-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Incident grav între Belarus şi Polonia: Forţele militare bieloruse au tras focuri de armă asupra trupelor poloneze

Must read

Comentarii recente

Forţele militare bieloruse au tras joi mai multe focuri de armă asupra trupelor poloneze de la frontiera de est, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei poloneze de Frontieră, potrivit Euronews.Anna Michalsk, purtătoare de cuvânt a Poliţiei de frontieră din Polonia, a precizat că incidentul a avut loc joi si că nimeni nu a fost rănit, deoarece cel mai probabil, s-a tras cu gloanţe oarbe.

În schimb, purtătorul de cuvânt al forţelor de frontieră ale Minskului, Anton Bichkovsky, a negat că s-ar fi tras focuri de armă.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forţele statului” sunt alături de trupele de frontieră şi că militarii apără graniţele. 

„Sunt şi voi fi mereu cu fermitate alături de soldaţi şi de trupele noastre de frontieră. Vreau să le mulţumesc militarilor noştri pentru atitudinea profesionistă şi responsabilă”, a afirmat Morawiecki.

Michalska a mai declarat că Poliţia de frontieră din Polonia se află sub o presiune continuă din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă.

Polonia, Lituania şi Letonia, state membre UE, îşi apără frontierele împotriva presiunii crescânde a migranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Bruxelles-ul a afirmat că migraţia ilegală este organizată şi încurajată de guvernul preşedintelui bielorus Alexandr Lukaşenko.

UE îl acuză pe Lukaşenko că poartă un „război hibrid” ca răspuns la sanţiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk.

Statele UE vecine cu Belarusul au ridicat garduri la frontiera cu această ţară, al cărei preşedinte Aleksandr Lukaşenko a decis ca represalii pentru sancţiunile europene să lase cale liberă migranţilor ce doresc să ajungă în vestul Europei. Spre deosebire de alte reacţii din trecut, Comisia Europeană nu a dezaprobat acţiunea ţărilor vecine cu Belarusul, dar nici nu s-a declarat la începutul acestei crize de acord să accepte finanţări europene pentru construcţia unor asemenea garduri.

Tot vineri, miniştrii europeni de interne discută la Luxemburg despre situaţia rutelor migratorii şi despre fenomenul mai recent, dar ”preocupant”, potrivit Bruxelles-ului, al statelor terţe, precum Belarusul, care instrumentalizează migraţia în scop politic. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri