-2.3 C
Chișinău
marți, 6 decembrie, 2022

Guvernarea, între “franchețe” și lașitate, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile-214x165Acum mai bine de o lună, adică în data de 6 august curent, am trimis, cu dovada depunerii la destinatar, pe adresa Președintelui Timofti, Premierului Leancă, ministrului Justiției, Oleg Efrim, șefului SIS, Mihai Balan, procurorului general, Corneliu Gurin și ministrului de Interne, Dorin Recean, următoarele demersuri oficiale.

Preşedintelui Republicii Moldova

Dlui Nicolae Timofti

Stimate domnule Preşedinte,

Vă solicit, pe aceasta cale, o întrevedere în scopul realizării unui interviu înregistrat vizînd problematica combaterii corupţiei, a cazurilor de maxim interes şi rezonanţă publică cum ar fi: Pădurea Domnească, accidentul procurorului Garaba, atacurile raider, reforma sistemului judecătoresc, cazurile de devalizare a bugetului de stat prin intermediul instanţelor judecătoreşti ( cazul Norma, Registru, Casa Media), inclusiv în privinţa numirii în funcţia de preşedinte de instanţă a controversatului judecător Melniciuc, finul Preşedintelui CSJ Poalelungi. Ca jurnalist specializat în problematica respectivă, Vă rog să acceptaţi solicitatea în cauză pentru a informa societatea despre poziţia Președinţiei şi a DVS. personal în această chestiune extrem de importantă pentru destinele Republicii Moldova.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.1, lit.b din legea menţionată).

Vă asigur, pe această cale, de înalta şi sincera mea consideraţiune.

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Prim-ministrului Republicii Moldova

Dlui Iurie Leancă

Stimate domnule Prim-ministru,

Vă solicit pe această cale să acordaţi publicaţiei GLASUL, pe care о reprezint, un interviu înregistrat, care va viza problematica complexă de combatere a corupţiei, decriminalizarea instituţiilor statului, reforma sistemului judecătoresc, marile furturi şi atacuri de tip raider comise prin intermediul instanţelor de judecată.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.l, lit.b din legea menţionată)

Vă asigur, pe această cale, de înalta şi sincera mea considerațiune.

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Ministerul Justiţiei

Dlui Ministru – Oleg Efrim

 Stimate domnule Ministru,

Vă solicit pe această cale să acordaţi publicaţiei GLASUL, pe care o reprezint, un interviu înregistrat, care va viza problematica complexă de combatere a corupţiei, decriminalizarea instituţiilor statului, reforma sistemului judecătoresc, marile furturi şi atacuri de tip raider comise prin intermediul instanţelor de judecată.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.1, lit.b din legea menţionată)

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Procuratura Generală

Dlui Corneliu Gurin

Stimate domnule Procuror General,

În calitatea mea de jurnalist,  fiind specializat în domeniul problematicii ce ţine de activitatea organelor de drept din care face parte şi instituţia pe care o conduceţi, Vă solicit, pe această cale, o întrevedere pentru a realiza un amplu interviu înregistrat privind o serie de chestiuni ce ţin de activitatea Procuraturii Generale, inclusiv cazurile de rezonanţă, cum ar fi: Pădurea Domnească, accidentul procurorului Garaba, atacurile raider, devalizarea unor proprietari, anchetarea judecătorilor complici la devalizarea bugetului de stat, inclusiv aspecte legate de ameninţarea jurnaliştilor şi comentatorilor politici, printre care şi subsemnatul.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.1, lit.b din legea menţionată)

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Ministerul Afacerilor Interne

Dlui Dorin Recean

Stimate domnule Ministru,

În calitatea mea de jurnalist,  fiind specializat în domeniul problematicii ce ţine de activitatea organelor de drept din care face parte şi instituţia pe care o conduceţi, Vă solicit, pe această cale, o întrevedere pentru a realiza un amplu interviu înregistrat privind o serie de chestiuni ce ţin de activitatea Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv cazurile de rezonanţă, cum ar fi: Pădurea Domnească, accidentul procurorului Garaba, atacurile raider, devalizarea unor proprietari, anchetarea judecătorilor complici la devalizarea bugetului de stat, inclusiv aspecte legate de ameninţarea jurnaliştilor şi comentatorilor politici, printre care şi subsemnatul.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.1, lit.b din legea menţionată)

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Serviciul de Informaţii şi Securitate

Dlui Mihai Balan

Stimate domnule director,

În calitatea mea de jurnalist,  Vă solicit, pe această cale, o întrevedere pentru a realiza un amplu interviu înregistrat privind o serie de chestiuni ce ţin de activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate, inclusiv cazurile de rezonanţă, cum ar fi: Pădurea Domnească, accidentul procurorului Garaba, atacurile raider, devalizarea unor proprietari, anchetarea judecătorilor complici la devalizarea bugetului de stat, inclusiv aspecte legate de ameninţarea jurnaliştilor şi comentatorilor politici, printre care şi subsemnatul.

Prezenta solicitare este formulată în temeiul prevederilor Legii presei şi dreptului jurnalistului de a fi primit în audienţă de persoanele oficiale (art.20, alin.1, lit.b din legea menţionată).

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor şef „Glasul”

Pînă la ora actuală am avut reacții adecvate de la Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală,  Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Președinție, instituții cărora le-am transmis, prin poșta electronică, întrebările interviului și suntem în așteptarea zilei în care vom fi invitați pentru a obține răspunsurile cu precizările de rigoare. Înțelegem și suntem indulgenți, pînă la un anume punct, pentru depășirea termenului legal și rezonabil doar prin faptul că demnitarii se documentează temeinic, pentru a ne oferi nouă și cetățenilor niște răspunsuri exhaustive, pe măsura demnităților sale reprezentative! În ce privește obiectul documentării, vă asigur că frontul de lucru este unul de anvergură! Aceasta a fost partea bună a lucrurilor.

Partea proastă începe odată cu pronunțarea cuvîntului Guvern.

Pentru că termenul prevăzut de Lege privind răspunsul la o petiție sau demers expira, am contactat-o telefonic pe colega noastră scumpă,  Liliana Vițu, purtătoare de cuvînt a Guvernului. Spre surprinderea mea, serviciul de presă al omului nostru parvenit din societatea civilă nu primise demersul respectiv, astfel încît am convenit, telefonic, să-l trimit repetat, printr-un e-mail. Zis și făcut.

26 august (acum 21 zile)

Liliana, salut

Ataşat îţi expediez copia solicitării de interviu pentru domnul prim-ministru Iurie Leancă. În cazul în care voi avea confirmarea de principiu, voi pregăti întrebările propriu-zise. Sper să fie un interviu cu întrebări cioturoase, deschise, astfel încît să găsim răspunsuri la cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea. După primirea întrebărilor de bază, putem înregistra interviul în totalitate pentru a fi difuzat şi de unele televiziuni, afară de faptul că va fi plasat pe Glasul.md şi, sper, Jurnal.md

Mersi mult,

Vasile Năstase

Nu a urmat niciun răspuns, nicio confirmare. Telefonul Lilianei Vițu a intrat în pană de obraz.

Abordăm omul nostru parvenit din societatea civilă pe cale electronică. Iată dovada:

Liliana, salut

Am pregătit, aşa cum am discutat telefonic, interviul cu domnul prim-ministru Leancă. Întrebările sunt ataşate la acest mesaj. Te rog foarte mult să-mi comunici dacă le-ai primit şi pe cînd am putea practic să realizăm acest interviu.

Cu respect,

Vasile Năstase

Tăcere și iar tăcere, Liliana nu și-a “reparat” telefonul intrat în pană de obraz nici pe 4 septembrie. Tace ca zîna din Pădurea Adormită. Și e deja 16 septembrie, vine iarna! Pentru cine nu știe, ar trebui să cunoască că Liliana Vițu a participat la sute de seminare cu privire la activitatea presei, unde s-au cheltuit sume fabuloase din fonduri europene, în care s-a arătat indignată de atitudinea autorităților față de presă, inclusiv a unor nesimțiți de purtători de cuvînt care nu dau curs solicitărilor mass-media de a obține răspunsuri și informații de interes public, legale și legitime, nu răspund la mesaje electronice, scrisori, demersuri, telefoane!

Partea bună a lucrurilor însă ține de faptul că dacă nu vom obține în mod legal răspunsurile la întrebările expediate deja, vom publica separat, rînd pe rînd, întrebările puse fiecărui demnitar, le vom comenta,  după care ne vom adresa în instanța de judecată pentru a-i obliga, în acest mod, să dea curs solicitărilor noastre pertinente și legale. Dacă și această cale va fi blocată, vom depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului nostru fundamental la exercitarea profesiei de jurnalist în Republica Moldova.

Tăcerea, frica și lașitatea unor demnitari moldovenești trebuie taxată de presă, pentru că ceea ce ni se întîmplă nouă nu este, nici pe departe, o experiență europeană sau internațională. Iată un exemplu de atitudine și colaborare normală, pozitivă, dintre un demnitar și publicația noastră. În data de 1 septembrie am trimis, în adresa senatorului român, Viorel Badea un mesaj electronic, cu o listă de întrebări pentru realizarea unui interviu.

Stimate domnule senator Viorel Badea,

Vă rog, pe această cale, să ne răspundeți la întrebările atașate la acest mesaj vizînd starea de lucruri a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Interviul va fi găzduit de GLASUL, dar sper să fie preluat si de site-ul JURNAL.MD, cel mai influent pe piața mediatică a Republicii Moldova.

Cu considerațiune,

Vasile Năstase

În scurt timp, senatorul român, personal, a găsit timpul necesar pentru a ne răspunde:

Stimate domnule Vasile Năstase,

în primul rând, vă mulţumesc pentru deschiderea dvs față de inițiativa mea legislativă!

În cel mai scurt timp o să vă transmit raspunsul la întrebările de mai sus!

Cu respect,

Viorel Badea

E limpede, nu mai există loc de comentarii!

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri