24.4 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Guvernul a aprobat candidaturile pentru posturile de ambasadori în SUA, Belgia, Grecia și Austria

Must read

Comentarii recente

Executivul a aprobat, astăzi, candidaturile pentru posturile de ambasadori ai Republicii Moldova în Statele Unite, Belgia, Grecia și Austria. Decretele de numire a noilor ambsador urmează să fie semnate de președintele Maia Sandu.

Guvernul l-a rechemat pe Eugen Caras din funcția de ambsador al RM în SUA, iar în locul acestuia a fost numit Viorel Ursu. Noul ambsador are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – ”Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra. În perioada 2003-2014, a ocupat funcția de analist superior în cadrul Institutului de Politici Europene pentru o Societate Deschisă, din Belgia. Are o experiență de peste zece ani în management instituțional și în administrarea programelor internaționale de finanțare și asistență tehnică.

Viorel Cibotaru, director executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova, este noul Ambasador al Republicii Moldova în Belgia.

El deține experiență în domeniul academic și cel public și este specializat în jurnalism, securitatea naţională şi internaţională, relaţiile externe și diplomația, politici publice, etc. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost Ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană.

Tot astăzi, Guvernul l-a numit pe Andrei Popov în funcția de ambsador în Grecia. A ocupat funcția de director al Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al țării noastre pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena. Diplomatul a fost deputat în Parlament, viceministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. De asemenea, a activat în calitate de președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice și director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Executivul a aprobat și candidatura Mihaelei Mocanu în calitate de Ambasador în Austria. Din octombrie 2019 până în prezent Mihaela Mocanu exercită funcția de Șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în calitate de Secretar I și consilier al Ambasadei Republici Moldova în Republica Federală Germania, dar și în România.

Guvernul a decis noi atribuții pentru ambasadorii RM din Ucraina și Rusia. Astfel, Valeriu Chiveri va deține prin cumul și funcția de ambsador în Turkmenistan și Uzbekistan, cu reședința la Kiev, iar Lilian Darie va cumula funcția de ambasador în Kazahstan și Tadjikistan, cu reședința la Moscova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri