-0.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

INTERVIU/ Cosmin Păcuraru, analist de strategii și politici energetice la București : „Republica Moldova este un stat fragil din punct de vedere energetic”

Must read

Comentarii recente

Cosmin Păcuraru

Criza energetică cu care se confruntă în prezent Europa cuprinde întreaga lume, China resimţind deja primele efecte. Situația pune în pericol și redresarea eco­nomiei mondiale după pierderile suferite în pandemie. Se prognozează , că în această iarnă, vom avea parte de provocări precum oferta alarmant mai scăzută de gaze naturale, scrie Bloomberg Businesweek. Ţările sunt mai dependente ca niciodată de gaze natrale pe fondul eforturilor de a proteja mediul, dar nu există suficiente gaze pentru a satisfice cerințele. Pe acest fundal deloc optimist, Republica Moldova rămâne a fi ostateca lipsei de independență energetică. Ce se poate face pentru a remedia situația? Discutăm cu Cosmin Gabriel Păcuraru,  analist de strategii și politici energetice la București. După un doctorat la Babes Boliay din Cluj Napoca, a publicat cartea România – Energie și Geopolitică. Astăzi lucrează ca free-lancer pentru clienți din industria energetică româneacă și publică analize în unul dintre cele mai prestigioase site-uri de analiză Contributors.ro

După îndepartarea socialiștilor, la Chișinău, relațiile dintre cele două state românești pot intra într-o noua fază. Deja s-au făcut vizite la cel mai înalt nivel, am auzit promisiuni și planuri de viitor. Domnule Cosmin Păcuraru, în energie s-au făcut ceva pași concludenți ?

Industria energetică românească este interesată în a face investiții în Moldova și acestea sunt începute demult. Problema Moldovei este dependența totală de Rusia. Industria energetică moldovenească este fragilă. Trebuie ajutată și întarită. România poate da o mână de ajutor, indubitabil. Modovenii s-au lăsat cuceriți dinăuntru de Rusia, care astăzi se pare că este proprietara pe multe active importante. Spun „se pare” deoarece eu stiu că este greu de demonstrat că cutare este propietar la compania XYZ SA. Am scris acum câteva luni chiar un articol pe relația România – Moldova în care arătăm pe documente oficiale că Moldova produce doar 12% din energia pe care o consumă.

Cum, așa de puțin ? De ce?

Să începem cu piața de gaze. În Moldova „piața de gaze” este cu gaze rusești. Știu că se încearcă interconectarea cu România de mai mulți ani. Transportatorul nostru național, Transgaz, a achiziționat conectorul și transportatorul Vestmoldotransgaz în care BERD-ul are 25% din această firmă, lucru nemaipomenit de bun deoarece arată că Moldova este aptă de a primi investiții europene, iar industria de gaze este sigura. Deci este o reușită pe trei părți: Moldova, Transgaz si BERD.

Și mai important este că această companie a reușit să construiască gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, investiție de 150 de milioane de euro. Este funcțional, dar deocamdată nu transportă niciun metru cub din lipsă de contracte. Socialiștii se lăudau că i-au păcălit pe români cu faptul că au băgat banii într-un fier ce nu folosește la nimic. Eu cred că nu este chiar așa. „Fierul” ăsta poate salva Moldova de la frig, deoarece gazul rusesc de câteva săptămâni ocolește Ucraina, locul din care vine astăzi. Deci este posibil ca Moldova să se aprovizioneze cu gaz românesc într-un viitor apropiat. Modova are problema că Moldovagaz are acționar majoritar Gazpromul cu 50% și, culmea: peste 13% sunt acționari sunt transnistrenii, adică și-a pierdut demult suveranitatea energetică.

E bine că s-au făcut câțiva pași, dar, după cum ați și remarcat, există probleme mari care, deocamdată, nu sunt depășite. Ce credeti că ar trebui să urmeze?

Din punctul de vedere geostrategic, această conductă, Iași – Ungheni – Chișinău, este un pion important al României în decluplarea energetică a Moldovei față de Federația Rusă. Problema este ca să se dorească acest lucru. Cred ca administrația Sandu – PAS o va face, că nu are de unde să aleagă, până la urmă. Întrebarea este: capacitatea de 1.500.000 mc/zi (adică 0.55 miliarde mc/an) pe care o are România și poate furniza gaze Moldovei, este îndeajuns? Nu, este răspunsul, deoarce este la jumătatea capacității de consum (fără Transnistria). Din ce surse va fi acoperită cealaltă jumătate în cazul unei ruperi energetice de Federația Rusă și Gazprom? Cred ca tot România, împreună cu Uniunea Europeana poate să acopere restul de consum. Un lucru simplu trebuie să facă Moldova: sa schimbe stadardele de presiune la cele europene, deci și românești.

Înțeleg că asta se referă la gaze. Cum stăm cu energia electrică?

Republica Moldova este dependentă și de energia electrică rusească. Termocentrala de la Cuciurgan (2500 MW) se află, de fapt, în Transnistria și este în proprietatea concernului rusesc RAO EAS. Capacitățile de producție moldovenești sunt mici: Termoelectrica Chișinău (304 MW) acoperă 15% din consum, împreună cu CET Nord din Bălți (37.7MW). Puterea totală instalată a producătorilor locali este de 427 MW, pentru un consum cu maxim de 1000 MW. Și aici România face eforturi. Legăturile cu sistemul energetic românesc sunt făcute pe patru linii de 110 KV și una pe linia de 400 KV (Isaccea – Vulcănești). Acestea nu funcționează deoarece parametrii tehnici sunt diferiți. Singurele schimburi transnaționale se fac cu Ucraina, dar acestea sunt mici. Se preconizează schimburi cu România numai pe linia de 400 KV existentă. Republica Moldova a semnat câteva acorduri cu Uniunea Europeană și pe baza acestora ANRE-ul românesc își făcea planuri, conform Raportului din 2018.

Problema este ca distribuția de energie electrică este împărțită în două societăți ce aparțin din 2019 concernului ceho-londonez Duet Group. Cine stie, oare cine se află în spatele acestei companii?  

Întrebare bună pentu autorități… Asta înseamnă ca trenul relației energetice Moldova – Romania a plecat din gară și e pierdut?

Nu cred că România va lăsa Moldova, din punct de vedere energetic, numai în mâna Rusiei. Având în vedere că Republica Moldova este dependentă 100% de gazul rusesc, că numai 13% din producția energetică este asigurată de capacitățile de producție națională, că trasportatorul și distribuitorii de gaze sunt cu acționariat majoritar rusesc, putem spune că Rusia și-a îndeplinit targhetul: a supus energetic o țară! Cunoscând că energia electrică se produce din gaz rusesc și cea mai mare parte din ea la filiala transnistreană a rușilor de la RAO EAS, trebuie să spunem că investițiile trebuie să fie mari. Nu cred că Rusia o să-și ia catrafusele energetice și o să plece. Acesta ar fi motivul pentru care se proiectează fel de fel de interconectări, fel de fel de conducte, fel de fel de societăți comerciale. Este clar că primii pași au fost făcuți. Semnalele pozitive date de vest sunt acționariatul Transgaz și BERD din Vestmoldotransgaz. Așteptăm următoarele mișcări ce trebuie să vină de la Chișinău, de la noua administrație. În rest este clar că, noi cei din România, trebuie să fim creativi, să venim cu abordări noi și mai ales cu oameni noi, care să poată genera o gândire nouă în relațiile energetice România – Republica Moldova.

Abordările noi ar putea salva situația ? Aveți vreun as în mânecă ?

Moldova are un avantaj major. Încă nu se supune cerințelor draconice ale UE în privința producției de energie, aici ma refer la Green Deal și politicile de decarbonare, deci nu plătește certificatele de CO2, dacă investește în energie pe gaz. Eu cred că România ar putea rentabiliza capacitățile pe gaz, producând în Moldova din gaz. Liniile de transport bidirecționale există. Deci se poate creea un holding energetic româno – moldovenesc care să fie profitabil de ambele părți.

Sper că nu v-a auzit Greta Thunberg … Va mulțumim și vă invităm pe la Chișinău! Afirmația dvs „nu cred că România va lăsa Moldova, din punct de vedere energetic, numai în mâna Rusiei” o luăm drept angajament!

Interviu realizat de Angela Aramă

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri