12.7 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

În timp ce sute de mii de cetățeni părăsesc țara, numărul alegătorilor crește ca pe drojdie

Must read

Comentarii recente

pcda cecComisia Electorală Centrală anunță că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 31 martie 2016 este de 3.233.100. Totuși, doar 2.848.634 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții.

Potrivit CEC, din numărul total de alegători incluși în RSA, doar 2.848 634.de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții.

Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

De menționat că, din 2005 și până în 2014 peste 600 de mii de alegători au apărut în listele electorale. La alegerile parlamentare din 5 martie 2005 în listele electorale au fost incluși 2,3 milioane de alegători, iar la cele din noiembrie 2014 peste 2,9 milioane.

E de remarcat faptul că reprezentanții Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, care au colectat peste 400 de mii de semnături pentru a schimba câteva articole din Constituție, spun că datele privind cetățenii cu drept de vot sunt neveridice, în condițiile în care în ultimii zece ani din țară au plecat sute de mii de cetățeni. Mai mult, datele Recensământului din primăvara anului 2014 încă nu au fost făcute publice și nu se știe exact câți cetățeni trăiesc totuși în Republica Moldova și câți din aceștia sunt cu drept de vot.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova locuiesc 3.553.100 de cetățeni.

grafic alegatori

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri