20.2 C
Chișinău
duminică, 14 august, 2022

(INTERVIU) INGA GRIGORIU: NE-AM FOCUSAT PE VICTORIE ȘI PENTRU ASTA MUNCIM

Must read

Comentarii recente

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu a vorbit despre situația actuală a partidului, la ce etapă sunt pregătirile de alegeri, despre blocul electoral anunțat, dacă mai pregătesc eventuale proteste masive, cu ce crede că se vor solda următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Grigoriu,  cum ați descrie situația actuală a Platformei DA? S-a făcut o evaluare a activității organizațiilor de partid?

I.G.: #DA, rezistăm! Ne caracterizează deja această #rezistență, cât și îndrăzneala de a ne opune, de a face față tuturor greutăților, dar, înainte de orice, să nu uităm că ne-am asumat niște responsabilități față de oameni, față de echipele noastre, însemnând pentru noi toți obligații și răspundere. Și aceste cuvinte și fapte contează foarte mult. Contează să reîntorci speranța oamenilor.

Prin urmare, Platforma Demnitate și Adevăr continuă să reprezinte manifestul nostru personal, al membrilor și al susținătorilor acesteia, printre care sunt și oamenii plecați departe de casă, oameni care vor să revină într-o țară mai bună, cu un confort minim, în siguranță, alături de familiile lor. Continuând spiritul sloganelor din campania locală pentru Chișinău, ne menținem și în continuare această puternică convingere că DA, se poate! Am demonstrat că uniți suntem o forță, promovând astfel ideea de unitate și consolidare ca mijloc important de luptă și rezistență. Știm că nu suntem singuri, că lumea bună ne susține, de aceea rămânem optimiști și nu cedăm.

Cât privește situația actuală în cadrul Platformei DA: continuăm să activăm, am trecut și trecem prin diverse evenimente, inclusiv și mai triste, dar care nu ne pot opri să realizăm acele lucruri pe care ni le-am propus, despre care am vorbit, lucruri pe care această așa-numită guvernare nu vrea, cu tot dinadinsul,  să le realizeze. Or, noi nu i-am cerut tehnologii avansate să zburăm pe lună, ci i-am cerut un stat de drept, justiție independentă, recuperarea banilor furați – solicitări de care această guvernare „grijulie” trebuia să  țină cont.

Organizațiile noastre din teritoriu, inclusiv cele de la Chișinău, chiar dacă continuă să fie ținta atacurilor și intimidărilor fără precedent asupra membrilor și activiștilor noștri, își exercită activitățile, menținându-se pe entuziasm, pe dorința de a fi parte a schimbării și de a pune umărul la ea. Nu am pierdut nicio o structură și asta ne bucură. Acum suntem și mai organizați, ne-am restructurat altfel, consolidând pe lângă echipele din teritoriu și grupuri de inițiativă, celule de rezistență. Rămânem deschiși pentru toți oamenii merituoși, gata să se implice. Având un ideal îmbrățișat de mai multă lume, demonstrăm astfel că nu suntem slabi! Slabi sunt ei, cei de la guvernare și asta o vedem zilnic, cu prisosință!

În același timp, aș vrea să mă refer la câteva cazuri pe care suntem obligați să le aducem în vizorul opiniei publice, căci sunt loviți oamenii noștri cei mai sonori. Cazul lui Gheorghe Petic, președinte al Platformei DA, Ungheni, al lui Ruslan Verbițchi, președinte al Platformei DA, Chișinău sect. Râșcani, al lui  Sergiu Cebotari, Ion Matasevici, Alexandru Pănuță, Radu Cebotari și al altor activiști este deja pe agenda zilei organizațiilor internaționale de ocrotire a drepturilor omului. Aceste dosare politice, cusute cu ață albă, au căpătat o rezonanță internațională datorită eforturilor depuse de liderul formațiunii noastre, primarul ales, Andrei Năstase în colaborare cu partenerii noștri internaționali. Înțelegem cu toții că aceste acțiuni de intimidare și încercare disperată de a ne închide gurile, nu sunt nimic altceva decât ultimele zvâcniri ale unui regim nepopular.

T.: Cu ce se ocupă Platforma DA în prezent? Pe cât de pregătită este Platforma de alegerile parlamentare stabilite pentru data de 24 februarie 2019?

I.G.: Mergem la oameni, la casele lor, ne întâlnim cu ei pe stradă. Mergem prin piețe, acolo unde își câștigă existența. Discutăm cu ei, le ascultăm povestirile care, uneori, te iau de suflet. Dacă ați ști cu câtă nedreptate și cu cât cinism sunt tratați oamenii țării de către cei care astăzi se laudă cu reforme și realizări! Prin piețe veți găsi bunicuțe și bunei, cu fețele crispate și mâinile bătătorite, nevoiți să-și vândă ce mai au pe lângă casă sau ce au crescut cu greu prin grădină. Veți vedea și tineri supărați cu gândul la oportunități mai bune, în alte țări.

Când veți merge prin sate îndepărtate le veți găsi atât de triste și uitate, ocolite, parcă dinadins, de confortul cel mai simplu oferit de civilizație. Veți găsi case pustiite cu grădini în pârloagă. Pe ici, pe colo câte un magazin sau câte un edificiu de pe vremurile sovietice, gata să se risipească. Toate aceste imagini ce reflectă realitățile Republicii Moldova au lăsat o amprentă adâncă, iar oamenii rămași acolo nici nu mai vor să discute, sunt cu sufletele pustiite.

Cu toate acestea, echipele locale ale Platformei DA, alături de partenerii noștri, își continuă misiunea. Informarea cetățenilor reprezintă una din preocupările noastre de bază. Un ziar al nostru oferit și primit din inimă, înseamnă mult în condițiile când efectul nociv al mediei capturate se multiplică, se răspândește.

De asemenea, continuăm campania de colectare a semnăturilor pentru susținerea Petiției lansate în cadrul protestului din 26 august, petiție ce o vom prezenta instituțiilor europene în vederea investigării fraudei bancare, comise sub umbrela principalelor instituții statale și demnitari de rang înalt din Moldova.

Între timp, am reușit să punem temelia mai multor staff-uri comune în cadrul Mișcării de Rezistență ACUM, în a căror responsabilitate este organizarea diverselor activități de nivel local, întrevederi cu cetățenii, inclusiv și identificarea oamenilor de încredere ce vor securiza secțiile de votare.

Astfel, prin toate aceste acțiuni locale, consolidăm echipele ambelor formațiuni emergente și acest fapt ne bucură. Rețeaua construită de cetățenii noștri activi ne ajută să ținem mâna pe pulsul țării, să aflăm din primele surse despre nevoile și problemele oamenilor, atât din Nordul, Sudul, cât și din Centrul acesteia.

T.: La ce etapă este cu pregătirile de aceste alegeri blocul electoral anunțat al Platformei DA și PAS? Când veți face publice  înțelegerile la care s-a ajuns?

I.G.: Între Platforma DA și PAS este încheiat un acord de colaborare încă din 20 noiembrie, 2017. Suntem conștienți de faptul că reușita noastră se sprijină pe unitate și am demonstrat că împreună putem învinge acest regim chiar și cu regulile lui, pe tărâmul acaparat de acesta.

Astfel, anunțarea blocului electoral se va petrece în conformitate cu legislația electorală în vigoare.

De altfel, pentru moment, am parcurs majoritatea etapelor tehnice. Noi cu toții am fost și suntem cooperanți, deschiși spre înfăptuirea tuturor acțiunilor și activităților ce ni le propunem să le petrecem împreună. Acționăm în baza unor grupuri de lucru din care fac parte membrii ambelor partide, cât și oameni din societatea civilă. Și foarte curând vom anunța despre un eveniment la care lucrăm acum împreună.

T.: Partidul Democrat a anunțat că examinează posibilitatea de organizare a unui referendum pentru integrare europeană în aceiași zi cu alegerile parlamentare. Cum privește această idee Platforma DA?

I.G.: Condițiile și modalitățile de desfășurare a unui referendum sunt stipulate în Codul electoral. Astfel, un referendum nu poate fi organizat cu 60 de zile înainte și după scrutinul parlamentar. În general, consider că este o inițiativă foarte periculoasă și iresponsabilă a guvernării, care denotă că pentru ei vectorul european nu prezintă nici o valoare. Acest referendum ar fi doar un paravan pentru obținerea și irosirea banilor europeni.  Totodată, ceea ce face regimul, sunt doar niște încercări disperate de a ne plasa pe agenda zilei subiecte ce vor încurca și mai mult alegătorul.

T.: Până la campania electorală, mai pregătiți eventuale proteste masive? Dacă da, când? Dacă nu, de ce?

I.G.: Protestele sunt evenimentele ce trasează și conturează esența unui stat cu tot cu oamenii săi, au capacitatea de a schimba cursul istoriei, de a forma noi direcții, noi lideri populari, de a trasa repere pentru viitorul țării, incluzând aspirațiile pe care le au cetățenii săi. Oricât de greu este să credem acum în efectul pozitiv al protestelor, ele, totuși, pe termen lung, aduc roadele dorite. Astăzi, cetățenii Republicii Moldova au acea alternativă politică, de încredere populară, care ne lipsea acum trei ani. De aceea, nu vom renunța în a aplica acest important mijloc și instrument al democrației spre care tindem, prin care să fim liberi să ne exprimăm nemulțumirea sau dezacordul, să ne facem auziți atât în interiorul țării, cât și peste hotarele ei. Vom continua să organizăm atât proteste, cât și mitinguri cu privire la subiectele dureroase ce inundă agenda fiecărei zile trăite în Republica Moldova. Vom informa cetățenii pe căile deja obișnuite, îi vom chema să fie activi.

Să nu uităm și de marele protest, cel din cabina de vot. Având exemplul alegerilor locale din Chișinău, deja cunoaștem năravurile și metodele guvernanților. Știm cum le vor aplica acolo unde votul nostru le va da planurile peste cap. De aceea e nevoie de mai multă implicare, de mai mult curaj. Cunoaștem, de asemenea că aceste alegeri parlamentare vor fi monitorizate riguros și de importante organizații internaționale, de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Împreună nu vom admite să ne fie călcat în picioare dreptul nostru garantat de Constituție, dreptul la schimbare. Vom depune tot efortul ca oamenii să aleagă cu discernământ, să înțeleagă că votul lor reprezintă mijlocul prin care cetățeanul are puterea să pedepsească, fiind mai puternic decât orice altă armă cunoscută până acum.

T.: Dvs., personal vă veți implica în aceste alegeri? Dacă da, ați decis în ce circumscripție sau pe listă națională?

I.G.: Alături de colegii mei nu încetăm, toți împreună, să ne aducem aportul nostru la mișcare. Pe lângă activitățile zilnice, noi mai și învățăm, astfel încât să devenim mai buni, căci țara are nevoie de o echipă de oameni de calitate, oameni ce nu mai au dreptul să dezamăgească. Am decis că este important să ne batem pentru orice instituție care poate fi scoasă din captivitate. Pe lângă proteste și critici, oamenii mai așteaptă de la noi și soluții, să ne asumăm actul guvernării într-un final, prin asta demonstrând responsabilitate și voință politică. Tot ei ne spun că Republica Moldova nu a avut norocul, în toți acești ani de independență, ca puterea să fie preluată de  oameni determinați să pună interesul național mai presus decât orice altă dorință personală. Am fost martorii trădărilor, îmbogățirilor subite, cinismului fără margini, minciunilor, intrigilor. Parlamentul de astăzi reprezintă rușinea și tragedia poporului nostru. Nu mai putem repeta aceleași greșeli ani de-a rândul. Vom veni să facem schimbarea mult dorită, să readucem Moldova pe un făgaș al normalității. Iar lucrurile bune pentru oamenii țării le putem face nu doar din Legislativ, aceste alegeri parlamentare le privim nu doar ca un scop împlinit. Miza echipelor noastre sunt și alegerile locale din 2019, pentru care ne pregătim intens. Viziunea noastră este de lungă durată, căci ne dorim schimbarea până la capăt. Vom candida acolo unde este nevoie și de câte ori va fi necesar.

T.: Ce priorități aveți pe agendă pentru perioada imediat următoare?

I.G.: Organizațiile noastre de tineri și de femei pregătesc evenimente inedite – două academii menite să contribuie la creșterea personală, la formarea și dezvoltarea capacităților și va oferi oportunități de interacțiune cu persoane notorii din țară și de peste hotarele ei. Vom putea înțelege mai bine procesele de luare a deciziilor, modul și mijloacele de funcționare a instituțiilor statului prin diverse ateliere de lucru, treninguri și consultări.

Aceste două evenimente au trezit un interes sporit, referindu-mă aici atât la numărul, cât și la calitatea aplicanților. Am rămas impresionați de câți tineri buni și pregătiți avem. Mulți dintre ei sunt determinați să rămână acasă și să-și investească puterile în țara lor. Acești tineri într-adevăr ne-au dat speranțe și ne-au reîncărcat bateriile pe mult timp înainte.

De asemenea, pregătim împreună cu partenerii noștri un eveniment comun, iar detaliile le veți putea afla în curând.

Ne-am făcut deja un obicei din a merge la finele săptămânii la oameni, acolo unde îi putem găsi în mediul lor, nestingheriți. Acolo ei ne pot relata în liniște despre provocările lor zilnice, despre visele și speranțele lor.

În timpul săptămânii ne organizăm în ședințe ale grupurilor de lucru stabilite, ne implicăm activ în realizarea scopurilor propuse, având un calendar comun pe care îl urmăm.

În același timp, organizațiile noastre din teritoriu se dedică formării echipelor de consilieri – exercițiu activ pe agenda zilei. Ele își asumă această responsabilitate, căci, spuneam mai sus, schimbarea până la capăt o putem obține doar dacă ne-o asumăm, venim cu soluții, exemple de bune practici, colaborări fructuoase, dacă știm să punem în aplicare fondurile disponibile, să  încadrăm locuitorii comunităților în procesele decizionale, în cele de revendicare a drepturilor sale și să-i motivăm să fie mai activi. Astfel, împreună, ne vom construi țara la care visăm.

T.: Cu ce credeți că se vor solda următoarele alegeri parlamentare și cum vedeți viitorul Platformei DA după alegerile parlamentare?

I.G.: Ne-am focusat pe victorie și pentru asta muncim, acordând mai puțin timp prognozelor pesimiste și diverselor scenarii deocheate. Exact așa am acționat și în campania locală, fiind determinați să învingem, ignorând sondajele manipulatorii, comunicând locuitorilor municipiului Chișinău un mesaj puternic de unitate, demonstrând prin ce suntem noi mai buni. Oamenii ne-au simțit, au decis să ne ajute, să se implice și credem că nici acum nu vor renunța să ne fie alături.

Și noi, ca și oamenii țării, suntem sătui de minciuni, de promisiuni electorale. Ne doare să vedem cum sunt risipiți banii cetățenilor pentru drumuri de nimic, cum suntem ademeniți de concerte, cum suntem umiliți prin hrișcă, tușonkă și ciubote de dar. În același timp criminalii ne oferă o priveliște jalnică, implorându-ne să-i alegem din nou. Îi privești și simțul acut al nedreptății te străpunge până la oase, căci ei au avut tot timpul din lume să facă din țara noastră o bijuterie. Ultima lor scăpare este acest sistem mixt prin care vor încerca, din nou, să ne obstrucționeze, dar, din câte se vede cu ochiul limpede, cercul lor nu mai are unde se strânge.

Avem acum cea mai bună șansă să le dăm la… Vot, cu tot cu arbitrii lor de soi, chiar și pe terenul lor afânat și gata de luptă.

Fiți siguri și încrezători –  împreună vom învinge!

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri