stela Moldovanu în 2018 la Chișinău și de atunci s-a bucurat de multiple realizări, inclusiv expoziția, de la Madrid, în senatul Spaniei – în 2021, dar și la diverse muzee din România precum Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu  sau Muzeul Național al Țăranului Român de la București. Discutăm cu Stela Moldovanu despre tradițIE și interconexiunea moldo-română pe această dimensiune artistică.

La sfârșitul lunii septembrie ați onorat invitația doamnei Dr. Virginia Mărăcine, Profesor Universitar la ASE, de a expune la București cămășile cusute de doamnele și domnișoarele de la MăiestrIA. Povesteați că ați vernisat expoziția dvs alături de alte exponate adunate chiar de gazdă și ați impreionat personalități gen dl Raed Arafat care s-a arătat surprins să vadă cămăși cusute atât de frumos de fetele de la Chișinău. Oferiți-ne mai multe detalii despre expoziție.

Această expoziție a fost o fericită conlucrare între oameni pasionați de arta costumului tradițional. Am primit invitația cu inima deschisă, expunând la București 20 de cămăși cusute de membrele Clubului MăiestrIA în acțiune în ultimul an. Farmecul acestui eveniment a fost în primul rând această asociere prietenoasă între cămășile vechi de colecție și cămășile noi, care nu au fost cu nimic mai prejos, dimpotrivă, au lăsat impresii foarte puternice vizitatorilor. Am reușit să uimim, să adunăm admirație și să arătăm tuturor că la Chișinău se coase cu multă măiestrie și dedicație ia autentică românească.

La expoziția de la ASE București: Dr. Virginia Mărăcine și Raed Arafat, secretar de stat, șef al DSU

Înțeleg că MăiestrIA este un grup numeros care cuprinde cursante din mai multe țări, iar cursurile, inclusiv cele practice, se desfășoară on-line. V-ați regăsit acolo, la București, ați făcut unirea măiastrelor din RM și România?

Da, comunitatea online MăiestrIA este un grup public cu aproape 12 000 de membri din toată lumea. Cursul nostru practic a adunat de asemenea participante din 12 țări, în special din diaspora românească, iar datorită expoziției, am avut fericirea să ne întâlnim pe viu cu câteva dintre cursantele noastre de pe online care locuiesc la București sau care au venit special din alte orașe ale României. A fost o revedere caldă, cu multe emoții, pentru că ceea ce am creat noi în comunitatea MăiestrIA este în primul rând interacțiunea prietenoasă, o sinergie care generează rezultate cu adevărat valoroase.  

MăiestrIA

Aveți o afacere prosperă la Chișinău. Casă, masă, copii, activitate… Cum s-a întâmplat să vă îndrăgostiți „în halul ăsta” de cusutul manual la cămășile tradiționale, sacrificând o bună parte din timp pentru această îndeletnicire? Cum ar întreba o vecină mai neaoșă de-a mea de la țară: „ce nu ți-a ajuns fată-hăi?!”

De când mă țin minte sunt îndrăgostită de broderie și lucrul manual, nu e ceva nou pentru mine:) IA este însă o pasiune pe care am descoperit-o acum 4 ani și m-a copleșit atât de mult, încât toate celelalte au devenit mai puțin importante. Ceea ce pare sacrificiu a devenit pentru mine o misiune și un mod de viață. Azi nu trece nicio zi fără să cos sau să împărtășesc experiența mea cu femeile interesate de domeniu. Am descoperit atâtea simboluri, beneficii, efecte terapeutice în proces, încât mi s-a părut că ar fi prea egoist să țin toate aceste lucruri doar pentru mine. Așa am creat o cominitate, apoi am realizat o carte, apoi am organizat cursuri de cusut, un site www.maiestria.com, am elaborat un curs online gratuit pentru incepători, iar recent am inițiat și un Curs practic de MăiestrIE, în care sunt implicată plenar în acest moment. Paralel cu toate acestea, am organizat în fiecare an din 2017 câte o expoziție cu cămăși cusute sub îndrumarea noastră, a expertelor MăiestrIA.

Ce relații cu meșterii și specialiștii din România ați legat în acest răstimp de activitatea a comunității dvs? Cum cooperați?

În România avem o colaborare de durată cu grupul Semne Cusute în acțiune, care este la fel o comunitate născută din pasiune, nu e vorba de specialiști în domeniul etnografic. În ceea ce promovăm noi, pasiunea și studiul cămășilor vechi ne oferă mult mai mult decât cercetările academice. Noi transmitem tradiția la modul cel mai practic, cu acul în mână.

De cealaltă parte, cum conlucrați cu specialiștii de la Chișinău, cu Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei de Științe, spre exemplu?

Din păcate, sau poate din fericire, nu am nicio conlucrare cu specialiștii din domeniu de la noi. Sunt considerată un fel de persona non grata chiar de la începutul activătății mele legate de promovarea iei autentice, și asta probabil pentru că am reușit să nu țin prea mult cont de gurile rele și de anumite piedici. Sunt o persoană determinată în tot ceea ce fac, și prefer să fac lucrurile total, punând accent pe calitate și pe partea estetică. Nu am făcut niciodată nimic pentru a bifa un eveniment sau o statistică, am depus efort maxim în toate proiectele mele și acest lucru nu a putut râmâne neobservat.

Hm, intuiesc conflictul profund ascuns în spatele răspunsului, dar vă respect diplomația, delicatețea cu care ați evitat să aprofundați subiectul… Ați publicat un album cu titlul ”MăiestrIA – povestea cusută a iei”, valoros în calitate de informație autentică, poze de mare calitate, dar și stil și tipar. S-a îndreptățit investiția și, de fapt, cine a investit în această carte?

Acestă carte a fost susținută de o campanie de strângere de fonduri pe care am inițiat-o chiar când mi-a venit ideea. Banii din acea campanie au fost de mare ajutor pentru a o crea până a ajunge la tipar, adică pentru sesiuni foto, deplasări, design, ilustrații originale, machetare etc. Am editat-o însă pe cont propriu, este o investiție personală care a generat resurse pentru proiectele mele ulterioare. A urmat ediția engleză a albumului, actualmente ambele ediții fiind disponibile pentru livrare în toată lumea.   

Aveți veleități comerciale? Vindeți produsele? Sau care este finalitatea proceselor de creație?

Ar fi fost prea trist dacă banii erau motivația pentru proiectele MăiestrIA. Abia după 4 ani de activitate în care am creat tot ce s-a putut cu resurse proprii, MăiestrIA a început să se autofinanțeze, prin cărți și cursuri. Ofer în continuare absolut gratuit și deschis pentru oricine se conectează cu noi, tutoriale video, informații utile, scheme de croi, descifrarea semnelor cusute, un curs pentru începători, de asemenea 32 de planșe de cusut, realizate pro bono după cămăși din depozitul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, publicate pentru a fi descărcate oricând de pe www.maiestria.com

Cred că misiunea mea este să transmit generațiilor viitoare adevărata putere și rostul cămășii noastre tradiționale, iar pentru asta e nevoie de a o perpetua nealterată, nesimplificată, nestilizată. Noi, cele din comunitatea MăiestrIA, cream replici ale cămășilor de acum 150-200 de ani, cămăși aflate în marile colecții ale Muzeelor lumii. Nu artizanatul e ceea ce ne duce faima în străinătate, dar anume modelele realizate ireproșabil acum sute de ani de femeia generatoare a designului colectiv autentic.

Ce viitor prorociți comunității MăiestrIA și în ce măsură cămașa românească tradițională poate arunca punți peste Prut?

Suntem într-un domeniu atât de bogat și interesant, încât sunt absolut sigură că va exista mereu ceva de realizat aici, iar pentru că IA face parte din identitatea noastră românească, am simțit pe pielea noastră că anume ea poate uni cele două maluri ale Prutului, ignorând toate conjuncturile politice ale timpului în care trăim. Comunitatea MăiestrIA deja nu mai are hotare, iar simplul fapt că într-un grup online femei din toate colțurile lumii comunică nestingherit despre ie, oare nu este acest lucru minunat?

Vă mulțumim și vă dorim baftă la expoziția de la Artcor, care va avea loc între 1-15 decembrie, unde veți expune, înțeleg, circa 20 de cămăși noi cusute în ultimul an în cadrul Clubului MăiestrIA în acțiune.

Interviu realizat de Angela Aramă

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri