3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Igor Munteanu despre alegerile din Rusia: un nou episod din aceiași farsă

Must read

Comentarii recente

Ex-deputatul Igor Munteanu aduce câteva observații pe tema alegerilor din Rusia, grupate în patru concluzii și anume:

„1. Partidul lui Putin, Rusia Unită, obține cca 45% mandate în Dumă, dar pierde 1/5 din voturile obținute la ultimele alegeri, iar cel mai grav – pierde lamentabil alegerile în Moscova și Sankt Petersburg;

2. Participarea la vot a fost sub 50%, în ciuda adoptării mecanismului ”belarus” de a vota 3 zile la rând, iar păstrarea unei majorități politice a fost posibilă numai după eliminarea tuturor concurenților politici, prin arestări, denigrări, otrăviri, represalii sistematice, care arată frica obsesivă față de schimbare. Asta explică valul explicabil de ”tineri aderenți” la fosila Partidului Comunist, condus de Ziuganov, dar și la cruciada dură a regimului contra lui Navalinyi, contra aplicațiilor mobile (Smart voting), care ar fi putut ”juca altfel” rezultatele scrutinului (un fel de wild cards), din 19 sept.

3. Alegerile din Rusia au fost o farsă, ca formă și conținut, ceea ce ar trebui să impună reținere, cel puțin, la recunoașterea ori, Doamne ferește, la felicitările pe care unii s-ar grăbi să le transmită partenerilor lor de la Moscova; alegerile nu pot fi recunoscute nici pe motiv că acestea au fost organizate în ”teritoriile ocupate” cu forța în Donbas, Luhansk, Transnistria, peninsula Crimea, Abkhazia și Osetia de Sud, teritorii în care nu se aplică dreptul și legea. 900 de autobuze și trenuri încărcate ochi de ”noi cetățeni ruși” au transportat alegătorii în orașele adiacente din Rusia.

4. Ucraina a ”protestat vehement” contra organizării de alegeri în peninsula anexată a Crimeii și pe teritoriul ocupat al regiunilor sale insurgente (Donbas și Luhansk), iar Chișinăul și-a exprimat cu delicatețe ”regretul” față de deschiderea unui număr record de secții de vot (27) în raioanele estice al Republicii Moldova. în pofida notelor sale diplomatice, afectând în acest fel ”obligațiile conținute de Tratatul politic moldo-rus din octombrie 2001 și ideea de suveranitate a RM”, despre care Moscova își aduce aminte doar atunci când îi convine să intervină în favoarea unor vechi sau noi sateliți.”

„Rusia și alegerile. Un nou episod din aceiași farsă” – conchide Igor Munteanu.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri