22.2 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Igor Boţan, despre nota conducerii RM şi serviciile ruseşti: „Nu există fum fără foc; Dacă se ajunge la investigarea spălărilor de bani şi furtului miliardului, nu putem scăpa de rolul lui Plahotniuc”

Must read

Comentarii recente

botan igorNu există fum fără foc, asta spune politoligul Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), despre nota autorităţilor RM către Rusia, în care se invocă investigarea spălătoriei din Republica Moldova pentru miliardele din Federaţia Rusă. În acelaşi timp, analistul politic afirmă că gălăgia făcută de conducerea RM e mai mult pentru instituţiile occidentale.

„Interpretarea mea este că nu există fum fără pară, fără foc. Deci există ceva în această situaţie, exprimată prin acest demers al autorităţilor moldovene faţă de cele ruse. Din scrisoarea autorităţilor moldovene putem desprinde că acestea invocă investigarea spălătoriei din Republica Moldova pentru miliardele din Federaţia Rusă. Şi că acest „demarş”, cum îi zice domnul Dodon, al autorităţilor ruse de a-i supune unor controale exacerbate pe demnitarii care intră în Federaţia Rusă ar avea scopul de a periclita investigaţia. Dacă lucrurile ajung în albia investigării acestei spălări a banilor şi a furtului miliardului, atunci în mod evident nu putem scăpa de rolul domnului Plahotniuc în aceste jocuri. Şi dovadă este denunţul lui Ilan Shor, în baza căruia ex-premierul Vlad Filat acum face puşcărie. Domnul Shor a invocat că domnul Plahotniuc era la curent cu toate detaliile referitoare la ce se întâmplă în sistemul bancar”, a menţionat Igor Boţan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă există motive pentru panica de la Chişinău, Igor Boţan a răspuns afirmativ şi a declarat că dacă ar fi vorba doar despre speculaţii, atunci Vladimir Plahotniuc, care se poziţionează drept coordonatorul guvernării, ar trebui să iasă în faţa presei.

„Eu cred că există motive pentru îngrijorare, în special pentru autorităţile din Chişinău. Dar sunt lucruri care sunt la suprafaţă. Domnul Vlad Plahotniuc, care e coordonatorul guvernării şi liderul Partidului Democrat, ar avea obligaţia în astfel de situaţii să iasă în faţa presei, să organizeze o conferinţă de presă şi să disipeze toate zvonurile şi speculaţiile, dacă acestea sunt doar zvonuri şi speculaţii”, crede Igor Boţan.

Totodată, analistul politic crede că autorităţile RM au făcut atât de mult tam-tam cu această notă către Rusia pentru ca să se audă şi în capitalele occidentale. Şi asta ca, invocând presupuse piedici puse de Federaţia Rusă, să-şi justifice lipsa de acţiuni în ce ţine de investigaţiile atât de mult aşteptate în privinţa spălărilor de miliarde şi a jafului din sectorul bancar.

„Eu cred că ruşii procedează, din punctul lor de vedere, corect. Pentru că dacă au o investigaţie a lor, în care sunt implicaţi demnitari moldoveni, lor nu le e îndemână să facă publice aceste lucruri. De aceea vor să reducă tot acest scandal la un fel de note reciproce. Dar eu cred că lucrurile sunt foarte-foarte profunde aici şi există motive pentru îngrijorări din partea autorităţilor moldovene. În acelaşi timp, eu sunt convins că autorităţile moldovene au lansat acest „demarş” împotriva Federaţia Ruse ca să fie auzit şi în capitalele occidentale.

Eu cred că există interesul de a explica de ce investigaţiile laundromatului şi a furtului miliardului sunt atât de lente. Bani sunt necesari pentru autorităţile moldovene, care, iată, s-au angajat într-un proiect de modificare a sistemului electoral, vor să majoreze pensii şi salarii, iar resursele sunt externe, de aceea, au interesul să obţină resurse. Iar explicaţia de ce investigaţiile stau pe loc ar fi că Federaţia Rusă ridică bariere pentru a face lumină”, susţine analistul politic.

„Eu mă îndoiesc că autorităţile moldovene, care au foarte mult „pufuşor pe botişor”, pot juca cu cărţile pe masă, deschis cu cei din Federaţia Rusă, cu cercurile influente de acolo. Pur şi simplu, categoriile de greutate sunt absolut diferite. Eu cred că lucrurile sunt mult mai prozaice. Această campanie, aşa cum spuneam, este lansată pentru urechile şi ochii occidentalilor, dar şi pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova”, a punctat Igor Boţan.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri