volnitchi igorÎn condiţiile actuale din Republica Moldova, un sistem electoral mixt sau uninominal doar va spori şansele PD-ului de a se menţine la guvernare, consideră jurnalistul Igor Volniţchi. Problema este că democraţia din ţara noastră este una firavă şi nefuncţională din Republica Moldova, a accentuat liderul de opinie.

„Cred că în alte condiţii nici o forţă de opoziţie nu ar fi avut o problemă cu modificarea sistemului electoral, pentru că sistemul electoral mixt sau uninominal sporeşte şansele fiecărui partid de a avea o oarecare prezenţă parlamentară, inclusiv partidelor care sunt tradiţional considerate mici şi doar liderii cărora sunt cunoscuţi de societate. Dar în actualele condiţii sunt foarte multe suspiciuni că actuala guvernare, în special PD, ar încerca să-şi consolideze poziţiile parlamentare, ar încerca să se menţină la putere şi nu doar să fie prezentă în următorul Parlament. Problema este că democraţia din Republica Moldova cu greu poate fi numită democraţie.

Este o democraţie firavă, nefuncţională şi nu ştiu dacă este gata să suporte un astfel de sistem uninominal sau chiar unul mixt”, a declarat Igor Volniţchi la Europa Liberă.

Jurnalistul a lansat mai multe scenarii cu privire modul în care oligarhul Vladimir Plahotniuc se va asigura că trece iniţiativa sa privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova.

„În primul rând cred că se va încerca convingerea majorităţii parlamentare în actuala ei componenţă. Nu este un secret că şi PL este în declin şi în cadrul actualului sistem electoral proporţional are prea puţine şanse să facă parte din viitorul parlament. Dacă democraţii vor reuşi să-l convingă pe Mihai Ghimpu şi pe colegii săi din PL, atunci, cel mai probabil, proiectul de lege va fi votat de actuala coaliţie parlamentară. Dacă acest lucru nu se va reuşi, atunci se va pune în aplicare probabil planul doi. Acesta ar însemna o majoritate constituită ad-hoc de deputaţi care vor declara că susţin proiectul respectiv şi vor vota pentru el fără a părăsi formaţiunile din care provin şi fără a adera la careva coaliţii. Varianta trei ar putea fi mult vehiculatul proiect politic, mega partidul social-democrat despre care se zice că ar putea fi constituit şi care ar putea avea vreo 56-57 de deputaţi ca urmare a unor mişcări cu caracter transfug în cadrul actualului Parlament”, a menţionat Igor Volniţchi.

Un alt scenariu foarte posibil şi despre care au vorbit şi alţi comentatori politici ar fi lansarea unor negocieri între PSRM şi PD care s-ar solda cu o variantă de compromis, adică un sistem electoral mixt.

„Chiar dacă a zis că este împotriva sistemului uninominal, preşedintele Dodon a lăsat totuşi unele spaţii de interpretare. Aţi văzut că a venit şi cu unele propuneri, inclusiv cea de reducere a numărului deputaţilor sau cea privind deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare. Aceasta înseamnă că la un moment dat am putea asista la careva negocieri între PSRM şi PD, negocieri care s-ar putea solda cu un proiect de compromis, adică un sistem electoral mixt, o reducere a numărului de deputaţi, o prezenţă oarecare pentru Transnistria, despre care spunea Dodon etc.”, a menţionat Igor Volniţchi.

Sursa:jurnal.md

(35 accesari)