14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Guvernul a aprobat semnarea Acordului privind consolidarea podului rutier peste Prut între Giurgiulești și Galați

Must read

Comentarii recente

????????????????????????????????????

Executivul de la Chișinău a aprobat semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (R. Moldova) și Galați (România).

Totodată, conform hotărârii aprobate, se abrogă punctul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 138/2021 pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (R. Moldova) și Galați (România) (Monitorul Oficial al R. Moldova, 2021, nr. 202, art. 289).

Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (R. Moldova) – Galați (România) a fost construit în anul 1949. Conform expertizei din anul 2014, s-a constatat starea avansată de degradare a acestuia cu o posibilă amplificare în timp, conducând la o posibilă situație de închidere a punctului de frontieră Giurgiulești – Galați, cel mai apropiat punct de frontieră fiind amplasat la cca. 65 km, la Cahul – Oancea.

În cadrul ședinței comune a Guvernului R. Moldova și Guvernului României, din 22 noiembrie 2018, la București, au fost supuse dezbaterii stadiul actual al podului rutier Giurgiulești (RM) – Galați (RO) și necesitatea consolidării acestuia, prin inițierea procedurilor pentru negocierea și semnarea unui Acord interguvernamental între R. Moldova și România.

În rezultatul discuțiilor din cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial R. Moldova – România, care a avut loc la București, la 23 iulie 2019, obiectivul dat a fost inclus în lista proiectelor prioritare de cooperare R. Moldova – România.

Urmare a evenimentelor descrise, partea română a elaborat și transmis R. Moldova, proiectul „Acordului între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (R. Moldova) – Galați (România). Informații privind conținutul tratatului

Scopul Acordului, este de a asigura consolidarea podului rutier de frontieră, care să interconecteze infrastructurile rutiere între cele două state pe aliniamentul următoarelor drumuri: pe teritoriul R. Moldova drumul național M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontiera cu România și pe teritoriul României, DN2B. Proiectul Acordului, include reglementări cu privire la părțile semnatare ale Acordului, definiții, tipul lucrărilor de consolidare, măsuri de fluidizare a traficului, protecția mediului, stabilirea unei Comisii Mixte pentru coordonarea tuturor activităților referitoare la consolidarea obiectivului, intrarea în vigoare, amendarea și încetarea acestuia.

Acordul se preconizează de a fi semnat de către părți la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României, preconizată la 11.02.2022.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri