downloadPreşedintele şi premierul au ajuns la un acord privind numirea în funcţie a miniştrilor din noul Cabinet. Curtea Constituţională va avea ultimul cuvânt.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretele de numire în funcţie a miniştrilor din Cabinetul Ponta 3. Anterior, şeful statului a anunţat că a ajuns la un acord cu premierul, iar Guvernul urmează să-şi asumea răspunderea în Parlament pe programul de guvernare. „Am ajuns la un acord, care constă în următoarele: Guvernul îşi va asuma răsunderea pe un nou program, în consecinţă, eu voi valida astăzi (n.r. – miercuri) miniştrii care au trecut prin Parlament, sper ca aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea care revine Guvernului să fie respectată în termenii stabiliţi”, a spus Băsescu. Potrivit şefului statului, sesizarea făcută de PDL şi PMP la Curtea Constituţională va continua să producă efecte, dacă nu va fi retrasă şi a menţionat că i se pare important ca CCR să se pronunţe, pentru că este o situaţie „absolut nouă”. „Dacă sâmbătă Curtea Constituţională va constata că trebuie să fie un program de guvernare nou, care să includă şi noile înţelegeri între partidele din coaliţia la guvernare, procesul ar fi durat foarte mult, pentru că obliga la aşteptare până la depunerea programului şi se derulau toate procedurile parlamentare, inclusiv o eventual moţiune de cenzură”, a mai explicat şeful statului.

Băsescu, „impresionat” de numărul mare de miniştri tineri

Cei 17 miniştri ai Guvernului Ponta au depus aseară jurământul la Palatul Cotroceni. În discursul ţinut cu această ocazie, Traian Băsescu s-a declarat impresionat de numărul mare de miniştri tineri din noul Cabinet. Băsescu a menţionat că şi el a dorit să promoveze tinerii, iar cu unii dintre aceştia a avut succes, iar cu alţii nu a avut. Preşedintele a mai spus că, din acest punct de vedere, poate premierul Ponta va fi mai norocos. Potrivit lui Băsescu, tinereţea aduce şi „mai multă fantezie” în exercitarea guvernării, ceea ce este foarte bine.

Judecător CCR: Belgia a dus-o mai bine fără Guvern

Curtea Constituţională discută sâmbătă sesizarea PDL în cazul Hotărârii Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat ieri că aceasta este „o situaţie absolut nouă”. Întrebat dacă este posibil să cadă Guvernul în urma analizării sesizării referitoare la Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului, Zegrean a spus: „Să dăm noi jos Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul”.

Zegrean a ţinut să menţioneze că au fost şi alte ţări care au rămas fără Guvern pentru o perioadă. „Vedeţi că au fost ţări care… De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia”, a adăugat preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a răspuns: „Da, pentru că nu a fost demis acest guvern. El funcţionează, ţara este pe mâini bune, nu? Este guvernată. Este în regulă”.

Şi judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a spus că CCR nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid.

PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la Curte, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi este neconstituţională.

sursa: ziaruldeiasi.ro

(224 accesari)