8.6 C
Chișinău
joi, 2 decembrie, 2021

Instanța a respins acțiunea înaintată de Viorel Morari împotriva omului de afaceri Igor Borș, co-proprietar al rețelei de benzinării Vento, privind „apărarea onoarei, demnității și reputației personale”

Must read

Comentarii recente

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins acțiunea înaintată de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, împotriva omului de afaceri Igor Borș, co-proprietar al rețelei de benzinării Vento, privind „apărarea onoarei, demnității și reputației personale”.

Decizia de a respinge acțiunea înaintată de Viorel Morari a fost luată de magistratul Ciprian Vlah, președinte al ședinței de judecată, care a calificat-o drept neîntemeiată.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

În ianuarie 2021, avocatul Victor Munteanu și businessmanul Igor Borș au făcut dezvăluiri din dosarul Vento. Principalul vinovat pentru persecuțiile la care au fost supuși proprietarii, dar și persoanele care pur și simplu închiriau spații de la benzinăriile din rețeaua Vento ar fi fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Omul de afaceri Igor Borș a fost reținut pe 3 martie 2018, într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție, instituție condusă la acel moment de Viorel Morari. Borș era acuzat, împreună cu alți șase presupuși complici, de spălare de bani și evaziune fiscală.

Procurorul de caz, Roman Statnîi, a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

Acesta a fost eliberat după 12 luni de detenție, doar pentru că legislația nu permite plasarea unei persoane în arest preventiv pe un termen mai mare de un an.

Potrivit Procuraturii Generale, la baza urmăririi penale a omului de afaceri a stat actul emis în urma unui control fiscal, anulat ulterior de instanța de judecată, efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. „Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nicio funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi”, menționează organul de urmărire penală.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării Vento.

Anterior, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul ce l-a vizat pe Igor Borș a fost o vendetă personală a lui Viorel Morari. „Șeful PA de atunci s-a folosit de funcția sa pentru a înlătura un potențial concurent, proprietarul rețelei de benzinării Vento, care a vrut să deschidă o stație peco în apropiere de cea a familiei Morari”, a declarat Stoianoglo.

Viorel Morari a calificat declarațiie lui Stoianoglo drept „acuzații grave” și consideră că acesta „s-a expus doar în baza percepțiilor personale”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri