16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Grad de general pentru ministrul de Interne Jizdan, omul lui Plahotniuc; Cum a zburat acesta de la MAI pentru patronajul contrabandei

Must read

Comentarii recente

jizdanMinistrul de Interne Alexandru Jizdan a ajuns general. Gradul i-a fost oferit printr-un decret semnat ieri de şeful statului, la propunerea premierului Filip.
 
Jizdan, care face parte din anturajul apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost numit ministru de Interne la începutul acestui an, pe fondul protestelor antiguvernamentale de amploare. Noul şef de la Interne a fost învestit la miez de noapte, pe ascuns, de rând cu toţi membrii Guvernului Filip, pe 20 ianuarie, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în stradă.

Înainte de a ajunge ministru, Jizdan a deţinut funcţia de director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (2015-2016). Anterior, acesta fusese demis din cadrul Ministerului de Interne pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”.

Anterior, RISE Moldova a publicat un set de înregistrări audio în care politicianul prorus Renato Usatîi descria în detalii relaţia sa pe bani cu ofiţerii Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO. Renato Usatîi povestea că poliţiştii Jizdan şi Pânzari îi prestează servicii contra cost. Afirmaţiile lui Usatîi au fost susţinute şi de mesajele electronice prin care cei doi ofiţeri îi trimiteau informaţii operative şi administrative din Ministerul Afacerilor Interne.

Numele lui Jizdan a figurat, în mod repetat, într-o notă informativă, potrivit căreia acesta, alături de alţi angajaţi ai MAI şi procurori, estorcau bani de la deţinuţi în cadrul acţiunilor de urmărire penală în dosarul penal Makena. Anterior, Jizdan a fost sancţionat disciplinar pentru obstrucţionarea unui alt dosar grav de corupţie – cazul Gemenii-Maidan.

Totodată, omg.md a publicat astăzi un ordin al ministrului de Interne, din octombrie 2004, în care se vorbeşte despre activităţile ilegale a trei ofiţeri MAI, printre care şi Jizdan.

Potrivit documentelor, în octombrie 2004, în urma unor operaţiuni speciale, în vizorul organelor MAI au ajuns trei ofiţeri din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate – Alexandru Jizdan, Ion Ţurcan (actualul viceministru de Interne) şi Oleg Ţurcan, toţi fiind acuzaţi de patronajul în contrabanda adusă din Ucraina în Moldova, prin Transnistria.

În 2004, pentru a muşamaliza scandalul, Alexandru Jizdan şi Oleg Ţurcan au plecat din minister, în timp ce Ion Ţurcan a fost trimis în rezervă. Mai târziu, Jizdan a revenit la MAI, sub tutela viceministrului de Interne din acea perioadă, Valentin Zubic. După 2009, Zubic a plecat de la MAI în fruntea structurii paramilitare a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor surse, anume Zubic i-a propus lui Plahotniuc să-l pună pe Jizdan la cârma Ministerului de Interne. Acesta din urmă şi-a dovedit loialitatea prin instituirea protecţiei speciale din partea MAI a casei şi oficiului oligarhului Plahotniuc.

Doc. Jizdan

 

 

 

 

 

 

 

doc 2

doc 3

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri