-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Igor Munteanu despre solicitarea unui audit la SA Moldovagaz: Audituri există și au fost efectuate de o companie recunoscută internațional

Must read

Comentarii recente

Ex-deputatul Igor Munteanu spune în legătură cu faptul că „mai multe voci au cerut recent un audit complex la SA Moldovagaz”, că astfel de audituri există și au fost efectuate de o companie recunoscută internațional.

„În cadrul audierilor organizate în februarie 2021 la Comisia de Control al Finanțelor Publice (CFP) am analizat rezultatele acestor audituri în prezența auditorilor publici ai Curții de Conturi și societatea civilă. Notez astfel că 5 rapoarte de audit au fost efectuate între 2015-2020 de către PWC (Price Waterhouse Coopers), încheiate cu ”refuz de opinie”. Motivul acestei încheieri se explică de către PWC prin: 1) lipsa documentelor primare asupra operațiunilor efectuate de Moldovagaz în Transnistria, 2) imposibilitatea de a determina datoriile debitoare ale companiei care operează în regiune (Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie) și 3) imposibilitatea de a evalua datoriile compromise (imposibil de recuperat).”- spune Igor Munteanu, care a condus Comisia parlamentară de Control al Finanțelor Publice (CFP) în perioada vizată.

Igor Munteanu amintește punctual faptele elucidate în cadrul audierilor organizate de CFP:

„În cadrul audierilor CFP, am putut constata că la 31.12.2020 datoria totală a SA Moldovagaz se cifra la suma de 7,8 mlrd $, din care: 6,6 mlrd $ – SAP Gazprom și 1,2 mlrd $ Factoring Finans. Din totalul acestei datorii, datoria Tiraspoltransgaz se cifra la 6,178 mlrd $ Gazprom și 925 mln $ Factoring Finance.

Capitalul statutar al SA Moldovagaz – 1,332,9 mln lei (echivalentul a 290 mln $ (la cursul 4,58 lei pt 1 $), acționariatul fiind format din: 50% Gazprom, APP (Republica Moldova) – 35,33%, Transnistria – 13,44%, persoane fizice și juridice – 1,23% (164.358). Structura acționariatului – 13,164 722 acțiuni.

Anual, Moldovagaz importă 3,18 mlrd m3, dintre care 1.19 mlrd m3 pt dreapta Nistrului și 1,99 mlrd m3 pt stânga Nistrului. În componența SA Moldovagaz sunt incluse 18 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale constituite pe bază teritorială: 12 întreprinderi pe teritoriul malului drept și 6 întreprinderi pe malul stâng. Din anul 2005, Tiraspolul și-a anunțat retragerea din componența companiei SA Moldovagaz, preluând în mod abuziv rețelele locale și formând SRL Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, și tot în același an (2005), Gazprom a încheiat cu autoritățile de la Tiraspolul un contract de administrare fiduciară a pachetului de acțiuni.

Nicio companie care se ocupă de transport, distribuție și furnizare a gazelor în stânga Nistrului nu deține licențe în conformitate cu legislația RM (ANRE) și nu le pot obține, din cauza problemelor de proprietate nesoluționate).”

„Să judecăm lucrurile pe evidențe și nu pe emoții.”- conchide Munteanu.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri