-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Georgia: Partidul Visul Georgian a câştigat alegerile municipale; Candidaţii săi s-au confruntat cu cei ai Mişcării Naţionale Unite a lui Saakaşvili

Must read

Comentarii recente

Partidul la putere a câştigat al doilea tur al alegerilor municipale din Georgia, potrivit rezultatelor oficiale anunţate duminică şi respinse ca frauduloase de opoziţie al cărei lider, încarcerat, se află în greva foamei, relatează France Presse.

Miheil Saakaşvili, preşedintele prooccidental al acestei ţări din Caucaz din 2004 până în 2013 şi considerat acum liderul opoziţiei, a fost închis la începutul lunii octombrie, la întoarcerea din exil chiar înainte de primul tur al alegerilor.

El a început imediat greva foamei pentru a protesta împotriva detenţiei, despre care spune că este pur politică, şi o continuă.

Al doilea tur al alegerilor a avut loc sâmbătă în unele municipii din această fostă republică sovietică, în special în marile oraşe.

Partidul Visul Georgian a câştigat alegerile în 19 din 20 de municipalităţi unde candidaţii săi s-au confruntat cu cei ai Mişcării Naţionale Unite (MNU) a lui Saakaşvili, a anunţat duminică Comisia Electorală Centrală.

„Îi felicit pe toţi pentru victoria noastră din turul doi, am câştigat toate oraşele”, a declarat premierul Irakli Garibaşvili la televiziune.

La rândul său, liderul MNU, Nika Melia, a dat asigurări că opoziţia nu va recunoaşte aceste rezultate, acuzând Visul Georgian că „a furat alegerile”.

„Nu mai există alegeri în această ţară. Compatrioţi, voi care împărtăşiţi valorile democraţiei europene, pregătiţi-vă pentru o luptă fără compromisuri”, a spus el.

Potrivit acestuia, această luptă „dificilă” va continua „până când va exista posibilitatea de a organiza alegeri libere şi corecte în această ţară”.

Guvernul a revendicat victoria după primul tur din 2 octombrie, în timp ce opoziţia a vorbit despre fraudă – acuzaţii transmise în special de OSCE, ai cărei observatori au raportat „intimidări, cumpărare de voturi şi presiuni asupra candidaţilor şi alegătorilor”.

Încarcerarea lui Saakaşvili a agravat şi mai mult criza politică din această ţară ce a început odată cu alegerile legislative de anul trecut, câştigate foarte strâns de Visul Georgian şi considerate frauduloase de opoziţie.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri