7G9C7380Cu un salariu de 3 500 de lei, inspectorul principal în construcții din sectorul Buiucani al capitalei a reușit performanța să își construiască o casă de câteva milioane de lei la Durlești, pe un teren primit gratuit, chiar dacă nu are nicio treabă cu această localitate. Pe deasupra, casa a fost construită în lipsa oricăror acte de autorizare și nici nu a fost trecută în declarația de avere a funcționarului.

Declarația fără casă

Potrivit declarației de avere depusă la Comisia Națională de Integritate, Dumitru Popa deține în proprietate doar trei terenuri agricole repartizate gratuit și două mașini: un „Nissan” de 64 de mii de lei și o „Lada” de 20 de mii de lei. Salariul de 42 de mii de lei pe care îl ridică de la locul de muncă este de aproape două ori mai mic decât cel al soției (78 de mii de lei), care, în 2012, a beneficiat și de indemnizație pentru îngrijirea copilului în valoare de 23 de mii de lei.
Despre casa cu două nivele construită în ultimii ani la Durlești, Popa nu indică nimic în declarația sa de avere. Asta deși datele de la Cadastru arată că imobilul și terenul pe care este situat le-a aparținut soților Popa până în ultimele zile ale anului 2012, când l-au vândut unor bătrâne de 82 și 77 de ani din s. Vălcineț, raionul Călărași și  s. Cucuruzenii de Sus, raionul Orhei. Nu se menționează nimic nici despre venitul obținut după vânzarea casei.

Vilă de 1,5 milioane de lei

Potrivit unor surse, în această casă, care este de fapt un duplex, urma să trăiască și șeful Inspectoratului de Stat în Construcții. Numele acestuia însă nu figurează în acte și nici vecinii nu l-au văzut. În schimb, pe Dima (cum îi spun ei lui Dumitru Popa – n.r.) puținii vecini din preajmă l-au văzut de mai multe ori la casă, dând indicații meșterilor ce și cum să facă. „Nu am auzit să vândă casa. În orice caz, pe altcineva nu am văzut să vină pe aici”, ne-a declarat proprietarul unei case din apropiere.
Deși încă nefinisată, casa este estimată de experți la prețul de minimum 1,5 milioane de lei. Pentru a aduna acești bani, soții Popa ar fi avut nevoie de minimum 15 ani (asta cu condiția să nu cheltuie niciun ban din salariu – n.r.).

Fără acte și cu teren pe gratis

Potrivit responsabililor de la primăria orășelului Durlești, inspectorul principal în construcții și-a construit casa fără a avea autorizație și cu un certificat de urbanism eliberat după ridicarea clădirii.
„Primăriei Durlești nu i s-a solicitat să elibereze autorizație pentru construcție, ci doar Certificatul de urbanism pentru elaborarea documentației de proiect pentru construcția casei de locuit de tip duplex pe numele noilor proprietari Elena Brânza și Maria Ilii”, se menționează într-un răspuns oficial oferit de primăria Durlești. Certificatul de urbanism, însă, a fost eliberat abia pe 4 iunie 2013, când casa era deja ridicată. Aceste abateri urmau a fi depistate de inspectorul în construcții responsabil de zonă, adică tot de Popa.

Provoacă nedumeri și modul în care Dumitru Popa a intrat în proprietatea terenului. Cei cinci ari de pământ i-au fost atribuiți gratuit de primăria Durlești încă în 2009, asta deși un astfel de lot costă pe piață peste 20 de mii de euro.

Nici Dumitru Popa, nici șeful Inspecției de Stat în Construcții, Vasile Radu, nu au fost de găsit pentru a se expune asupra acestui subiect.

Sursa: moldovacurata.md

(519 accesari)