plahotniuc 12Economia subdezvoltată a Republicii Moldova şi răspândirea fenomenului corupţiei au condiţionat extinderea puterii corupte şi criminale a oligarhilor, care au privatizat atât economia, cât şi însuşi statul, iar capul acestei grupări este cel mai bogat om din Moldova – Vladimir Plahotniuc. Este concluzia analiştilor de laHuffington Post, care au rezumat cum a fost realizat în Moldova „cel mai mare jaf bancar din lume”.

Jurnaliştii publicaţiei americane remarcă faptul că deşi Plahotniuc deţine oficial doar funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, acesta nu doar controlează ţara, ci este chiar proprietarul ei.

„Rusia face tot posibilul pentru a împiedica aderarea Moldovei la organizaţiile tradiţionale euroatlantice precum NATO şi UE. Şi de parcă imixtiunea Federaţiei Ruse nu a fost suficientă, Moldova se mai confruntă şi cu o slăbire continuă a economiei, dar şi cu fenomenul corupţiei. Acest amestec toxic a fost un mediu propice pentru creşterea puterii corupte şi criminale a oligarhilor, care au privatizat atât economia ţării, cât şi statul în întregime. Capul acestei grupări de oligarhi este cel mai bogat om din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Deşi oficial acesta deţine doar funcţia de prim-vicepreşedinte al PD, apropierea de premierul Filip a trezit numeroase suspiciuni. Politicianul de opoziţie Renato Usatîi spunea: „El nu controlează ţara, el este proprietarul ei”, scriu jurnaliştii de la Huffington Post.

Acuzaţiile la adresa oligarhului şi a anturajului său a devenit deja ceva obişnuit în RM, constată experţii americani, iar pentru a face lumină în acest caz oficialii din Statele Unite şi cei din Parlamentul britanic se implică în rezolvarea acestui puzzle complex.
„Acuzaţiile de corupţie la adresa lui Plahotniuc şi a anturajului său este un lucru deja ordinar în Moldova. Cea mai gravă fiind învinuirea acestora de participare la „cel mai mare jaf bancar din lume”, care a avut loc în 2014, când 1 miliard de dolari pur şi simplu a dispărut din trei bănci din Moldova. Miliardul de dolari dispărut este echivalentul a 12% din PIB-ul ţării. În cazul în care un incident similar s-ar fi produs în SUA, din băncile americane ar „dispărea” 2.300.000.000.000 de dolari”, afirmă analiştii.

„Ulterior, prim-ministrul Vlad Filat şi complicele acestuia, Ilan Shor, au fost traşi la răspundere penală pentru schemele în care erau implicaţi. De remarcat şi că dubiosul Vladimir Plahotniuc, de asemenea a fost implicat. La momentul actual oficialii din SUA, dar şi cei din Parlamentul britanic au intervenit pentru rezolvarea acestei chestiuni”, notează Huffington Post.

imagineExperţii americani accentuează că jaful din 2014 nu a fost un incident izolat, astfel, de-a lungul anilor oligarhii corupţi au furat ca-n codru, perfecţionându-se în „arta spălării banilor”. Totodată, mulţi politicieni de rang înalt sunt implicaţi direct sau chiar sunt beneficiarii finali ai acestor scheme, astfel, tot ei sunt vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă din sectorul economic şi politic al ţării.

Fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a făcut publice schemele conform cărora a fost realizat jaful din sistemul bancar, iar jurnaliştii americani au ajuns la concluzia că acestea au fost puse în aplicare în repetate rânduri.
Totodată, una dintre opţiunile de recuperare a banilor furaţi este introducerea din partea SUA a unor sancţiuni personale oligarhului Plahotniuc.

„O mare parte din rezervele BNM, care au fost folosite pentru a sprijini băncile comerciale, au fost parte din prima tranşă de 1 miliard de dolari, acordată Moldovei de FMI. În termeni simpli, banii contribuabililor americani şi europeni, care au fost destinaţi moldovenilor săraci, au fost folosiţi pentru a umple buzunarele oligarhilor din Europa de Est. Pentru a returna aceste fonduri, dar şi pentru a opri spălarea banilor,  pentru început ar trebui introduse sancţiuni personale lui Plahotniuc, după modelul Magnitsky”, se arată în articol.

Experţii amintesc că în curând vor fi organizate alegeri prezidenţiale şi atenţionează că fiind în ruine, Moldova nu are nevoie de un alt oligarh, ci de un politician integru, cu o reputaţie nepătată.

„Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru luna octombrie a acestui an. Moldova nu are nevoie de un oligarh lacom cu influenţă inexplicabilă în cadrul guvernului şi în domeniul afacerilor. Dimpotrivă, ţara chiar are nevoie de un politician integru, sincer, cu o reputaţie nepătată, dar şi cu viziuni proeuropene solide”, opinează analiştii de la Huffington Post.

„Occidentul dezvoltă strategia de a face faţă Rusiei, dar trebuie şi să recunoască faptul că acum Europa de Est este o regiune la fel de importantă precum a fost şi anterior în istoria continentului. Dacă Occidentul vrea să ţină la distanţă influenţa Rusiei, atunci ar trebui împreună cu oficialii de la Chişinău să dezvolte o strategie pe termen lung care va ajuta la reformarea ţării, va lupta cu fenomenul corupţiei şi va aduce democratizarea. Efortul va merita, chiar dacă este nevoie de generaţii”, conchide publicaţia.

Sursa:jurnal.md

 

(211 accesari)